Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Magántanár – kinek divat, kinek kényszer

Szeged - Divat és nem kényszerűség magántanárhoz járni a Ságvári-gimnázium igazgatója szerint. Egy középiskolai tanár, aki otthon is tanít, azt mondja: kénytelenek délutáni műszakot vállalni.
A hirdetési újságokban számtalan nagy gyakorlattal rendelkező és/vagy fiatal és/vagy agilis tanár ajánlja magát, lehet órát venni Szegeden rajzból, történelemből, matematikából – gyakorlatilag minden iskolai tárgyból, és néhány extrából is, mondjuk svédből. Az árak sok mindentől függnek, attól, hogy 45 vagy 60 percesek, és a nyelvórák például drágábbak, de egy alkalom durván ezer forint. Ha a tanárok számlát adnának, minimum a fizetség egynegyede „odalenne".

– Összetett probléma. Elvileg a középiskola arra való, hogy felkészítse a diákot az érettségire, de aki úgy érzi, hogy magántanárra van szüksége, azt nem küldöm el – válaszolta egy nevét nem vállaló történelemtanár a kérdésre: a sikeres emelt szintű érettségihez kell-e különórákat venni.

A délutáni órákért általában nem adnak számlát. Illusztráció: Schmidt Andrea
A délutáni órákért általában nem adnak számlát. Illusztráció: Schmidt Andrea

Anyuka a kanapén

– Majdnem mindig elkíséri az anyukája az egyik tanítványomat. Amíg a gyerek tanul, az anyja leheveredik a kanapéra, és pihen – mesélte egy szegedi nyelvtanár, akivel előfordul, hogy tanítványa inkább szerelmi bánatáról beszélget a tanagyag helyett. Ilyenkor átmegy pszichológusba, és még pénzt sem kér.

Szerinte nem minden oktató képzi magát, nem minden tanár olvas szakirodalmat, egyszóval nem mindenki elég jó ahhoz, hogy diákjai az osztályteremben megfelelő szintre kerüljenek. Ő nem ad magánórát annak, akit az iskolában is tanít – szerinte ez íratlan szabály. Nem ismer senkit, aki az otthoni oktatásért számlát adna – és nem is örült a kérdésnek. Szerinte a tanárok kénytelenek délután, hétvégén is tanítani, néhányan annyit keresnek így pluszban, mint amennyi a hivatalos fizetésük. Vagyis havonta körülbelül még egyszer 90-100 ezer forintot. A tanártársadalom jelentős része a dupla műszaktól kimerült és depressziós – zárta le a témát beszélgetőtársam.

Dobi János, a Ságvári Endre gyakorló gimnázium igazgatója szerint magántanárhoz járni sokkal inkább divat, mint kényszerűség. Az iskola felkészít az érettségire akár emelt, akár középszinten. A kérdés inkább a bizalom – sok szülő a magántanárt hitelesebbnek tartja. Az igazgató szerint azok a diákok, akik délután még matematika-, magyar- vagy más órákra járnak, délelőtt csak legyintenek: majd a különórán megtanulom. Van, hogy a túlterhelt iskolások a magánórákat délelőtt, az iskolában pihenik ki.


Szervezetten, legálisan

A fővárosban a magánórákat adó diákokat egy szervezet fogja össze, a Diáktanító.hu. Tóth Béla ügyvezető elmondta: a budapesti, tanító egyetemisták, főiskolások 10-12 százaléka tartozik hozzájuk. A pesti árak 85-90 százalékáért dolgoznak, egy 45 perces óra például bruttó 1800 forint. Az idegen nyelv drágább: 45 perc 2 ezer 280, de vannak különböző kedvezmények. A legális, szervezeten keresztül működő tanítás az ügyvezető szerint biztonságosabb és gördülékenyebb: sokkal gyorsabb a szülőknek tanítót találni, és a diákok is gyorsan jutnak munkához. Tapasztalataik szerint a magántanárt fogadó fővárosi szülők átlagban havonta 8 ezer 500 forintot költenek gyerekük délutáni oktatására.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. triatlonos 2008. október 08. 21:43
  „Tisztelt Lemba!
  Sajnos manapság a fiatalok jelentős részénél az élet értelme: 1. UV szűrős napcsi, 2. fényképezős telcsi, 3. lemosható tetkó. Ha mindez megvan, akkor még egy kis -lehetőleg nem munkával szerzett -pénz a bulira.”
 • 38. Lemba 2008. október 08. 20:02
  „A kozepiskolamban Torok Tanar Ur elrendezte kemeny physicai buntetessel a matamatikat.
  Boroczi Tanar Ur szinten elrendezte a tortenelmet, ketszer nyertunk az ikertestveremmel varosi tortenelmi versenyt /harmadik helyezet/. Azota is szeretem a tortenelmet es a matematikat is. Manapsag az elet ertelmet szeretnem felfedezni.”
 • 37. triatlonos 2008. október 08. 12:06
  „A hozzászólásokból az derül ki, hogy a magántanár igénybevétele elsősorban a szülő lelkiismeretének a megnyugtatására szolgál. Abban az esetben, ha a szülő nem tudja kellően motiválni a gyermekét az iskolai tanulásra, vagy túlértékelke a képességeit, vagy a környezetének szeretné mutatni, hogy mindent megtesz a gyerekéért. Kiváncsi lennék arra, hogy a külön órákkal megtámogatott fiatal hogyan reagálna a dán főiskolai oktatásra, és hogyan készülne a vizsgára: 7 tantárgy, a vizsga előtti napon 12 órakor megtudja, hogy melyik 3 tantárgyból kell vizsgázni, tárgyanként 8-10 oldal praktikus tudást igénylő feladat, amit kiküldenek egy céghez, ahol ismeretlen birálja el - megfelelt vagy nem! Aki nem birja az leszáll a hajóról. Dánia egy működő ország.”
 • 36. tothgy 2008. október 07. 23:40
  „Kedves Szülő 42!

  Hogy vették fel azt a fiút egyáltalán bármelyik gimnáziumba, ha ennyire nem tudott teljesíteni semmit matekból ott? Hihetetlen!
  A mai tömegképzésen már nem is csodálkozom kik kapnak diplomát.
  Azért gratulálok a matek négyeshez! De azért él a gyanú, hogy az csak trenírozással volt annyi, és csak addig tartott. A szakközépiskolában sem volt jó az ottani matek tanár?

  Én is négyest kaptam 1990-ben, de magántanár nélkül. És általánosban jeles matekkal. A Kőrösyben a matek ugye nem kérdéses, létszükséglet. Annyit hogy lehetett rontani egyáltalán, hogy reménytelennek állítottak be valakit?
  Még hogy a gimnáziumokba veszik fel a jobb képeségű diákokat!!??
  Tippelek: általános iskolában olyan 3-4 között lehetett a gyerek. Max. gyenge négyes egy átlagos általános iskolában. Ennél jobb tanuló kizárt, hogy ne tudott volna semmit teljesíteni bármelyik gimnáziumban.
  Ezek régen szakmunkásképzőbe járhattak legfeljebb.
  Ma meg az ingyen diploma jár nekik.”
 • 35. egyszeru polgar 2008. október 07. 21:55
  „Tanitottam, korrepetaltam. Tehetseges es szorgalmas gyereknek nincs szuksege magantanarra, onmaga kepes extra ismeretanyag elsajatitasara. A kevesbe tehetsegesnek pedig tudnia kell, hol a helye, mire kepes, terveit ennek megfeleloen kell alakitania. Ha tehetseges es lusta a gyerek, akkor az is marad, a magantanar fizetese csak onamitas. Vannak keson ero gyerekek, akik onmaguk kepesek valtani, ok ki is harcoljak maguknak amit lehet. Velemenyem szerint csak kritikus esetben van szukseg magantanarra. A gyerekek dolgozzanak meg az eredmenyert, meg kell tanulniauk helytallni.”
 • 34. benq 2008. október 07. 20:07
  „http://mrahalom.myminicity.com/sec”
 • 33. szülő 42 2008. október 07. 19:29
  „Keresztfiam egy felkapott gimnáziumba járt (nem Ságvári) ott 1 évig azt bizonygatták matematikából,hogy buta, meg is buktatták. Elvitték egy szakközépbe, fogadtak egy jó magántanárt , aki mérsékelt óradíjat kért. Közben a gyerekkel lelkileg is foglalkozott, a fiú örömmel ment a különórára,magabiztos lett, 4-esre érettségizett a régi követelmények szerint. Idén végzett környezet mérnők szakon.”
 • 32. tothgy 2008. október 07. 18:23
  „Továbbá, aki arra hivatkozik, hogy a különórák, magántanár nélkül nem fog tudni bejutni az áhított felsőoktatási intézménybe, az nem is odavaló. Ha már most nem képes a tananyagot rendesen elsajátítani az iskolai órákon, akkor kár erőltetni. Fel kell mérni őszintén, hogy ki mire képes, és inkább afelé terelgetni, és nem álmokat szövögetni, valóság-alapok hiányában. Az ilyeneknek csak a papír kell, mint ahogyan azt gondolják, majd a pénzen vett különórákkal minden oké lesz.
  Természetesen egy-egy leckére szükség lehet időnként, de semmiképpen nem rendszeresen.
  Azt nem vitatom, hogy jó hatása lehet, egyszer-egyszer, sőt maga a magántanár mutathat személyes példát, utat a jövőre nézve - a pszichológus szerepét is felvállalva. Egészséges önértékelésű gyerek ezeket az alkalmakat a továbbfejlődésére fel tudja használni, de ha rendszerré válik, ott már komoly önértékelési gondok vannak leginkább mind a gyerek, mind a szülő részéről.”
 • 31. tothgy 2008. október 07. 18:04
  „Hozzátenném még, ha munka mellett magam is meg tudtam tanulni az érettségi óta mindent azzal a segédlettel, amit az iskolai előadásokon megkaptunk, és sok embernek ez csak magántanárral megy, holott nincs is más dolguk - azok csípjék meg magukat! Akár érettségi előtt, akár után állnak!
  Idézném középiskolai tanár évfolyamtársam summázatát az egyetemi kiegészítő képzés záróvizsgájára várakozva, mit jelentett az számára, hogy munka mellett tanult: "hogy készülni, és megcsinálni a feladatokat akkor is, ha nincs idő - és ha ő így ezt megcsinálta, akkor többé a diákjaitól sem tűr semmiféle nyafogást!"
  Azaz tessék készülni rendesen - előre meg úgyis halad az ember magától is, évről évre a megfelelő intézményekbe tovább - csak ezért különórákat venni, hogy egy leckével a többiek előtt járjon valaki, nem nagy bölcsességre vall.”
 • 30. tothgy 2008. október 07. 17:52
  „Én sose jártam magántanárhoz - sem általános, sem középiskolában, sem főiskolán, sem az egyetemen, sem a második egyetem mellett. Mérlegképes számvitel vizsgához vettünk annak idején többen összefogva néhány pót-leckét.
  Harmincon éves fejjel mégis jártam, járok évek óta angol nyelvtanárhoz. Mert nekünk ezt még nem tanították ugye...
  Amit magam fizettem és fizetek.
  A gyerek éppen elég feladatot kap az iskolában, ha esze van és szorgalmas, semmi szükség magántanárhoz járatni, különórákat venni számára - attól nem lesz okosabb, csak jól kifosztja a pénztárcát. Járjon helyette táncolni, mozogni. A szülő meg fordítsa azt a pénzt inkább saját továbbképezésére - neki talán jobban szüksége van rá. Vagy ha már saját maga nem teszi meg magáért, akkor a lelkiismeretét nyugtatja, hogy majd a gyerek mindent meg fog tanulni idejében? Ha-ha-ha!
  Mindent pénzen akarnak megvenni - ennél még az is sokkal többet érne, ha leülne és a gyerekkel néha átvenné a leckét. De még abból sem szükséges rendszert csinálni. Belátása szerint fel kellene mérni mikor van rá szükség és milyen formában.”
 • 29. kíváncsi kázmér 2008. október 07. 14:42
  „Tisztelt Triatlonos!
  Erről van szó valóban. Én nem is szoktam firtatni a számlaadást, mert megcsinálják rendesen a munkát a saját szabadidejükben, és egyikőjük sem milliomos.
  De megint a tanárok ellen uszítanak.
  Ugyan mutasson már nekem valaki egyetlen tanár-házaspárt, akik "nagylábon" élnek, ha csak a fizetésükre építhetnek, meg arra a néhány irígyelt magánórára, amit a lakásukon tartanak. Várom a listát...”
 • 28. triatlonos 2008. október 07. 14:22
  „Tisztelt Kiváncsi Kázmér!
  Az Ön által felsorolt szolgáltatók azért nem adnak számlát, mert nem éri meg nekik. Óriási az elvonás: Áfa, jövedelemadó, TB, iparűzési adó, stb. A segélyen levők pedig azért nem akarnak dolgozni, mert szintén nem éri meg nekik. A segély ingyen van, legfeljebb a szavazatával fizet, és a választás napján már fél hétkor ingyen ihat a kijelölt vendéglátói objektumban. Az emberek gondolkodását nagyon nehéz megváltoztatni.”
 • 27. kíváncsi kázmér 2008. október 07. 14:10
  „Amikor a tanár a lakásán tanít, ki fizeti ki a villanyszámláját, fűtésszámláját, takarítási költségeket, bútorok kopását, papírt, íróeszközt, telefondíj, internetdíj, nyomtatási költség stb ????
  Egyik ismerősöm Pesten számlával tanít. Mindent leír az adójából, még a kocsija benzinköltségének egy részét is, a boltban olyan számlát kér, hogy "írószerek, papíráruk", és ezt is levonhatja... pedig élelmiszert vett. Összevont adó (iskolai is) miatt még vissza is kap az iskolai adójából..
  Jó lenne, ha mindenki ezt csinálná???????”
 • 26. kiváncsi kázmér 2008. október 07. 13:57
  „Ad-e számlát a: szobafestő, kőműves, hideg és melegburkoló, parkettázó, lakatos, parkettázó, tv-szerelő, mosógépszerelő, gázszerelő, vízvezetékszerelő, építési tanácsadó, műkörmös, kozmetikus, fodrász, úszásoktató, újságos, postás, taxis, pincér a borravalóról, piacozó a Cserepes-soron vagy a sándorfalvi piacon, csapos a kocsmában, széplány a Bajai-úton STB ???????????????????????????”
 • 25. egy főiskolás 2008. október 07. 13:41
  „Mivel kértétek, így leírom, hogy nálunk családon belül van gyerek aki magántanárhoz járt, hogy előrehozott érettségit tegyen, akkor havonta 16-20 ezer forint ment el a magántanárra. De megérte, mert a gyerek megcsinálta. Abban igazat adok viszont, hogy ahhoz, hogy a gyerek igenis jól teljesítsen nem csak a tanárnak kell sokat tenni.
  A kedves hozzászólóhoz szólnék egy pár szót, hogy nem a munkai anyag másolására gondoltak a hozzászólók, hanem a magánórai anyag másolására. Azért amiért külön pénzt vesztek fel mindenféle adó megfizetése nélkül. Én tanultam már, tanítottam is már, és egyáltalán nem gondolom azt, hogy könnyű. Úgy gondolom, hogy aki jó tanár és jól végzi a munkáját az elismerést érdemel. Itt most akiről esetleg véleményt írunk az nem ezek közé sorolható. Ha te pedig magadra veszed az a te bajod. Én úgy látom akinek nem inge ne vegye magára. Szerintem valahol tudja azt minden tanár magáról hogy melyik csoportba tartozik.”
 • 24. jimjul 2008. október 07. 13:17
  „kedves Beth_!
  ha megnézed, manapság a jó kétkezi emberek sokkal többet keresnek, mint az egy-két diplomával dolgozók. A jó szakember ma hiánycikk, és igazából ha ez Neked nem tetszik, akkor miért nem tanulsz egy szakmát, és leszel jó kétkezi ember?? A tanári lét, szerintem életforma, hivatás kell hogy legyen, és amit anno elrontottak a megítélésükbe, azt sajnos a maiak "szívják" meg.
  De akkor is szerinted az normális, hogy feketén dolgoznak, azok akiknek példát kell mutatni, és az erkölcsös, becsületes érvényesülést kéne tanítani? egy kicsit furcsa helyzet ez, nem gondolod?”
 • 23. kis_vakond 2008. október 07. 12:32
  „a cikkhez visszatérve, én azért kíváncsi lennék, hogy a szegedi szülők mennyit adnak ki havonta magántanárokra, és hogy azt általános iskolás gyereküknek, vagy középiskolás gyereküknek az érdekében teszik. Mert nekem ez a havi 8500Ft kicsit kevésnek tűnik, persze mondhatjuk hogy ez az átlag, ebbe beletartozik a 0is, azaz azok a szülők is akik nem fizetnek? mert akkor értem, és akkor huuu, meg azta.
  Igazából az is érdekelne, hogy a magasabb iskolai végzettségű szülők csak azért engedik a gyereknek, hogy mennyen nyugodtan, amire szeretne, mert azt hiszik ez a megoldás, vagy tényleg kényszerből, és esetleg rosszul mérték fel anno a gyerek képességeit, hogy nem is abba az iskolába való, és ez lehet az is, hogy erősebb suli kéne neki, mert kevés az amit kap a suliba, meg az is, hogy gyengébb, mert túl sok az a gyereknek. Szóval kedves szegedi szülők, légyszíves írjatok!”
 • 22. Sedita 2008. október 07. 11:32
  „Én úgy gondolom, ha egy tanár az órákon lelkiismeretesen leadja az anyagot és hajlandó megállni és ismét részletesebben elmagyarázni azoknak a gyerekeknek, akik éppen lassabban fogják fel a tananyagot, akkor nincs szüksége a nebulónak délutáni fizetős különórára. Viszont, ha a tanár nem tudja lekötni a diákok figyelmét, mert nem is vesz fárdságot arra, hogy bevonja, hogy szemléltesse, hogy izgalmassá tegye, hogy érdeklődjön, vagy kérdezzen a diák, akkor valóban marad a magántanár, ahol aztán 1500 Ft-ért hajlandó kedvesen és értelmesen, sőt türelmesen foglalkozni a gyerekkel. Vajon miért? Tényleg csak a pénzen múlik? Szerintem nem, kevés a tanár, akihivtásul választja ezt a pályát és egyre több az a taná, aki egyszerűen elvégezte a főiskolát, mert ide könnyű vot bejutni és elvégezni. Én nem vártam sosem, hogy a gyermekemet nevelje az iskola, arra itt vagyok én, viszont az elvárom, hogy a tananyagot maximálisan adja le. Hiszen nekem is maximálisat kell nyujanom a munkahelyemen és ez független a fizetésemtől, ez az igényem.”
 • 21. szerintem 2008. október 07. 11:30
  „Szerintem:
  - kevés a pedagógus, sok a tanár
  - sokan kényszerből mennek tanárnak mert oda veszik fel őket, ezért alkalmatlanok a tanításra, lelkileg is
  - sok tanár gyengébben tanít, hogy otthon magánórára járjanak a diákok”
 • 20. kedves hozzászóló 2008. október 07. 11:29
  „Valaki a családi nyaralását elszámolja céges útnak, a tanároktól meg elvárnák, hogy a dolgozatkérdéseket saját költségén másolja le? A tanárok fizetésük felét odafizetik az államnak, amiből nagy lelkesen osztogatják - többek között - a szociális juttatásokat, segélyeket. Mondd csak, kedves Hozászóló, te már menyit kaptál az én adóforintjaimból? Elképesztő, hogy valaki, azért mert anno járt iskolába, vagy a gyerekei járnak, azt hiszi tudja, milyen tanítani. Megkérdezném a kedves Hozzászólókat, hány órát tanítottak már? Érdekes, a tanárok soha nem vennék a bátorságot, hogy ismeretlenül leszólják más munkáját, míg mások kapásból támadják a tanárokat. A hétvégéket nem számolva 6 hét általában a szabadság, nem? Képzeljétek, a tanároknak is annyi, csak ők egybe kapják meg, július elejétől augusztus közepéig. Tudtátok ezt, kedves Hozzászólók? Nem? Akkor járjatok gyorsan utána, vagy inkább hallgassatok mélyen okosságaitokkal. Természetesen akinek nem inge, ne vegye magára.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged köztérneveiről ír könyvet Szabó László

Szeged - Szeged köztérnevei címmel ír könyvet Szabó László orvos, önkormányzati képviselő: utcái,… Tovább olvasom