Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Magukra büszkék a ruzsaiak

Ruzsa - Van szép új terük, egészségházuk és művelődési otthonuk, a ruzsaiak mégis inkább egymásra büszkék. És Kazi tatára.
 Hogy ejtjük?

„Rúzsa" vagy Ruzsa? Attól függ, ki hogyan ejti a település nevét. A homokhátiak hosszan, vendégeik röviden mondják. A szó eredetét Rúzsa Sándorhoz köti a legenda, de inkább a 64 éve önállósodott település akkor legidősebb lakója, Rúzsa IIlés lehet a névadó.

– A Kazi tatára vagyok a legbüszkébb! – lapogatta meg rokona hátát nevetve Négyökrű Lajosné, amikor a falu büszkeségeiről kérdeztük. Kazi Antallal együtt folytatták a felsorolást. A két nyugdíjas szerint nagyon rendben van a település, tiszta és új tere is van a kultúrház előtt. Dolgosak is a helybeliek, főleg az idősebbek, húzzák, amíg bírják.

Befogadók is a ruzsaiak, sok német is betelepült. Azt mondták, mindenki köszön a másiknak az utcán, aki nem, az nagyon bele van feledkezve „ügyibe-bajába". Vecsernyés László 7 éve lakik a faluban, szerinte is összetartó a közösség. Úgy fogalmazott, ketreclakó volt korábban Szegeden, vagyis panelből jött ide, most öt fuvaros lóval sem tudnák visszavontatni. Szanka János nyugdíjas állatorvos, aki 45 éve kapott „állampolgárságot" a faluban, úgy látja, mindenre büszkék lehetnek a helybeliek, mert a kezük munkája.

– Ruzsára, a közösségre vagyok a legbüszkébb, ismerjük, segítjük egymást. Ékes bizonyítéka ennek az a két összefogás, amikor a falubeliek rászoruló családokat támogattak. Előbb a 2012-ben autóbalesetben elhunyt 25 éves focista, Veress Csaba hozzátartozóinak, idén tavasszal a szívbeteg kislány, Kiri Bianka szüleinek szerveztek, adakoztak – idézte fel Sánta Gizella polgármester.

Magukra büszkék a ruzsaiak. Fotó: Frank Yvette (galéri)

Hozzátette, ha megáll a Tömörkény tér üres nyugati sarkában, látja a felújított egészségházat, a rajta működő napelemeket, az újjászületett művelődési házat, benne a sok programmal és az átrendezett teret a színpaddal, rendezvényekkel. Ebből ünnepi tér lett, a hivatal előtti virágos Alkotmány tér pedig a mindennapos használatra van a piaccal, óvodával, szökőkúttal.

Sok fejlesztést köszönhet Ruzsa a civilszervezeteinek; az Intelligens Faluért Egyesületnek, a sportkörnek, a gazdakörnek, az egyházközségnek, a nagycsaládosoknak. Fontos az is, hogy 35 kilométerre a nagyvárostól itt is elérhető a szakorvosi ellátás, központi ügyelet, tűzoltóság. Ásotthalom után a falué a legnagyobb közigazgatási terület 8400 hektárral, a lakosság fele tanyán él. Ezt több mint 300 kilométer úthálózat kapcsolja össze és a tanyagondnoki hálózat látja el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varsói séták: kiállítás a lengyel főváros mindennapjaiból

Jacob Gábor grafikus kollégánk kiállítása ma 17 órakor nyílik a Nemzetiségek Házában. Tovább olvasom