Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Magyar orvos mentette a Titanic hajótörötteit - Pénteken nyílik a szegedi Titanic-kiállítás

Egy magyar orvos, Lengyel Árpád is részt vett a Titanic túlélőinek mentésében: a Carpathia-gőzös hajóorvosa fogadta az átfagyott menekülteket, és ő döntött további ellátásukról. A Titanic és Carpathia című kiállítást október 18-án, pénteken 17 órakor nyitják meg a szegedi Vármúzeumban.
Egy magyar fiatalember is mentette a Titanic túlélőit a katasztrófa hajnalán. Lengyel Árpád, a budapesti mentőorvos 26 évesen került a Carpathia fedélzetére.


A doktort a tragédia éjjelén a fedélközbe osztotta be a kapitány: egy nyitott ajtón keresztül ide emelték be a mentőcsónakokból a Titanic átfagyott túlélőit, majd Lengyel döntött ellátásukról, további kezelésükről. Munkájának elismeréseként később rengeteg hálálkodó levelet, ajándékokat és kitüntetést is kapott a túlélőktől. A tragédia azonban annyira megviselte, hogy többé nem vállalt hajóorvosi szolgálatot, élményeiről pedig egy-két szakmai beszámolót kivéve szinte soha nem beszélt.


A Titanic és Carpathia című kiállítás különböző tablókon, plakátokon keresztül mutatja be a luxusgőzös katasztrófáját. A Horvátországból érkező tárlaton a két hajó modelljeit is láthatja a közönség, valamint megtekinthetik azt az eredeti mentőmellényt, melynek az egyik utas az életét köszönhette.


A kiállításon szegedi vonatkozású tablókkal is találkozhatunk. A katasztrófáról szóló korabeli újságcikkek mellett egy érdekes montázst is bemutatnak: a kiállítás rendezői szegedi környezetbe helyezik a Titanicot, és egy grafika segítségével modellezik, mekkora lenne a gőzös, ha felbukkanna a Tiszán a Belvárosi híd előtt.

Olvasóink írták

 • 3. bzoli-41 2013. október 23. 18:46
  „Ne menjen el semki sem! EZt sajnos komolyan írom, itt a levél, amit most írtam a múzeumnak: "Kedves Múzeum!

  Csalódottságomban írok, mert nem tudok mit kezdeni az "élménnyel" ami a Titanic kiállításon ért. 1 hete készültünk rá (leginkább én, "rajongóként") ma végre elmentünk rá. Nem vagyok válogatós, kötekedős, de még az a kedvezményes 500 Forint is megkérdőjelezhető a kapott élményért cserébe, a 690 Forint meg érthetetlen és irreális. Én naiv módon arra készültem, látok majd pár darab felhozott tárgyat, eredeti kabinmásolatot, élethű padlót, falakat, mennyezetet... Tulajdonképpen csak a mentőmellény szerepelt a kiállítás kínálatában mint kuriózum, semmi más. Plusz még a makettek. Egy rakás rollup külföldi szöveggel, fotók, képek. A hajóimitáció sem volt teljes szerintem, mert ha már fel lehetett menni rá, a fedélzeti poszterkép elé legalább hajópadló lehetett volna ott lerakva. Teljesen más élmény lett volna.
  Nos remélem ha lesz még ilyen ebben a városban kicsit jobban meg lesz szervezve a dolog, mert ez nem nevezhető nagy élménynek.

  Sok sikert kívánva: Balogh Zoltán/Szeged"”
 • 2. papsajt 2013. október 17. 20:17
  „ilyen ez a szakma.
  az orvos hol segít,hol meg nem:
  http://feminfo.postr.hu/intim-katasztrofak”
 • 1. Byron67 2013. október 17. 19:58
  „Magyarok is voltak a hajó fedélzetén??? A megfejtés itt:
  http://szegedpanorama.blogspot.hu/2013/09/befut-titanic-szegedi-varba.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 milliót kapott a kormánytól a püspökség

Értesüléseink szerint nem a szabadtérit rendező városi cég, hanem a püspökség kapott a kormánytól 50 millió forintot a Szegedi Szabadtéri Játékok infrastruktúrájának fejlesztésére. Tovább olvasom