Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Mai céhlegények a diákgyakornokok

Szeged - Mesterré csak külföldi vándorút után lehettek a céhlegények. E minta alapján egyetemi hallgatók cseréjét és külföldi tapasztalatszerzését szervezi több nemzetközi szervezet is, például az AIESEC.
– Lássunk világot! E jelszó alapján Európán kívüli területre pályáztam az AIESEC-nél. Végül egyetlen magyarként a törökországi Bursa városában, egy nehézgépjárművekhez alkatrészeket gyártó üzem kutatásfejlesztési osztályán dolgozhattam öt hónapig – emlékszik a nemzetközi gazdasági élet sűrűjében tett kalandjára Markos Karolina, a szegedi egyetemen negyedéves közgazdászhallgató. – Közben sok külföldi diákkal – brazilokkal, japánokkal, kínaiakkal, lengyelekkel és franciákkal – barátkoztam össze. Ezzel előkészítettem újabb külföldi utazási lehetőségeket is: szállásom van akár Japánba, akár Brazíliába pályázom.

– Legutóbb öt gyakornokot fogadott az AIESEC szegedi csoportja. A C&T-hez áprilisban érkezett Liliana Santos Portugáliából. Júniusban pedig Mexikóból Carlos Manuel Castanos Crary a Naturtexhez. Hárman a Picknél helyezkedtek el, közülük ketten – Han Xue és Xue Meng Yue, akit az AIESEC-en belül Richie Hsiue-nak is hívunk – Kínából jöttek, a harmadik diák, Natsuki Kon, japán – magyarázza Betyák Olga, az
AIESEC szegedi csoportjának kommunikációért felelős elnökhelyettese.

Markos Karolina, Betyák Olga, Sziber Anna Szegeden tanul és külföldön dolgozna – a kínai szerencsekabalát ajándékozó Xue Meng Yue pedig Pekingben tanul, és Szegedre jött dolgozni Fotó: Miskolczi Róber
Markos Karolina, Betyák Olga, Sziber Anna Szegeden tanul és külföldön dolgozna – a kínai szerencsekabalát ajándékozó Xue Meng Yue pedig Pekingben tanul, és Szegedre jött dolgozni
Fotó: Miskolczi Róbert

– A pekingi egyetemről azért éppen Magyarországot választottam, mert tudtam, nagy a kulturális és történelmi különbség, de érdekeltek a részletek. Szegedről korábban nem hallottam, de itt nagyon kedvesen fogadtak, vendégszerető emberek a szegediek. A szüleim is kíváncsiak lettek a magyarokra, ezért a gyakorlat végén meglátogatnak – jelenti ki Richie. – Nálunk nagy a hajtás, egymást tapossák az emberek, itt nyugodtabb a munkatempó is – utal a különbségekre. – A Pick informatikai adatbázisának kezelésében, a rendszer javításán dolgozom. Úgy tapasztalom, nyitott a világra ez a szegedi cég.

– Az itthon megszerzett lexikális tudás kipróbálásában sokat segít a külföldi gyakorlat. Az AIESEC szervezésében – például az uniós Erasmus programmal szemben – nemcsak tanulgatni kell, hanem komoly kötelezettségekkel járó munka megszerzésében segít, ám az ellenszolgáltatás is komoly, hiszen rendes fizetést adnak – összegez Karolina.

– Vezetői tapasztalatot, önismeretet, széles látásmódot és kapcsolati hálót is jelent az olyan nemzetközi szervezetben dolgozni, mint az
AIESEC – mondja Sziber Anna. A két másodéves, nemzetközi tanulmányok szakos diák a szegedi csoport működtetésével foglalkozik. Sajnálattal tapasztalják, hogy hiába széles a paletta, a szegedi diákoknak csak körülbelül negyven százaléka él a külföldi tapasztalatszerzés lehetőségével. Pedig önmagában a diploma ma már nem elég a munkavállaláskor, az elhelyezkedéshez.

AIESEC

Az AIESEC a világ 3. legnagyobb nonprofit szervezete. Küldetése, hogy nemzetközi szakmai gyakorlati lehetőségeket kínálva összekapcsolja az egyetemi hallgatókat a gazdaság szereplőivel – a menedzsment, az információtechnológiai és a mérnöki területeken. Magyarországon az 1970-es évektől, Szegeden 1997-től működik a szervezet, melynek tagja volt egykor például Kofi Annan ENSZ-főtitkár, de Martti Athisaari, a legújabb Nobel-békedíjas is.

Olvasóink írták

  • 1. Ajna 2008. december 16. 21:18
    „hát ... ez nagyon komoly :P”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint zokni a fa alatt

Szeged - Már megint sapka. Nyakkendő és dezodor. Praktikus ajándékok, amiknek örülünk ugyan,… Tovább olvasom