Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Mangalica élve és halva

Szeged – Sült vér, sült hurka, sült kolbász – ez rögtönzött, nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk eredménye szombaton délután a verőfényes tavaszi novemberben Szegeden, a Széchenyi téren.
Azon a téren, ahol a platánok lehulló levelei helyett vasárnapig a mangalicáké a főszerep. Mutatóba jutott néhány röfögő állat is, de fontosabb szerepet kaptak a lelküket már kilehelt malacok.

Mangalica élve és halva. Fotó: Arany T. János (galéria)

A készételeken kívül a henteseknél jól fogyott a mangalica sonka és szalonna is, annak ellenére, hogy az árak jóval magasabbnak tűntek, mint a hentesnél.

Olvasóink írták

 • 18. .suhym. 2013. november 10. 22:16
  „A fesztivál szó kicsit erős egy ekkora rendezvényre. Egyébként, több volt a gagyi cuccokat áruló, mint a kolbászstandos.
  Blokkot valóban nem mindenütt adtak, de ez így volt múltkor Békéscsabán és tegnap a Millenárison is.

  Én azt szoktam mondani, amennyi "mangalica terméket" árulnak, ha az ország egész állományát levágnák akkor sem lehetne ennyit legyártani!
  ........................................................................................
  14. történész 2013.11.10. 16:03

  Már megbocsáss, de fura fogalmaid vannak a vigadásról, mert műanyag tányérból, műanyag evőeszközzel történő étkezést én nem nevezném annak!:))
  Egyébként nem köteleznek senkit rá, hogy ott egyen. Aki úgy gondolja neki megér annyit kifizetni, az megteszi, aki nem szereti ezt a kaját vagy éppen a műanyag tányérból történő étkezést, az nem eszik ott.

  Mit értesz azon, hogy a "magyar meg éhezik"..Mit gondolsz, akik ott vásároltak, ettek, azok kik voltak?
  Nem hinném, hogy balgák azok, akik a szürke marhát, mangalica sertésből készült ételt szeretik, csak a tiédtől eltérő az ízlésük!:))
  ..............................................................................................................
  12. csaktudja 2013.11.10. 13:43

  Egy átlag vásárló biztosan nem tudja megkülönböztetni, ergo át lehet vágni.
  ..............................................................................................................
  10. CID 2013.11.10. 11:57

  Küldjek képeket az élő sertésekről és malackákról?: Nagyon aranyosak voltak)) Szívesen megteszem, ha érdekel, csak adj egy e-mail címet!:)) Nincsenek rajta étkező emberek!:))”
 • 17. queenmargareth1 2013. november 10. 20:47
  „a mangalica a hosszú szőrű, a rövidszőrű csak coca, disznó, sertés, poca stb:)”
 • 16. történész 2013. november 10. 18:23
  „Mangalica? úgy mint ahogyan a Japán piacot elvesztettük,mert nálunk minden mangalica meg szürke marha.Álmaim volt gyerekkoromban,hogy szép hús sertést vágjunk ne azt a ritka szőrű esetlen mangolicát.Most meg mindenki azért tülekszik...balgák.”
 • 15. SP 2013. november 10. 17:55
  „Márton napi lúd helyett mangalica.”
 • 14. történész 2013. november 10. 16:03
  „Az úri b....vígad.. a Magyar meg éhezik.malac sült 1400x3 fő 4200/ 70 ezres böcsületes Magyar bérből.”
 • 13. Figyelő 2013. november 10. 13:50
  „Az árak a magas égben, az embereke a földön, a N.A.V. meg sehol!
  Az, hogy a kaja mangalica, az meg erősen véleményes!
  Itt aztán nyugtát blokkot sehol nem adtak!”
 • 12. csaktudja 2013. november 10. 13:43
  „Csak úgy mondom (mint sertés tartó és feldolgozó, saját célra) a sült vérről, töpörtőről, zsírról, kolbászról, májasról stb. szinte ott helyben fel lehet ismerni, hogy az mangalicából készült. Ugyan haggyá mán!!! Lényeg a kb. dupla ár mint normál sertésből készült termékeknél. Amíg <moderálva> van addig veréb is van! Igaz a mondás. Ha itthon mangalicát vágok , feldolgozom, azt elfogadom.”
 • 11. zehn 2013. november 10. 13:23
  „Jók ezek a "fesztiválok", nincs velük baj. Program, kikapcsolódás stb. Viszont az árak ........ ! Bárhol, ahol ilyesmit árulnak a városban, olcsóbban hozzá lehet jutni. Nem azt várom el,természetesen, hogy féláron adják, mert tudom, sok egyéb költsége is van az árusoknak, de legalább ne legyen az átlagnál drágább! Mert az senkinek nem jó, - mondjuk csak nekem - ha körbenézek, aztán a Mars-téren olcsóbban behurkázok.”
 • 10. CID 2013. november 10. 11:57
  „<moderálva> Mást nem lehetett fényképezni, csak, hogy tömik az arcukat?”
 • 9. azigazitrebitsch 2013. november 10. 11:27
  „Besavanyodott,alapból negatív emberkéknek,mindegy ki-mit csinál,zsigerből fikáznak!
  Ennyit róluk,egy leütéssel sem érnek többet!”
 • 8. Gyuri_maci 2013. november 10. 09:19
  „Ha kimennénk bármely Széchenyi téri "fesztiválra" és csak a Kárász utca felén tévelyegnénk, meg nem tudnánk mondani, hogy most melyik rendezvényen vagyunk. Gagyi bögrék, bőr szíjak, "kézműves" horror árú szappanok és lekvárok, gyros sült krumplival... folytathatnám a sort, bármelyik fesztiválról. Sajnálom, hogy igazi mangalicás termékeket csak kb. 4-5 helyen láttam a mondjuk kb. 20-25ből. Többet is ki lehetne hozni a fesztiválokból, de hát az nem éri meg, igaz, a kereskedők most is panaszkodnak a gyér bevétel és a magas bérleti díjak miatt. Ha mindkét oldalról lenne "ócsósítás", és igényesebben válogatnák meg a kereskedőket, talán többen mennének ki fesztiválozni és nem bazári majomkodni a térre.”
 • 7. PipiczGabor 2013. november 10. 09:16
  „Arany áron minden.Nem baj van itt lové még...aki teheti költse.”
 • 6. SomeBody 2013. november 10. 09:12
  „Értelmesebb képeket nem lehetett volna készíteni? Miért kell 5-6 képen keresztül azt "bámulnom", hogyan étkeznek mások?”
 • 5. kipkop 2013. november 10. 08:31
  „Vélhetően csak a véletlenek játéka, hogy az egyik újság címen írják, hogy ellepték Szeged főterét a mangalicák (képek), majd a nyitó képeken a város vezetője látható.”
 • 4. queenmargareth1 2013. november 10. 08:05
  „mi 4 helyen vásároltunk valami apróságot:mindenhol adtak azonnal nyugtát, igen nem zörgött a pénztárgép, mert kézzel írták.”
 • 3. Bruhh 2013. november 10. 07:31
  „l-es mit érdekel téged a nyugta, finom volt a kaja, jól laktál, akkor meg. De azért elnézem a képek alapján nagyon megkérték az árát mindennek 500.-Ft 10 dkg vér? Na ez nem semmi! Ha hagynának mindenkit élni,talán nem lenne ilyen drága, talán nem lenne ennyi rosszindulatu ,irigy ember sem.Persze tudom 1-es,te bent ülsz az irodában,valószinü alkalmazott vagy.”
 • 2. attila0427 2013. november 09. 22:51
  „Ha ennyire zavar, és pl. vettél valamit, miért nem vártál arra, hogy adjanak nyugtát? Addig nem mentem volna el, míg nem adnak, vagy nem fizetem ki... ha már ennyire zavar.”
 • 1. Byron67 2013. november 09. 20:34
  „Mangalica "gagyi-fesztivál" Szegeden... bazári hangulat, "súlyos" árak, csendes pénztárgépek, kitöltetlen számlatömbök...
  Az talán még rendben is volna, hogy a város főutcájára ismét bazári hangulatot "köllött" varázsolni, hogy a megfelelő zsebek a megfelelő pénzükhöz juthassanak, de most már nagyon irritáló, hogy egyetlen helyen sem ütögették a pénztárgépet, sehol nem töltötték ki a nyugtákat... tökéletes feketegazdaság, mindez egy megyei jogú város főterén!!!!
  Kérdem tisztelettel: ilyenkor hol is van a NAV???? Amikor "felakasztanak" egy nyugta nélküli karikatúrarajzolót, pellengérre állítanak egy szerenádot adó magánkórust, akkor a szervezett adócsalást hogyan is lehet évek óta eltűrni????
  A becsületesen dolgozók, adózók meg belerohadnak ennek a siserehadnak az eltartásába, mert amikor ezek eltüsszentik magukat, akkor rögvest rohannak az "ingyen" betegellátásért.
  Mindez történt 2013. novemberében, a szegedi Városháza és a NAV Dél-Alföldi Igazgatóságának árnyékában!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lyukas cipőkkel követelnek béremelést a közszolgák

20 százalékos béremelést kér a közszférát képviselő legnagyobb szakszervezet. Akcióznak is: lyukas cipőket visznek a minisztérium elé, hogy jelezzék, itt tart az életszínvonaluk. Tovább olvasom