Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Marad a lyuk a szegedi belvárosban

Szeged - Még belátható ideig semmi sem épül a Centrum-gödörként elhíresült telken. Szeged szégyenfoltjával kapcsolatban a tulajdonos nem nyilatkozott. Ha 2009. január 1-jéig se fognak hozzá az beruházáshoz, a város akár ki is sajátíthatja a területet.
A Centrum-gödör marad, ami volt: szégyenfolt, szemétgyűjtő, hosszan tartó esőzés után kacsaúsztató. A tulajdonos képviselőjének válaszaiból ugyanis nem sikerült azt a következtetést levonnunk, hogy határozott terveik lennének a Skála Áruház – korábbi nevén Centrum – mögötti telek beépítésével kapcsolatban.

A telek 1999-ben, lassan tíz éve került a Belváros 2001 Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. tulajdonába, de már közel két évtizede áll üresen. A cég ügyvezető igazgatója az eltelt időszakban többször nyilatkozott lapunknak arról, hány szintes, hány négyzetméter alapterületű, üzleteket, irodákat, luxuslakásokat tartalmazó házat húznak fel a területre, de mindeddig semmi sem történt.

Csütörtökön sikerült elérnünk Zombori Tibort, a kft. ügyvezető igazgatóját, aki arra a kérdésre, mikorra építik be a telket, azt mondta, nem tud válaszolni, nincs rá felhatalmazása. „Se A-t, se B-t nem tudok mondani, más befektetők is érdekeltek a témával kapcsolatban, ezért nem nyilatkozhatok" – jelentette ki a vezető. Azt is hozzátette, egy hét múlva talán már annyit tud, hogy egyáltalán nyilatkozhat-e, de valószínűleg akkor is azt mondják majd neki, hogy ne áruljon el részleteket.

A Centrum-gödör marad, ami volt: szégyenfolt.
Fotó: Segesvári Csaba

Úgy tudjuk, a szegedi közgyűlés egy 2006-ban meghozott döntése szerint a tulajdonos köteles beépíteni a Centrum-gödröt: a határozatban az áll, hogy 2007. január elsejétől számítva két éven belül el kell kezdeni, és négy éven belül be kell fejezni a beruházást. Vagyis ahhoz, hogy esetleg ne sajátítsák ki – ad abszurdum ez is elképzelhető –, vagy enyhébb esetben ne lépjen életbe elidegenítési és terhelési tilalom, az év végéig meg kellene ejteni az első kapavágást – írtuk fél évvel ezelőtt. Csütörötökön a szegedi polgármesteri hivatalban nem tudtunk ennél konkrétabb információhoz hozzájutni.

Ígéretek halmaza

A Délmagyarországban már számos ígéret elhangzott a Centrum-gödörrel kapcsolatban, most ezekből idézünk. 2003. szeptember: a tulajdonos módosítja az eddigi beépítési terveket és két éven belül elkezdi a beruházást, a 19 ezer négyzetméteres házat; 2003. október: 3 milliárd forintos tikos tervről beszélt a Belváros 2001 Kft., míg az önkormányzat kényszerbeépítési határozatot hoz (utóbb a közigazgatási hivatal hatályon kívül helyezi); 2005. május: a tulajdonos egyeztet a befektetőkkel, 30 ezer négyzetméteres lesz az épület; 2007. január: már a szomszédos Skála Áruház kínai tulajdonosaival is egyeztetnek, ám újabb kényszerbeépítési határozat születik az önkormányzat részéről, amelyről a DM részletesebben 2007 júniusában számol be.

Olvasóink írták

 • 10. kati 2008. január 27. 18:44
  „Miert nem kerik fel egy Külföldi cegetPl.H&Mvagy a nagy C&A .-t
  hogy ebben a nagy Szeged Varosaban is nyissanak egy ertelmesseb boltott ahol Kinai arakon de szinvonalasabb es minösegi arut arulhatnanak a Nagy SZEGEDIEKNEK ES A SZOMSZEDOS hatar melleti vasarloknak.Az aruhaz alla ingyenes vasaroloi mely garazsal stb.ötletem volna meg vagy millio.Kati küföldröl”
 • 9. csanyiv 2008. január 18. 18:29
  „Laci, azért ez nagyon magas labda így, nem gondolhatod komolyan...”
 • 8. Laci 2008. január 18. 10:28
  „merre vann ez a gödör, ismerős a kép, de nem tudom betájolni...!”
 • 7. Baba 2008. január 18. 09:37
  „Harminc elmúltam, és gyermekkorom vadregényes ábrándjainak kedvenc célpontja volt a titokzatos gödör, amit palánkok takartak el a kíváncsi szemek elől. Mindig kincseket és más izgalmas dolgokat képzeltem el oda.
  Még a végén hiányozna, ha egyszer megszűnne ez a csoda, és a plakátragasztók/graffitisek is nagyon bánnák...”
 • 6. judy 2008. január 18. 07:21
  „Eleg szegyen!Azota hogy eloszor lattam a lukat ,mar a gyerekeim is felnottek.”
 • 5. ziu844 2008. január 17. 22:32
  „Uraim! ezen nemkell csodálkoznunk, A nagyoknál keresztezik az érdekek egymást. Lásd,2-es Korház mennyiidejig görcsöltek meglett az összeköttetés A többiről nókomment! A gödöris eléri sorsát, semmi más kellő ajánlat kötődés, pénz és megvan oldva!
  aztán nó problem!”
 • 4. diák 2008. január 17. 20:19
  „Hát igen, majd ha nagy nehezen hozzáfognak az építkezéshez, fogadjunk, hogy majd találnak vmi történelmi leletet. Akkor meg azért áll majd le az építkezés. Kár volt leszedni azt a plakátot, ami ki volt ragasztva ezzel a szöveggel: Itt 18 éve egy gödör épül nekünk. /vagy vmi hasonló volt a szövege/”
 • 3. diégo 2008. január 17. 20:06
  „Szerintem a Szögedi honatyákat költöztetném oda. A padsorok is elférnek, parkolni is tudnak és még az agyuk is, kisszelőzne egy kicsit.”
 • 2. Révész Gábor 2008. január 17. 19:58
  „Már hiányozna a gödör, annyira hozzászoktam az elmúlt 20 évben. Nevetséges, hogy amíg néhány száz méterre óriási összegeket költenek felújításra, addig nem tudnak mit kezdeni ezzel az undormánnyal. Már régen tenni kellett volna valamit az önkormányzatnak. A teleknek is hatalmas értéke lehet és nem hiszem, hogy a túristák vagy a város lakosai értékelnék ezt a -valóban- szégyenfoltot.”
 • 1. nyugdíjas 2008. január 17. 19:12
  „Szeged városának szégyene a ´gödör´. Legalább ásatásokat végeznének benne, hátha találnának valamilyen múltból származó ´kincse(ke)t´. Ha nem, akkor legalább a régész-növendékek tanulóhelyévé lehene alakítani, s a múzeum irányítása, hatáköre alá kerülne, s mint turista látványosság a város hasznára is válhatna ezen állapotában...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olaszok angolosan távoztak a logisztikai központból

Szeged - Nem igaz, amit híreszteltek, hogy nem költözik ki Rigó utcai telepéről a szegedi… Tovább olvasom