Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Megjelent a megyei ügynöknévsor - Ön kíváncsi rá, kik vannak rajta?

Bálint László állambiztonsági kutató legújabb könyve több mint 25 évnyi kutatómunka után készült el, a szakember közel 1300, fedőnévvel megismert szereplőből 800-at azonosított.
Bemutatták Bálint László állambiztonsági kutató legújabb könyvét, A hálózati nyilvántartás szereplői – Az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében című kötetét a kormányhivatal Pártkontroll szobájában.
 

A munka egyedülálló, mert közreadja a megyében 1945 és 1989 között önként, kényszerrel vagy akár fiktíven beszervezett, a köznyelvben csak ügynökként emlegetettek névsorát.


Több mint 25 évnyi kutatómunkának köszönhetően közel 1300, fedőnévvel megismert személyt tartalmaz a könyv, amelyekből Bálint László 800-at azonosított. A szerző a bemutatón leszögezte: a kötet célja nem politikai vagy más szándékú lejáratás, megbélyegzés, hanem a tényszerű, bizonyítható, történelemtudományi szempontból fontos információk gyűjteménye. Bálint Lászlóval Miklós Péter  történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója beszélgetett a bemutatón.
 
Fotók: Borbola Lilla

 


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért volt emberközpontú az atombomba? - Számos díjat adtak át a tudomány szegedi ünnepén

Miért volt emberközpontú az atombomba? - Számos díjat adtak át a tudomány szegedi ünnepén
- Szépen hangzik, de butaság a vissza a természetbe jelszó - hangzott el a szegedi tudománynapi… Tovább olvasom