Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Megkongatta a táncszakma a vészharangot

Budapest - A hazai táncművészet problémáira hívta fel a figyelmet hétfő esti gálaműsorán 8 táncegyüttes a Nemzeti Táncszínházban.
– Azért találkoznak a magyar táncostársadalom legjelentősebb képviselői, hogy megkongassák a vészharangot, amelynek hangja reményeink szerint egyszerre jut el a széles nyilvánossághoz és a politikai döntéshozókhoz, jelezvén, hogy baj van. Szeretett művészeti águnk a reményvesztettség felé sodródik – hangsúlyozta Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója a gálaesten elhangzott beszédében.

A Magyar Táncművészek Szövetsége nevében is felszólaló balettdirektor szerint az elmúlt évek politikai és gazdasági döntéseinek eredményeként a szakma társadalmi és művészeti presztízse, megtartóképessége, vonzereje a pályaválasztók körében jelentősen csökkent. „A néhány éve megszületett előadó-művészeti törvény nem helyezte felnőttkorba a táncművészetet. A helyzetre jellemző, hogy a törvény hatálya alá eső, saját jogon regisztrált táncművészeti szervezetek közül csak háromnak sikerült minősített, azaz nemzeti vagy kiemelt kategóriába jutnia." Úgy szűnt meg a szakmai nyugdíj, hogy azt megelőzően nem történt meg a táncos életpályamodell kidolgozása. Karrierjük végén járó professzionális táncművészek egyik pillanatról a másikra létbizonytalanságba kerültek – hangsúlyozta Pataki, aki szerint a forráskivonások egyre nehezedő nyomásként hatnak.

A pályázati támogatások elérése egyre bonyolultabb, az elhúzódó döntések utáni kifizetések pedig kiszámíthatatlanok, gyakoriak a pénzügyi zárolások, amelyek lehetetlenné teszik az évad pénzügyi tervezését. Sikeres társulatok kénytelenek hitelekkel eladósítani magukat, vagy ideiglenesen szüneteltetni tevékenységüket. A döntéshozó testületekben a táncművészet alulreprezentált.
Míg más előadó-művészeti ágak állami díjait körülbelül 50 százalékkal csökkentették, addig a táncművészeti Harangozó Gyula-díjak számát 7-ről 2-re szűkítették. Tiltakozásul a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága idén nem adta le jelöltjeit a kulturális kormányzatnak. 2012-ben nem ítélték oda a pályakezdő táncművészeket, alkotókat segítő tíz Fülöp Viktor-ösztöndíjat sem. „Kérjük az Emberi Erőforrások Minisztériumát egy széleskörű párbeszéd elindítására a fenti problémák megoldása érdekében, amelyben az újjáalakult Táncművészeti Kerekasztal szívesen áll rendelkezésre" – fogalmazott Pataki.

Olvasóink írták

 • 3. té 2013. február 05. 17:35
  „2. NP1

  Igen, de már nincsenek bányászok és konzervgyári dolgozók. Akik nincsenek, azok nem tudnak kiállni másokért!”
 • 2. NP1 2013. február 05. 13:45
  „1. alfoldi 2013.02.05. 11:00

  "Ők következnek? Hálózatuk van már? A bányászokért, a konzervgyárakért ki emelt szót annak idején?" - éppen ezért (saját példájukon okulva) kellene most a bányászoknak, konzervgyári dolgozóknak kiállni a táncosokért!”
 • 1. alfoldi 2013. február 05. 11:00
  „Ők következnek? Hálózatuk van már? A bányászokért, a konzervgyárakért ki emelt szót annak idején?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélgetett a sofőr, az utasoknál elszakadt a cérna

Utasokat nem engedett le- és felszállni egy beszélgető járművezető, egy másik miatt megsérült egy idős asszony. Az SZKT kivizsgál... Tovább olvasom