Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Megszűnt a szőregi nyugdíjasklub

Szeged - Nyugdíjasklub nélkül maradtak a szőregi idősek, mert a fenntartó kistérség spórolni akart a rezsin. A művelődési ház befogadná a nyugdíjasokat, de ott fizetni kell a terembérletért.
Bezárta a fenntartó Szegedi Kistérség Többcélú Társulás a szőregi nyugdíjasklubot. A Szerb utca 54. szám alatti ház ügyében záporoztak szerkesztőségünkbe a panaszok. 

Pénteken tucatnyi idős ember vagy fiatalabb családtagja jött el az épület elé, hogy megfogalmazza problémáját. Piri Tibor azt mondta, nagyon sok társadalmi munkát végzett Szőregért, vénségére megérdemelné a törődést. – Az csak a kisebbik gond, hogy a klubban osztották a 75–80 idős, egyedülálló rászorulónak az ebédet, és ezzel a helyben étkezés megszűnt. Nagyobb baj az, hogy nap mint nap reggeltől estig valóban klub volt ez az időseknek. Kimozdultunk, beszélgettünk, süteményeztünk, megünnepeltük egymás jeles napjait, néha pedig az iskolások látogattak meg bennünket. Most marad a várakozás a négy fal között, pedig nem csak kenyérrel él az ember – szólt hozzá Mágori Ferencné. Kátai István is a klub közösségmegtartó erejét hangsúlyozta, és azt, hogy a néhai tulajdonos, Tolnai Györgyné azzal hagyta a városra a házát, hogy abban idősekről gondoskodjanak. A mondást idézte, miszerint a társadalom fokmérője, hogy miként bánik az öregekkel. Szerintük nem kerülhet olyan sokba a fenntartás, hogy egy városrészt meg kell fosztani a lehetőségtől. Legközelebb Újszegeden vagy Újszentivánon működik hasonló klub. A művelődési házba ugyan befogadnák a nyugdíjasokat, de ott óránként 800 forint bérleti díjat kérnek tőlük, azt nem tudják megfizetni.

A szőregi időseknek nagyon hiányzik a klub – és a társasági élet. Fotó: Frank Yvette
A szőregi időseknek nagyon hiányzik a klub – és a társasági élet.
Fotó: Frank Yvette

Ratkai Imre, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás elnöke érdeklődésünkre elmondta: takarékoskodniuk kell az intézmények fenntartásával, ezért zárták be a szőregi napközis klubot. Tavaly a társulás intézményei átszervezésével és 30 alkalmazott leépítésével húzott a derékszíjon. Ehhez tartozott Szegeden a Bánk bán utcai és a Vértói úti napközis klub megszüntetése. Ráadásul hivatalosan húsz férőhelyes a szőregi épület, és öten ebédeltek helyben. Ezért túl nagy kiadás a két alkalmazott és a rezsire évente kifizetett 6 millió forint. Az ebédet ezentúl mindenkinek házhoz viszik. A kistérség ezután csak 6 szegedi klubot tart fenn: a Dáni János, a Bölcs és a Kereszttöltés utcában, a Vám téren, az Alsó kikötő soron és a Kossuth Lajos sugárúton.

Olvasóink írták

  • 2. Pro.Ego 2012. január 28. 20:15
    „Nem akarom bántani a nyugdíjasokat, hiszen sokan keményen dolgoztak 40-50 évet. De ha már azoknak is kijut a megszorításokból, akik minimál bérből nevelnek 1 vagy több gyereket, akkor had ne sírjunk már azért, ha megszűnik a nyugdíjas klub. Fizetős bölcsödék lesznek, a családi pótlékot évek óta nem emelik. Van olyan nyugdíjas, aknek a bérlet semmibe sem kerül, a diáknak, akinek még jövedelme sincs annak meg fizetnie kell, méghacsak a felét is csak egy példa a sok közül. A fizetéseket már rég nem emelik, a nyugdíjakat ,meg igen. Az sem normális , hogy az egyik nyugdíj 40-50 ezer forint, a másik meg többszáz ezer forint. Nem kellene hagyni, hogy a KISnyugdíjasokat(40-50ezer Ft), ilyen kilátástalan helyzetbe hozzák. Sokszor hallom panaszkodni a nyugdíjasokat,ja nekem csak 70-80 ezer a nyugdíjam, és akinek ennyi a fizetése, és két gyereket nevel??????
    Amúgy meg láttam már ilyen nyugdíjas klub bulit, nagy eszem-iszim, aztán meg tánc, de mint a 20 évesek, másnap meg panpog, hogy nem adják át az ülőhelyet nekik.”
  • 1. info 2012. január 28. 11:44
    „majd ha szavazni kell ´rájuk lesz kezitcsókolom megint!-ígérünk fűt fát, a sok öreg meg otthon az egyedüllétbe bele..........-ez már szégyen ! Azoktól elvenni valamit akik fölépítették az országot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 300 parkolóhely szűnik meg Szegeden

Négy év alatt 2600-ról 2200-ra csökkent a fizetős parkolóhelyek száma Szegeden. Tovább olvasom