Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Megyejáró Pusztamérgesen: egyre több gyerek születik

Pusztamérges - Dolgosak, szabad idejükben is rendkívül aktívak a pusztamérgesiek, és nagyon büszkék az eredményeikre. A pályázatokon ugyanakkor néha kicsinek nagy, nagynak kicsi az 1230 lelkes település.
Napra pontosan 1908. október 1-jén jött létre Pusztamérges Csongrád megye nyugati határán, Szegedtől 42 kilométerre – tudtuk meg a második ciklusát töltő, 45 éves független polgármestertől, Papp Sándortól (képünkön). Egy minisztériumi tollvonással kapott önállóságot, és csatlakozott Pest helyett a mi megyénkhez. Asszonyszállás volt a neve IV. (Kun) László 13. századi táborhelyéről és tivornyáiról. Akkor változott Mérges pusztára az elnevezés, amikor híre kelt, hogy az itteni asszonyok olykor eltávolították uraikat az élők sorából. Más forrás szerint a terület gazdáinak Mérges családnevét őrzi a puszta. Száz éve a hivatalok fordították meg a nevét, és lett Pusztamérges belőle. Látszik, hogy íróasztalon rajzolták az utcáit: ritka egyenesek, egymásra merőlegesek és párhuzamosak.

Mérgesek-e még a pusztaiak? Egyáltalán nem. Nagyon dolgos, vendégszerető népek. A türelmük mintha megcsappant volna, amióta beférkőzött közénk a pártpolitika – jellemezte a falubelijeit Papp Sándor. Hozzátette: – Az 1230 lelkes település szénája anyagilag rendben van. Egy a baj, hogy jó lenne még vagy 600-zal többen lenni, mert most kicsinek nagyok, nagynak meg kicsik vagyunk, amikor pályázni kell. Ez két év alatt nem oldódik meg. Egyébként rosszabb ne legyen! Vágyaimban a művelődési ház tatarozása és egy idősek napközije szerepel.

A falu Ruzsával közösen tölti meg óvodáját és két iskoláját. Fotók: Miskolczi Róbert
A falu Ruzsával közösen tölti meg óvodáját és két iskoláját. Fotók: Miskolczi Róbert

A bevándorlási hullám pár éve magállt, alakul viszont a gyermekvállalási kedv. A kicsik kincset érnek, hiszen létkérdés a létszám a Ruzsával közös óvodában, általános iskolában, és a megyei önkormányzathoz tartozó középiskolában. Így jó helyre került lapunk nyári előfizetői nyereményjátékának díja, a kombinált hűtőszekrény, amelyet az ötgyermekes Almási Sándorné nyert. Akinek nem az önkormányzat vagy az olasz tulajdonú baromfivágóhíd ad munkát, az a földjéből él: spárgát, krumplit, almát, őszibarackot, szőlőt termeszt. Zajlik a szüret. Előbb olasz- és rajnai rizling került a hordókba, most az egyedül itt található „pusztamérgesikum", a kövidinka.

Misi bácsi öregebb a falunál

Az egész éves centenáriumi ünnepségsorozat csúcspontja a falunap volt. Koronáját a novemberi jubileumi falugyűlés teszi fel. Készül a falukrónika. A régi iskolában Vass Sándor gyűjteményére alapozó helytörténeti, valamint sport- és vasúttörténeti kiállítás nyílt. A falunál is idősebb lakost, Császár Misi bácsit, 101. születésnapján köszöntötték szeptemberben. Virágos központján és borpincéin kívül is tartogat látnivalót a falut. Természetjáróknak a védett mérgesi pusztát és a láperdőt ajánlják.

Tesztkérdés ajándékba

Aktívak a civilek. Pezseg az élet a gazdakörben, a polgárőr-egyesületben, a horgász- és a nyugdíjasklubban, az ifjúsági szervezetben és az önkéntes tűzoltóegyesületben. A futballklub és a helyi sportegyesület életéről a Szerencsiné Csamangó Jusztinától hallottunk a megyejárón. Azt is, hogy a Tisza-parti utcai futóversenyen 96 gyerek indult a faluból. A testnevelő tanár megtippeltette, hány elszármazott tájékozódási futó lett országos bajnok. A megfejtés: 11.

Pusztamérgesen jártunk

Figyelik az újságban a falujukról és a szomszédos településekről szóló híreket a Körkép rovatban, és örömmel játszanak pusztamérgesi olvasóink, akikkel a lapunk által szervezett megyejárón találkoztunk kedden délután.


Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes a lap születéséről beszélt, Böröcz József nyomdavezető-helyettes a pénteki számmal startoló új nyomdagép előnyeit ismertette. Érdekes adatokat is említett: egy év alatt 2200 tonna papír és 35 tonna festék fogyott. Pintér Melinda pr-vezető legsikeresebb akciónkról, a 11 éves Varga Ádám gyógykezelését segítő érmegyűjtésről beszélt. Megemlítette, hogy a karácsonyi ajándékkoncertre is sztárvendég várható, ám a kiléte még titok.

Alaposan olvasnak a pusztamérgesiek; pontosan emlékeztek, hogy a soraikban ülő Gyuris János irányításával készült a 13. kakaspörköltfőző verseny bronzérmes önkormányzati bográcsosa. Főként kézbesítőnket, Sádt Edét dicsérték, aki a hajnali kávé mellé pontosan viszi házhoz a friss újságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Greg Dorey: Jó híreket szeretnék hozni

Szeged - Greg Dorey reggeli kávéja mellett Népszabadságot és Telegraphot olvas. A magyarországi brit nagykövet szereti a szegedi halászlevet és nagyon jól érezte magát a Sziget Fesztiválon. Interjú. Tovább olvasom