Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Meleg volt, de még ˝nem annyira˝ - galéria

Csongrád megye - Az év első hőségriadója volt csütörtökön. Szegeden aki csak tehette, igyekezett árnyékba húzódni. A legrosszabb helyzetben az építkezésen dolgozók voltak: a tűző napon vízzel hűtötték magukat. Holnapra ideér az enyhülés.
Idén az első hőségriasztás csütörtökön lépett életbe az Alföldön. A legalacsonyabb szintű figyelmeztetést akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet egy napig meghaladja a 25 fokot. Kora délután a meteorológiai állomáson – városon kívül, árnyékban – 31 fokot mértek legmagasabb értékként. A tűző napon azonban már reggel 8-kor is ennyit mutatott a hőmérő, a déli órákban pedig meghaladta a 40 fokot.

Dél körül néztünk szét Szegeden: a napos helyek kiürültek, az árnyékban viszont sokan pihentek. A Széchenyi téri padon pihegtek, de akadt olyan család, amelynek tagjai a füvön piknikeztek. A Laposon is nagy volt a nyüzsgés: volt, aki csak a bort hűtötte a Tiszában, a legtöbben azonban – a tiltás ellenére – maguk is megmártóztak a vízben.

– Koszos, nem is kicsit. De legalább felfrissít, és egy kicsit úgy érezhetem, hogy a természetben vagyok – magyarázta Tóth Tímea, miért nem a medencés strandot választotta.

A legrosszabb helyzetbe az építkezéseken dolgozók kerültek, mert a tűző nap elől csupán pihenőidőben tudtak elmenekülni.

Hőségriadó - így védekeztek a szegediek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Hát, nem fázunk! – törölte meg a homlokát a Rókusi körúton villamossínt építő Lajos. Napi 6 liter vizet iszik meg – ahogyan társai is. Frissülésre azonban nem használnak vizet: ha a fejükre öntik, napszúrást kapnak, ha a testükre, akkor meg jobban ragad rájuk a por – magyarázták.

Három fokozat

A múlt évben már június 10-én elrendelték az év első hőségriasztását – ráadásul rögtön másodfokút. Erre akkor van szükség, ha a napi középhőmérséklet legalább három napig meghaladja a 25 fokot. Júliusban még kétszer riasztottak, amelyből egy a legmagasabb, harmadfokú volt – vagyis a napi középhőmérséklet legalább három napig meghaladta a 27 fokot.

– Muszáj bírni, nagy a család – mosolygott Márk Zoltán, aki a Vár utcában ásta a gázvezetéknek az árkot reggel 7-től este 6 óráig. Ő egyébként saját bevallása szerint szereti a meleget, a csütörtöki időt pedig még csak nem is nevezte kánikulának.

– Csongrád megyét ma este éri el a közeledő hidegfront, amely szombat reggelig át is vonul a térségen – mondta el Gyuris Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának munkatársa. Szombaton 22–23, vasárnap 24 fok körüli értékeket mérhetünk, hétfőtől pedig ismét elkezdődik a melegedés, újra 30 fok várható. Az OMSZ mától átmenetileg visszavonja az UV-B riasztást.

Mobil ivókutak

Szeged polgármestere, Botka László csütörtök a hőségriadó miatt elrendelte: tilos a bölcsődékben, óvodákban, gyermektáborokban a gyermekeknek olyan szabadtéri foglalkozásokat tartani, ahol a kicsik tűző napon időznének. A szabadban szellős, árnyékos helyeken kell foglalkozni a gyerekekkel. Szeged belterületi útjait a nappali és éjszakai órákban nagy teljesítményű locsolóautókkal hűtik. A védelmi bizottság követi a meteorológiai előrejelzéseket, kapcsolatot tart a katasztrófavédelemmel. A www.szegedvaros.hu honlapon közzéteszik a városban elérhető légkondicionált helyiségek listáját, és négy mobil ivókút üzemel a Dugonics téren, az Aradi vértanúk terén, a Liszt Ferenc sétányon és a Széchenyi téren.

Olvasóink írták

 • 15. bánki 2011. június 24. 09:35
  „A meleg kifejezés helyett használjuk a ,, más " szavacskát, ne mán megsértődjön egy-két vezető színészünk.”
 • 14. Herli 2011. június 24. 08:28
  „9. Supaplex 2011.06.23. 21:23 >Itt Szegeden nem lesz semmi az éjjel.
  Tévedtél, úgyhogy ne menj jósnak és ne lottózzál.”
 • 13. Kisg 2011. június 24. 07:22
  „Végre azok is jól érezhetik magukat kicsit, akik a meleget szeretik, mert ilyen is van. Mi az év "nem nyár" szakában állandóan fázunk :-( Mindenesetre, hogy kicsit kötözködjek, szerintem a két lubickolós fotó helyett legalább az egyiket készíthették volna valamelyik nyilatkozó fizikai munkásról... Megérdemelték volna.”
 • 12. attilamet 2011. június 23. 23:54
  „Milyen szép most a radarkép! http://sites.google.com/site/attilamet/home/figyelmeztetes”
 • 11. VásárhelyiÁgi 2011. június 23. 23:50
  „Meleg volt ma, de nem annyira!Még mindig szeretem a férjem, pedig ma huszonhét éve, hogy feleségül vett! Kicsi borsodi faluban mondtuk ki az igent: az olvadt aszfalton lábujjhegyen kellett végigmennem a magas sarkú cipőben a nászmenet meg jött utánam, mit a birkák.”
 • 10. Zsolt93 2011. június 23. 22:50
  „Itt szerintem se lesz semmi. Előző hétvégén se volt és egyre ritkább mostanában Hogy a déli határszél is kapjon.. Inkább Pest környéke”
 • 9. Supaplex 2011. június 23. 21:23
  „Itt Szegeden nem lesz semmi az éjjel.”
 • 8. attilamet 2011. június 23. 20:32
  „Úton a hidegfront! http://sites.google.com/site/attilamet/”
 • 7. zoltanszabo 2011. június 23. 20:13
  „Most árnyékban 6 órakor 38 fok volt.”
 • 6. Uk79 2011. június 23. 20:01
  „Az a szoke holgy aki a kepen van a cikk elejen...hm....igazan adhatna egy email cimet:PPP
  G”
 • 5. Smerdis_of_Arshak 2011. június 23. 19:50
  „a hatos képen az Kocsis Bandi? :)”
 • 4. szeti 2011. június 23. 19:13
  „örülök, hogy a kétkezi munkásokat is megkérdezték, akiknek ilyenkor a legrosszabb. ez tetszett a cikkben.”
 • 3. Zsolt93 2011. június 23. 19:06
  „Hát igen aki bent a hűvösbe légkondis helyen volt ma egész nap az szerintem ne panaszkodjon. Mink egész fél 12 ig dolgoztunk a napon”
 • 2. Zsoltee0716 2011. június 23. 18:42
  „Meleg volt, de még ˝nem annyira˝

  Főleg a szerkeztőségbe xd”
 • 1. lilongwe 2011. június 23. 18:13
  „Mintha pár napja még azon parázott volna a T. Újságíró kolléga, hogy "vége a nyárnak"...holott még el se kezdődött...
  Simán át lehetne kategorizálni ezt a weboldalt bloggá...manapság már semmi érdemlegeset nem tud meg belőle az ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázömlés Újszegeden

Munkagép vágott át gázvezetéket csütörtök délután az újszegedi Fő fasoron. Tovább olvasom