Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Mesékről mesélt Csukás István

Szeged - A könyvtár felé mutat a GPS is – egyezett meg Csukás István író, Sándor János rendező és Nagy Imre Erik zeneszerző a most bemutatott gyermekopera, a Szökevény csillagok közönségtalálkozóján.
Csukás István csak kicsi meg nagy betűkkel ír – jellemezte a Kossuth-díjas író, költő munkamódszerét egy meseszakértő kisiskolás a Szökevény csillagok című gyermekopera közönségtalálkozóján. Hihetünk neki: A Nagy Ho-Ho-Ho-horgásztól Gombóc Artúron át Mirr-Murrig áttekintette várakozás közben szinte az egész Csukás-életművet. Tegnap délután a Somogyi-könyvtárban vele együtt közel száz apróság gyűlt össze, kezükben akkora mesekönyvekkel, mint ők maguk.

Mesékről mesélt Csukás István. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Tapsviharral és „Nálam Süsü van!" , „Mi Sünit hoztunk!" felkiáltásokkal fogadták a szerzőt, aki „a jövő közönségének kinevelésén" dolgozott most együtt Nagy Imre Erik zeneszerzővel és Sándor János rendezővel a Szegedi Nemzeti Színház új produkcióján. De nem tanítani szeretnének a darabbal, hanem az író szerint megmutatni azt, hogy a világ szép, gyönyörű és varázslattal teli.

– Örül a szívem ilyenkor – tekintett végig az őt néma csendben hallgató gyerekeken, és kezdett az élő mesélésbe Csukás István, aki a Szökevény csillagokban még a gereblyét is életre kelti. – Normálisak vagyunk, ha elkezdünk beszélgetni egy ruhafogassal, mert olyankor játszik a képzeletünk. Ebben segít a mese és a művészet, ezért tessék olvasni, mert a mi fejünkben ész van, nem szilvalekvár! – intette ifjú közönségét az író. Így a – műfaja miatt a világon ritkaságnak számító – gyermekopera alkotói megegyeztek abban, hogy megjelenik ugyan a darabban a GPS, de az is a könyvtár felé mutat. Csukás István hozzátette: „Bár a színpadon az okostelefon is szerephez jut, az ő esze véges, a tietek végtelen!"

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frei Tamás: szenvedély és kávébiznisz

Itthon sokan még a Frei Dosszié miatt gondolnak rá, miközben ő ezt már régen maga mögött hagyta, és… Tovább olvasom