Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Mikulás-biznisz: jó üzlet

Csongrád megye - Egyre nagyobb üzlet a Mikulás. Míg december 6-át régen csupán pár szem mogyoróval és almával ünnepelték, a tehetősek ma már akár több százezer forintot is elköltenek erre az ünnepre.
December 6.-a évről évre egyre nagyobb biznisz. Miközben régen a Mikulás csupán a tél eljövetelének szimbóluma volt, aki piros zacskóban néhány szem mogyorót, almát és egy kis cukorkát csempészett a szépen kipucolt gyerekcsizmákba, ma már ez az ünnep is hatalmas iparággá fejlődött. Ebben szinte a legkisebb részt jelentik a már októberben kapható csokifigurák és kész csomagok.

Míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, és a gyerekeket onnan figyelte, ma már köztünk jár, sőt: akár házhoz is megy. Az időjárás megbízhatatlansága miatt ugyan szánkó helyett leginkább mikrobusszal, taxival vagy autóval, de a körülbelül kétezer forintot így is egyre több szülő hajlandó kifizetni azért, hogy gyermekét személyesen is ellássa néhány intelemmel a Télapó.

Hogy a jóságos öregember biztosan tudja, mire vágyik a kisgyerek, levelet is lehet neki küldeni. Magyar címe Nagykarácsonyban található, de a modern öreg már e-mail üzeneteket is fogad. Ennél azonban jóval kedveltebb a levelezés fordítottja: vagyis amikor a Mikulás küld levelet a gyereknek. Az „igazi", sarkköri nagyszakállú kedves sorai 7 eurót kóstálnak, magyar helytartója azonban 900 forintért papírra veti a névre szóló, személyes jókívánságokat.

Persze a legnagyobb élmény egy gyerek számára a személyes látogatás Télapó otthonában. Anyagi helyzettől függően itt is széles kínálatból lehet válogatni. A nagykarácsonyi Mikulás-házban 1200 forintért lehet dolgozószobájában meglesni az öregembert, aki ezért a pénzért még egy csomagot is átad. Sőt: szánkójára is bárki felülhet, majd megetetheti a szarvasait.

Az egészséges életmód hívei a fővárosban öko-Mikulásnál tehetnek látogatást. A sóbarlangban élő Télapó az egészséges életmódról és a környezetvédelemről beszélget a kicsikkel, zöld manóival pedig himalájaisó-homokozóban lehet játszani. Ajándékcsomagjába biotermékeket – gumicukrot, csokit, almát, mandulát és aszalt gyümölcsöket – tesz. Hozzá a gyerekek 1100 forintért, felnőtt kísérői 600 forintért juthatnak be.

Aki pedig ragaszkodik az eredeti, lappföldi Mikuláshoz, könnyen eljuthat hozzá közvetlen charterjárattal – fejenként potom 150–170 ezer forintért. A 3 napos kirándulás árában azonban nincsenek benne az olyan extra szolgáltatások, mint a hómobilos vagy kutyaszános szafari, vagy egy rénszarvasfarmon eltöltött Mikulás-ünnepély. Ezek a plusz szolgáltatások 20–30 ezer forintba kerülnek személyenként.

Olvasóink írták

 • 3. szatyi 2010. december 05. 15:22
  „Milyen az a "himalájai só" ?”
 • 2. THE 2010. december 05. 12:03
  „1. Meg a választási igéretekben :D”
 • 1. zoltanszabo 2010. december 04. 13:27
  „Gondolom nem a minimálb. családok mennek ki Lapp-földre ,több százezer Ft ért. Vajon hány család engetheti meg magának? Vagy politikus---v. celeb pl.Győzikéék. Az APEH- meg vizsgálódhat nagy ívben lesz..ák őket.
  Addig jó míg hiszel a mesében --a télapóban--meg a Jézuskában- meg a gólya mesében.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarvasgombás ínyencségek: gasztrotúra a karácsonyi vásárokban

Ízorgia a Dugonics téren, hagyományos finomságok a Széchenyi és a Dóm téren. A szegedi karácsonyi vásárokon jártunk. Tovább olvasom