Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Milliárdos fejlesztésre pályázik a szegedi onkológia

Csongrád megye - Több mint egymilliárd forintra pályázhat az onkoterápiás klinika a szegedi onkológiai ellátás fejlesztésére. Építkezés, műszerberuházás és informatikai fejlesztés is szerepel a tervek között. A városban az országos átlaghoz képest jobb a helyzet: több központban az eszközpark teljes cseréjére lenne szükség.
Tízmilliárd forintos uniós forrásból fejlesztik a magyar onkológiai ellátást. Tíz vidéki, sugárterápiával is rendelkező onkológiai központ pályázhatja meg onkológiai eszközparkjának cseréjét a meghívásos kiíráson – köztük Szeged is. A kiírás sokféle eszköz beszerzését teszi lehetővé, a pályázatokat a preferált kórházak írják, majd a Gyemszi hangolja össze. A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikája 1,1 milliárd forintra pályázhat.

– Az előző kormányzat már írt ki onkológiai pályázatot, amelyen konzorciumként indultunk a kecskeméti kórházzal. Hiába nyertünk azonban: olyan többletberuházásokra lett volna szükség, amelyekre nem volt rendelkezésre álló forrás. Így akkor nem tudtunk fejleszteni – mesélt az előzményekről Pávics László projektvezető, a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. – Ez az új pályázat most deklaráltan meghatározza, mennyi jut a központoknak. Szeged esetében ez több, mint amennyiről az előző kiírás szólt.

Rák: listavezetők vagyunk Európában.

Csak Mongóliában és Bolíviában nagyobb a daganatos megbetegedések aránya, mint hazánkban – Magyarországon a rák extrém gyakorisággal fordul elő. Ráadásul a halálozási arányok tekintetében is Európa listavezetői vagyunk a WHO statisztikái szerint. Az ijesztő mutatók ellenére sincs azonban onkológiai szűrőprogram, az ellátó rendszer kapacitásai pedig nem arányosak a megbetegedettek számával. A magyar sugárterápia kapacitásai például az éves betegszám felének az ellátására elegendők – állapítja meg egy szakvélemény.  
Miközben szakértők becslése szerint Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Kaposvár és Gyula eszközparkja szinte teljes cserére szorul, Szegeden az átlagosnál jobb a helyzet. Éppen most ért véget például egy magyar–román pályázat, amelynek köszönhetően egy sugárterápiás kezelőhelyiséget tudtak kialakítani, amelyben egy új lineáris gyorsítót is üzembe állítottak. Így összesen már három berendezéssel tudják a klinikán végezni a sugárterápiás kezeléseket.

– Az új berendezés miatt további beruházásokra is szükség van, ezek a mostani kiírásnak köszönhetően most megvalósulhatnak – mondta el Pávics professzor. – Emellett szeretnénk kialakítani a nukleáris medicina terápiás részlegét, valamint a patológiai intézet daganatkutató részlegét is fejlesztenénk a pályázatból.

Építkezés, műszerbeszerzés és informatikai fejlesztés is szerepel tehát az elképzelések között. Hogy végül mennyi pénzből gazdálkodhat majd a szegedi onkológia, hónapok múlva derül ki, hiszen a pályázatok beadási határideje március 15-e. – Ahhoz, hogy a korszerű onkológiai központ kritériumainak megfeleljünk, ennek az összegnek a dupláját is el tudnánk költeni – tette hozzá a projektvezető.

Olvasóink írták

 • 1. comment 2013. január 22. 07:36
  „hááát igenn...:(((
  A Tisza Lajos krt-i rendelőben történő mammografiai szűrésen, hogy is fejezzem ki magam, hogy ne legyen sértő, de annál inkább az illetékesek figyelmét felhívó legyen...szóval az ott dolgozó asszisztenciát kellene vagy lecserélni, vagy megtanítani a jómodorra, de nagyon sűrgősen!!!
  Iszanyatosan unintelligens adminisztrátor(ok) tölti(k) ott a napjukat a munkaidejében. Semmiféle empátia, segítőkészség legkisebb szikrája nem szorult belé(jük).
  Ha már bejutott a páciens a vizsgálóba, ott már az előző személyzet teljes ellentéte, (szivélyes, kedves és megértő) röntgenasszisztens fogad. Sokak kedvét és bátorságát a még csak adatot felvevő hölgy(ikék) szegi(k) meg. Tudjuk mennyire nagy szükség van a szűrésre, és az ahhoz nélkülözhetetlen eszközökre.
  Remélem,hogy a "csak beléptető személyzet" nem fogja a pályázat sikerességét meghiúsítani!
  Szép napot......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi intézményként nyit ki újra a Móra-múzeum

A nagy durranásokat még tervezik, de a Munkácsy-bázis és az ősember-kiállítás már biztos a Móra-múzeumban, amely ma városi intézményként nyit ki újra. A megyei múzeumokat összevonták. Tovább olvasom