Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Mosható, varrható papírjelmezek a Leányvásárban

Szeged - Papírba öltözteti Nagy Ervinéket a Leányvásár jelmeztervezője, Tihanyi Ildi.
Az előadáshoz közel ezer négyzetméternyi, különleges papírt használnak fel, amelyre UV-nyomtatással rajzolják a mintákat.

Papírból készült jelmezekbe bújnak az idei Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadásának, a Leányvásárnak szereplői. Tihanyi Ildi Gothár Péter rendező meseszerű koncepciójához igazította terveit. „Az ötlet onnan jött, hogy egy elrajzolt világot szeretnénk a színpadon megjeleníteni, erre pedig tökéletesen alkalmas ez a speciális papír – mondja az operett jelmeztervezője. – A kövérek szigetére képzelt darab játékosságához, rajzfilmszerűségéhez hasonló víziót rendkívül pregnánsan képes megmutatni ez az anyag. Nem mellesleg a Dóm téri színpad méreteihez is remekül illik az elnagyoltság."

A Leányvásár egyik főszereplője, Nagy Ervin az olvasópróbán.
A Leányvásár egyik főszereplője, Nagy Ervin az olvasópróbán.

A különleges anyagot Németországban és Franciaországban gyártják, és bár a 60-as években használták először úttörő divattervezők, a 80-as években szélesebb körben is elterjedt, egy japán divattervező pedig haute
couture kreációkban használta, ezzel művészi színvonalra emelve az anyagot, arra nem nagyon van példa, hogy színházi előadás jelmezei készüljenek belőle.

Önkéntes fesztivál-koordinátort keresnek

A Szegedi Szabadtéri Játékok önkéntes segítőket keres programjaihoz. Remek csapatba kerülhet be, aki vállalja a nyári elfoglaltságot, ráadásul színészekkel, alkotókkal, az előadások létrehozásának folyamatával ismerkedhet meg a munka során. Jó kommunikációs képességgel rendelkező egyetemistákat várnak, akik az onkentes@szegediszabadteri.hu e-mailre küldhetik el jelentkezésüket június 10-én éjfélig.

„Mosható, festhető és varrható is, sőt UV-védelmet is biztosít – ecseteli Tihanyi Ildi, mitől olyan izgalmas a papírjelmez. – A papír műanyag szállal kevert, ezáltal lehet vele könnyen dolgozni, és akár ruhaalapanyagnak is felhasználni. Bőrfestékkel, kézzel is lehet festeni rá, de a Leányvásárban közel kétszáz kosztümöt kell megalkotni, így speciális UV-nyomtatást használunk majd."

Érdekesség, hogy nagyjából ezer négyzetméternyi papír szükséges az összes jelmez megalkotásához, ami azt jelenti, hogy kiterítve a Dóm téri színpad alapterületénél kétszáz négyzetméterrel több anyagot kell felhasználni. A papír mint motívum egyébként több helyen is visszatér majd a többek közt Nagy Ervin, Schell Judit és Hegedűs D. Géza főszereplésével készülő előadásban: a hajakat és a díszlet egyes elemeit is papírból készítik. A Leányvásár július 5-én, 6-án és 7-én látható a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zalán Tibor, az alanyi költő

„Szemem színe kék, ha boldogtalan vagyok, akkor zöld, és ez elég sűrűn előfordul velem" – írja honlapján az önéletrajzi blokkban Zalán Tibor. Tovább olvasom