Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Munkagödrök Szegeden úton-útfélen

Szeged - Az áradás miatt rakpartzár ugyan mégsem várható Szegeden, de enélkül is elég megbirkózni a minduntalan felbukkanó közműves munkagödrökkel.
Az Anna-kutat megtanultuk kerülgetni, de reggelente újabb és újabb akadályokba botlunk. Tegnap az eddigieknél is nehezebben verekedtük át magunkat a Petőfi Sándor sugárúton, mert ott a vízcsőcsere után most kezdtek aszfaltozni. Hiába látszik majdnem késznek, mert – a vízmű tájékoztatása szerint a szükséges nyomáspróba miatt – csak nyár végére szabadul fel teljesen. A szomszédos Batthyány és Nemes takács utca megint járható, ám újabb gázvezetékbontásba kezd a Sade Magyarország Kft. a Jósika utcán. Ott szeptember végére áll helyre a rend. Vegyes felvágottnak számít a gáz- és csatornajavítás miatt a Zákány utca, ahol a hibák miatt és mert az építők egymásra várnak, még szeptember végéig mozognak a munkagépek. Szintén a Sade nyitott munkagödre tátong nyár végéig a Felső Tisza parton és a Kis Tisza utcán.

A Szabadkai úti körforgalom építői egyelőre megoldják a feladatukat útszűkület mellett. Kovács László fő-építésvezető azt mondta, reményeik szerint a mostaninál komolyabb fennakadást nem okoznak. Mióta megnyílt a vasúti átjáró, hosszú sorok alakulnak ki a Szabadkai úton – nemcsak amikor vonat halad az átjárónál, hanem a körforgalom-építők, illetve a közműjavítók miatt.

Aszfaltoznak a Petőfi Sándor sugárúton. Fotó: Karnok Csaba
Aszfaltoznak a Petőfi Sándor sugárúton. Fotó: Karnok Csaba

Új árkokkal kell együtt élniük a jövő héttől a petőfitelepieknek is, mert a régi vízcső miatt felfordítják a Bujdosó utcát szeptember közepéig. Ugyancsak járhatatlan lesz a II-es kórházzal szemközti Lendvai utca; csatornázzák december végéig. Ezek a tervezett munkák, de tegnap váratlan csőtörés miatt le kellett zárni a nagykörút Bakay Nándor utcai kereszteződését. Ez egy hónapra látta el a vizeseket munkával, az autósokat útlezárással. Tápén is megmozgatják a földet augusztusban: vízcsőcsere miatt elterelik a forgalmat a Szántó Kovács János utca Csap és Zágráb utcai közötti részén.

Miért kell csatornázni és vízcsövezni ennyi helyen a városban, ha tavaly túléltük a „csatornaprojektet"? A vízmű hálózati üzemvezetője, Maróti Tibor szerint a nagyberuházás csak a csatorna nélküli városrészeket érintette, de a régi – 30-40, sőt esetenként 100-150 éves – vezetékeket fokozatosan cserélik. A menetrendszerű útbontásokat egy-másfél hónappal kezdés előtt jelentik az önkormányzatnak, és még a csőtörést is kötelesek jelezni, igaz, utólag. Ugyanez vonatkozik a Sade Magyarország Kft.-re is, amely megbízás szerint fektet csöveket gáznak, csatornának, víznek.

A szálak az önkormányzat városüzemeltetési irodáján futnak össze – de csak elméletileg. Vaskeba György, a környezetgazdálkodási és közműosztály vezetője elmondta: a nagy közmű- és útépítéseket kell egy évvel korábban bejelenteni náluk, a kisebb magánházépítők jó, ha egy hónappal korábban engedélyeztetik velük az útbontást. Így viszont az összes építkezést lehetetlen koordinálni, emiatt alakulnak ki kaotikus állapotok.

Olvasóink írták

  • 2. G. Péter 2008. július 31. 10:40
    „Nekünk a ház elé odatették a fűre a mart aszfaltot már két napja, a víznyelőket szintre se emelték. Ja, és két hete festették az érintett szakasz zebráit, amit most lemartak, érdekes ez a kivitelezés. Megkérdezném a Széchenyi tér 11-eseket, hogy Így kell ezt?”
  • 1. k 2008. július 31. 08:51
    „Pár napja amugy már csinálják és csak egy darabon, nem tegnap kezdtek hozzá.
    Bár jobb lett volna ha a Földvári utcai villamos átjárót is meg csinálták volna szépen ki lehetett volna aszfaltozni a "macskakő" helyett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panamát gyanít a Bartók-ügy mögött Szabó László

Szeged - Lakat került egy hónapja a szegedi Bartók művház épületére. A közgyűlési döntést törvénysértőnek tartja, panamáról beszél Szabó László képviselő. Tovább olvasom