Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Múzeumot kapnak a városok

A szegedi önkormányzattal az államtitkárság még nem egyeztetett, ám lapunkat úgy tájékoztatta: januártól a város működteti a szegedi Móra-múzeumot. A szentesi, csongrádi és makói intézményt is az illetékes település kapja.
Kötelező feladatként átadja a kormány a megyei múzeumokat a megyeszékhelyeknek – írtuk áprilisban az akkor friss kormányhatározatról. A döntésből nem derült ki, hogy a Csongrád megyei múzeumokat egy egységben megtartják-e, vagyis a szegedi, a szentesi, a csongrádi és a makói intézmények együtt kerülnek-e a szegedi önkormányzathoz. Ugyanígy kérdés maradt, hogy a megyei múzeumok központi feladatai – a restaurálás, régészet – szintén Szegedhez kerülnének, és a többi önkormányzat szolgáltatási szerződéssel bízná-e meg őket a jövőben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága lapunk kérdésére arról tájékoztatott: az áprilisi kormányhatározatnak és a kormány múlt heti döntésének megfelelően a megyei múzeumok 2013 januárjától valóban a megyeszékhelyek fenntartásába kerülnek. Ez annyit tesz: a szegedi Móra Ferenc Múzeumot a szegedi önkormányzat veszi át. A tagintézmények a területi elhelyezkedés szerint illetékes települési önkormányzatok, vagyis Szentes, Csongrád, Makó fenntartásában folytatják működésüket.

Fotó: Schmidt Andrea
Szeged jó fogást csinálna a múzeummal.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi önkormányzathoz egy hete már érkezett meghívó az egyeztetésre e-mailben, az államtitkárság a pénteken szabadnapnak kiadott köztisztviselők napján küldte. A megbeszélést hétfő délelőtt tartották, a szegedi városvezetés hétfőn reggel reagált, hogy a polgármester szabadságon van, az alpolgármester pedig nem ér oda a jelzett időpontra. Azóta nem kaptak újabb információt.

Áprilisban Botka László polgármester úgy nyilatkozott: „A helyi közösség a legjobb fenntartó, ez kiemelten igaz az iskolák esetében, de ha úgy alakul, a múzeummal kapcsolatban is, hiszen a város felelős gazdája az intézményeinek. A szegedi múzeum pedig a város meghatározó intézménye."

Szeged jó fogást csinálna a múzeummal, hiszen tavaly a megyei intézmények több mint 1 milliárd forintos költségvetésének nagyobb részét az M43-as régészeti pénzeiből teremtette elő az igazgatóság. Idén közel 840 millió forint a megyei múzeumok költségvetése. Az M43-as sztrádafeltárás folytatásához – megírtuk – kormányhatározat szükséges, e nélkül a nagyjából milliárdos értékű feltárás nem folytatódhat.

A múzeumátadással valószínűleg Szentes kerül a legnagyobb bajba, mivel óriási gyűjteményt gondoz, sok a múzeum telephelye, és alig van saját bevétele. Szirbik Imre polgármesterrel sem egyeztetett még senki. Ő korábban nem a fenntartóváltásért, hanem az értékes Koszta-gyűjtemény sorsáért, valamint a műtárgyvédelem, a restaurálás és a fejlesztés költségeiért aggódott.

Olvasóink írták

 • 5. csaklit 2012. július 18. 16:11
  „2. K. T. 2012.07.15. 02.29

  Hogy neked még hajnali fél háromkor is ez legyen a legnagyobb bajod? Inkább desdichado hozzászólásán gondolkodnál....”
 • 4. Dema 2012. július 16. 15:37
  „2. K.T. 2012.07.15. 02:29
  Én meg nem szeretné!
  Sőt több parkolót szeretnék ingyeneset!!

  3. macs 2012.07.15. 12:01 Maxi tuti egyet értek már megint veled! Valaki illetékes igazán válaszolhatna a kérdésedre!”
 • 3. macs 2012. július 15. 12:01
  „Csak arra lennék kíváncsi a városoknak lesz pénze működésre?
  A szentesi gyűjteménnyel mi lesz, ha nem lesz forrás? Raktárba kerülnek a gyűjtemény darabjai?”
 • 2. K.T. 2012. július 15. 02:29
  „"(...) januártól a város működteti a szegedi Móra-múzeumot. (...)"
  Ez azt is jelenti, hogy megszűnhet végre a Móra park parkolónak lenni?
  Én nagyon szeretném!”
 • 1. desdichado 2012. július 14. 21:44
  „,,Tégy valakinek szívességet, s onnantól kezdve az lesz a munkaköri kötelességed!"- hangzik az egyik Murphy-törvény. A régészet is így járt. Vagy huszon-harminc évvel ezelőtt szívességet tett: hagyta, hogy is kis pénzt lecsípjenek a keretéből, amely viszonylag jelentős volt, hiszen nagyon nagy munkára kapta. Az utóbbi években meg már ebből tartották el a múzeumokat (meg még ki tudja, mit), a régészetnek pedig már nem jutott restaurálásra, leltározásra, a tudományos közleményekről már nem is beszélve. Most meg már a dögevők korát éljük: haldoklik a régészet, trianoni korszakukba jutottak a múzeumok, de ha még van egy kis vér egyikben-másikban, azt még ki kell szívni. Hogy utána mi lesz, az már senkit sem érdekel, hiszen Magyarország egyik főembere éppen a napokban mondta ki: harminc év múlva itt a Kánaán! (Az öregebbek még emlékezhetnek rá: 1960-ban az hangzott el, hogy 10 éven belül itt a kommunizmus. És még ne legyen az embernek deja vu érzése!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyen-völgyön lakodalom - gyerekszereplőkkel

A felnőtteket utánozva 190 szegedi fiatal játssza el a gyereklagzit a Hegyen-völgyön lakodalomban. Mindannyian nagyon készültek a fellépésre – közülük három főszereplőt kérdeztünk. Tovább olvasom