Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Napfényfürdő: akár egy rágcsált gomba

Szeged - A monumentális létesítmény és a rengeteg beton nyűgözte le a több száz felnőtt érdeklődőt a szerkezetkész szegedi Napfényfürdő Aquapolis első nyílt napján. A gyerekek azt mondták, nekik ez lesz a világ közepe.
A SZIN-re igyekvő külföldi fiatalok azt kérdezték az újszegedi háromszintes, oszlopos, félköríves komplexum láttán a töltésről: milyen sportcsarnok lesz ebből? Ők nem tudták, amit szombaton, az első nyílt napon a háromszáz érdeklődő: szerkezetkész a Napfényfürdő Aquapolis. A látogatók csoportjait a kivitelező konzorcium egyik tagja, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója, Nemesi Pál gardírozta 3 órán keresztül. Varga Tibor fő-építésvezetővel vállvetve igyekeztek megválaszolni minden kérdést. Abból pedig akadt bőven.

Fejér Ferencet – habár az ifjú informatikus – az alaprajz érdekelte és a hihetetlen betonrengeteg előállításának módja. Megtudtuk, az épület felülnézetből egy megrágcsált gombát idéz: a talpa a Szentgyörgyi utca felőli főbejárat, és ott lesz a gyógyrészleg. A kalapja bal oldalán, a régi SZUE felől alakították ki az élménymedencéket. A jobb oldalán találni a wellnessteret, amit a szabálytalan íven kötnek össze a kültérrel. A beton zömét helyben állították elő, hogy az egyedi íves és hullámos medencéket, lépcsőket kiöntsék.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Legfelkészültebben Kardos János oktatási irodavezető gyerekei érkeztek; olvasták lapunkban, hogy 31 méteres a csúszdatorony, ahonnan 27 méter magasról tekereg le a leghosszabb, 270 méteres zárt – kamikaze elnevezésű – csúszda lesiklópályája. A legtöbb fotót Táborosi Attila készítette a négyszintes épületről, gyűjti a felvételeket a város érdekességeiről. A legelső szakdolgozat a gyulai Szögi Márta tollából születik a Napfényfürdőről; a Szent István Egyetem hallgatója egészségturizmusról ír, ennek egyik fejezete lesz a szegedi objektum. Felfedeztük a vendégseregben az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vezetőjét, Balogh Lászlót, aki stábjával járt körbe, és kérdésünkre rögtön a saját birodalma ősszel induló bővítését ecsetelte.

A létesítmény méreteitől sokan elámultak. Fotó: Schmidt Andrea
A létesítmény méreteitől sokan elámultak.
Fotó: Schmidt Andrea

Hallottunk egy tökéletes szakszerűséggel magyarázó családfőt, akiről kiderült, nem más, mint Szűcs Szabolcs, a Napfényfürdőt üzemeltető Ligetfürdő Kft. ügyvezetője. Az emeleti galériáról Volford Anita és Marci úgy látta, a debreceni Aquaticumot is lepipálja a szegedi fürdő. Azt mondták, ez lesz nekik a világ közepe, különösen mert februári, illetve márciusi születésnapjukat itt szeretnék ünnepelni. A majsai fürdővel összevetve az objektum hihetetlen méreteitől ámult el a nyugdíjas tanárnő, Tóth Imréné, majd feltette a nap kérdéseit: megint kinyit-e a régi SZUE? Mikor lesz kész a Napfényfürdő? Mennyibe kerül majd a belépő?

Zónás belépő

Az építkezés a megfelelő ütemben halad, ám van némi csúszás, ezért elképzelhető hogy csak 2010 első negyedévében nyílhat meg a régió legnagyobb fürdőkomplexuma – nyilatkozta lapunknak korábban Hülvely István, a beruházó Ligetfürdő Kft.-ben szakmai befektetőként résztvevő Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. Az árak kialakítása folyamatban van, de annyit már tudni, hogy a régi SZUE-ba, az élmény- és a gyógymedencékhez, valamint a családi wellnessrészbe külön is belépőt lehet majd váltani. A minden részlegbe érvényes, komplett napi felnőttjegy megközelítőleg 4000 forintba kerül majd.

Gigaméretek

A 30 ezer négyzetméter alapterületű Napfényfürdő, ami több mint 8 milliárd forint beruházással épül, Európa legmagasabb fedett uszodája ja lesz, és a régió legnagyobb élményfürdője. Benne 4400 négyzetméter a vízfelület, 1000 méter hosszú együtt a 9 csúszda, 7 lift és 7 lépcsősor épül, 8700 négyzetméter a mélygarázs. Ehhez eddig 2800 tonna betonacélt, 27 ezer köbméter betont használtak fel, és 46 ezer négyzetméternyi zsaluzott felület készült.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. IVY 2009. szeptember 02. 14:36
  „Nem mellesleg, -a szabályokat is módosítani kellene, mert ugyebár "hajózási útvonalban, kikötőbejáratnál SZIGORÚAN TILOS fürdeni, vagy illetéktelennek egyáltalán ott tartózkodni!”
 • 45. IVY 2009. szeptember 02. 14:35
  „Azért, kedves Géza, mert meglincselik a népek, ha azt a kevéske napozópartot, élő vizet is elveszi tőlük, netalán többszáz forintos belépti díjat szed a semmire.... (semmi: WC, tusoló, öltözők...)”
 • 44. geza 2009. szeptember 01. 14:46
  „#43. Ha így van miért ne tenné ?
  A 2 híd közötti rész már régen Lesztinger és társai tulajdona....Nyilván a "szembe" levőt is el kell adni, lehetőleg a választásokig, mert utána már nehezebb”
 • 43. IVY 2009. szeptember 01. 13:22
  „41.
  Elárulom, hogy a Sárgát is nagyon "nézegeti" az a fószer, aki a yacht kikötő és környéke (régi tápéi téli kikötő) gazdája. Abból lesz csak nagy "Chichago", ha rá meri tenni a kezét és még engedik is neki. (jópézééé, természetesen)”
 • 42. geza 2009. szeptember 01. 12:50
  „#41 Majd megtiltják a Tiszában való fürdést, és a rend éber őrei majd büntetgetnek, hogy így kényszerítsék az embereket rendes strandra....
  Sebaj, ott van Mórahalom, Algyő, Gyopáros,”
 • 41. lidocain 2009. szeptember 01. 11:42
  „36 lesz igen. lehet menni (nünk) a sárgára meg a többi szabadstrandra a tisza mellé. mert ezeket a jegyárakat mi biztos nem tudjuk megfizetni.”
 • 40. katuska1955 2009. augusztus 31. 20:50
  „KEDVES DOMBAI TÜNDE!
  Nagy örömmel olvastam cikkében, hogy " Európa legmagasabb fedett uszodája lesz"........
  Hány méteres lesz az uszoda, mert eddig uszoda építéséről szó nem volt. Vagy talán a SZUÉ úszómedencéjére gondolt? Esetleg az új élmény és gyógymedencék építését nevezi fedett uszodának. Reménykedem, hogy tényleg Szegeden épül Európa legmagasabb uszodája, ha meg tévedés történt a cikk írásánál , akkor szerintem a szegediek érdemelnének annnyit, hogy bocsánat a félretájékoztatásért .Amennyiben meg épül egy hatalmas uszoda is a fürdőben, ami Európában egyedülálló , akkor szegediek hurráááááááááá!!!!!!!”
 • 39. Moniq5 2009. augusztus 31. 20:27
  „Csatlakozom az előttem szólókhoz egy kis átlagcsalád aki 65-70 ezret keres mire mindent kifizet biztos egy négytagú családdal nem lesz törzsvendég az Aquapolisban sajnos.
  Az utóbbi években bejártuk az ország számos nagy fürdőit Egerszalók,Debrecen stb......... de mindig azt tapasztaltam ,hogy a helyieknek legalább 2-3 száz forinttal olcsóbb a belépő mint a környező városokból érkezőknek.
  Reméljük elgondolkozik ezen a városvezetés,nem vagyunk milliomosok ,de az az érzésem gyermekesek inkább mi vagyunk nagy többségben.
  Nem a Románokra a Horvátokra meg az Euróval fizetőkre kellene célozni igaz persze ők hozzák a súlyos pénzeket nem a csórók.”
 • 38. Gallus 2009. augusztus 31. 17:40
  „Azt hiszem, a 4000 Ft - tekintettel a fürdő méreteire és a hasonló magyarországi fürdők áraira - valamennyire reális. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az átlagember számára a rendszeres használat teljesen megfizethetetlen: gondoljunk arra, hogy egy négytagú család 16000 Ft-ért megy be, s még nem fogyasztott semmit. De az idegenből jöttek számára reális lehet ennyiért is, hiszen az élményfürdőért jönnek ide. Viszont ha arra gondolok, hogy a SzUE-ban reggel és este két-két órában volt úszójegy 450,- Ft-ért, azaz az gyógyvízbe, akkor nagyon sok. De várjuk meg, mennyi lesz az az egyes részek külön jegye.
  Mindazonáltal felhívnám az illetékesek figyelmét, hogy a legtöbb városban van a helyi lakosoknak szóló fényképes kártya, amivel igen kedvező áron használhatják ezeket a fürdőket (Gyopárosfürdő, Gyula, Algyő stb.). Lehet, hogy ezzel egyszerre kevesebb pénzt tesznek a kasszába, de ők azok akik kevesebb pénzért sokszor mennek, hiszen itt laknak. A Sok kicsi sokra megy elve nagy bevételt hozhat. Legalább a záróra előtti órákra kellenének ilyen jegyek, ez nagyon sokfelé gyakorlat. Talán ekkor érezhetnénk igazán magunkénak majd ezt az impozáns koplexumot.
  Azt már csak szomorúan jegyzem meg, hogy a németországi Passau élményfürdőjében 8 euró volt a felnőtt belépő (szaunapark nélkül), de egy egész családnak is csak 12, függetlenül a gyerekszámtól... Ez ugye alig több mint 3000 Ft. A vásárlóerő-paritásról már ne is beszéljünk...”
 • 37. tzrtz 2009. augusztus 31. 17:06
  „Még hogy 4 ezer forint! Sza.janak be! Kell a fenének ennyiért. Már a SZUÉ 900 ft körüli diákjegye is marha sok volt, hát még a felnőtt jegy másfélszer annyiért. Nem a magyar embereknek készül ez a fürdő. De sebaj, még egy államosítandó épülettel bővülünk...”
 • 36. Yossarian 2009. augusztus 31. 16:54
  „és hol lesznek a szbadtéri medencék?
  ki a fene akar majd több mint 4000Ft-ért pácolódni egy zárt csarnokban a legnagyobb nyári forróságban?
  és honnan gondolják, hogy összejön az évi 400 000 vendég ilyen jegyárakkal?
  mert a szegedieknek nem hiszem, hogy futni fogja az intézmény rendszeres látogatására, ilyen jegyárak mellett.
  vagy lesz külön zónája a csóróknak?”
 • 35. insideman 2009. augusztus 31. 16:36
  „az ár reális... aquaworld és mogyorod is 5200 körül van... ok azok csuszdaparkok... igény is van rá...de itt csongrád megyébe max ha vki 1szer elmegy.... 3-4 tagu család h fizeti meg? most az átlag emberekről beszélek....”
 • 34. ojack 2009. augusztus 31. 16:16
  „Adjátok vissza a szegedieknek minél hamarabb a régi Szuét.Minket csak az egészséges életmód érdekel
  újra úszni szeretnénk a híd mellett lévő medencében,és nem csillagászati árakon akarjuk azt újra tenni a kis nyugdíjunkból.”
 • 33. harcsabajusz 2009. augusztus 31. 15:49
  „Hello!

  Engem az egészböl csak az érdekel, hogy lesz-e benne rendes, 50 méteres sport uszoda, elérhetö jegyárral. 4 ezerért nem fogok oda járni úszni. Ha nem lesz úszómedence, akkor tölem csödbe is mehetnek a nyitás utáni napon, a csúszda speciel nem érdekel. Csak kár azért a sok szép szürke betonyért...

  Vásárhelyen 2 feszített vizes 50 méteres úszó medence van a strandon, 50 ezer lakosra (25 ezer/medence). Szegeden most 1 medence van közel 200 ezer lakosra...”
 • 32. jq 2009. augusztus 31. 15:16
  „Ezzel a stílussal egy termelési regénnyel is megpróbálkozhatna a szerző...”
 • 31. Yucca 2009. augusztus 31. 15:05
  „Azért elgondolkodtató, hogy csak rosszindulatú megjegyzésekre telik.....tisztelet a kivételnek.
  Várjuk már meg, milyen lesz és mennyiért, aztán kezdjük el szidni, -- ennyi fórt csak adhatunk, nem?”
 • 30. lilik 2009. augusztus 31. 15:02
  „Induláskor 6 milliárdról volt szó. Hogyan lett mára 8 /NYOLC/ ? Sokan fognak itt nagy pénzeket kaszálni zsebbe, és a pártkasszát is ebből töltik fel a választásokra.”
 • 29. Mike3 2009. augusztus 31. 14:28
  „26 :)))

  Szép kis kolosszeum épült, pont erre vágytam. Valahogy a régi gomba jobban tetszett...
  a legkirályabb mégis az, hogy valami vezetékcseréről pofázva zárták le a szue sportmedencét. oszt lenézek a hídról valamelyik nap, hát mán épület sincs. mindent le lehet nyomni a torkunkon :)

  ja, kiderült ám, miért kell a guttemberg utcából sétálóutcát csinálni. semmi köze a zsinagógához, vagyis közvetve mégis: az árkád alagutat tervez a körút alá bizony. az épület alapozását is erre készíti fel. tehát az egész fakivágásos, forgalmi dugó generálós szemétség csak azért van, hogy az árkád ezáltal belvárosnak számítson ömmmmm.
  a közművek kiváltását meg majd jótékonyan bevállalja az önkormányzat, hivatkozva a város, árkád általi nyereségére.”
 • 28. IVY 2009. augusztus 31. 14:27
  „hehe!
  Alól, vagy felül?”
 • 27. hehe 2009. augusztus 31. 14:17
  „A TISZAGYÖNGYÉBÖL HOTEL LESSZ AZT TUDOM .”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: biciklik a klinika előtt

Szeged - Biciklitárolónak használják az új klinika előtt épült feljárót, így a betegek nem tudnak… Tovább olvasom