Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem bírnak a szabálytalankodó közlekedőkkel a rendőrök

Nem bírnak a szabálytalankodó közlekedőkkel a rendőrök
Kevesebb balesetet okoztak tavaly a kerékpárosok Csongrád megyében, mint 2014-ben, az összes baleset száma viszont évek óta stagnál. A rendőrök 60 százalékkal kevesebb személyi sérülést szeretnének.
Öt év alatt mindössze kettővel csökkent a megyei személyi sérüléses balesetek száma. Ami nem változott: az autósok után a kerékpárosok okozzák a legtöbb problémát. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága keddi éves beszámolóján grandiózus tervekről is hallottunk, a rendőrök 60 százalékkal mérsékelnék a balesetek számát.

– A közlekedés veszélyes üzem, mi magunk tehetünk a legtöbbet a biztonságért – mondta évértékelője kezdetén Gulyás Zsolt. A baleset-megelőzési bizottság alelnöke nem titkolta, először a rendőri állomány közlekedési kultúráját kell javítani. Hangsúlyozta, el kell elérni, hogy a rendőrök ne menjenek át a piroson, udvariasak legyenek a gyalogátkelőnél, és ne éljenek vissza a megkülönböztető jelzés használatával. – Cél az óvodások, iskolások megszólítása, hogy játékosan KRESZT-t taníthassunk nekik – mondta Gulyás Zsolt.

Szép, hogy a rendőrök megpróbálják a közlekedőket saját maguktól megvédeni, de a KSH adatai azt mutatják, ez az autósok nélkül nem fog menni. A Csongrád megyei adatok szerint 2011-ben összesen 686 személyi sérüléses baleset történt, ez a szám 2015-re 684-re csökkent. Az autósok 2011-ben 347 balesetet okoztak, 2015-ben 394-et. Egyedül a kerékpárosoknál javult a helyzet, a 2011-es 128-as szám 2015-re 114-re csökkent.

Vad Róbert, a baleset-megelőzési bizottság titkára szerint a bicikliseknél nem csak a statisztikákban javult a helyzet. – 8 éve 10-ből mindössze 4-5 kerékpáros volt kivilágítva, mára ez a szám 6-7-re nőtt. Fontos, hogy mindig elmondjuk, a pár száz forintos világításon a közlekedő élete múlhat. Nem elég, ha a biciklis látja az autóst, ennek fordítva is igaznak kell lennie – mondta Vad Róbert.
Legyen büszke a szabálykövetésre!

A baleset-megelőzési bizottság hamarosan játékot is indít. Célja, hogy a közlekedők „jelentsék" a szabályosan közlekedő autósokat, a beküldött rendszámokból havonta egyszer sorsolnak. Aki vállalja a nyilvánosságot, ajándékot kaphat. Hangsúlyozták, a cél, hogy büszkék legyenek az autósok a szabályos közlekedésre.
Kerékpáros a busz alatt. Kevesebb balesetet okoznak a biciklisek, pedig évről évre többen vannak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két héttel korábban kezdtek kaszálni

Az időjárás és a magas fű miatt idén a szokásosnál korábban kezdte kaszálni a közterületeket a környezetgazdálkodás. Tovább olvasom