Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nem ért egyet a szakjogászi véleménnyel a Magyar Kerékpárosklub

Szeged - A közlekedési szakjogász nem hallott a Magyar Kerékpárosklub által hangoztatott KRESZ-változásról.
Október 4-én írtunk arról, hogyan kellene a bicikliseknek közlekedniük körforgalomban, miután Szegeden a Dugonics téren kitiltották a bicikliseket a járdáról. A Magyar Kerékpárosklub a Kisokos kiadványában felhívja a figyelmet, hogy a KRESZ már nem kötelezi arra a bicikliseket, hogy szorosan az út jobb szélén haladjanak. Erre a megállapításra reagált Janklovics Ádám közlekedési szakjogász, aki nem hallott a a Magyar Kerékpárosklub által hangoztatott KRESZ-változásról, és szerinte a klub téved. Most a kerékpárosklb juttatott el közleményt szerkesztőségünkbe erre a cikkre reaáglva:

A Magyar Kerékpárosklub válasza a Délmagyarország cikkére

2010 óta a kerékpárt vezetőknek nem kötelező, sőt nem is javasolt szorosan az út jobb szélén közlekedniük

A Délmagyarország című napilap nem először ír a kerékpáros közlekedés témakörében. Ezúttal egy ügyvédi iroda közlekedési szakjogászát idézve publikált egy cikket, mely során Dr. Janklovics Ádám megkérdőjelezte a Magyar Kerékpárosklub szaktudását. Azt állította, a Kerékpárosklub szakmai kiadványa, a Kerékpárosklub Kisokos helytelen információt tartalmaz a kerékpárral közlekedők szoros jobbratartási kötelezettségének feloldásáról.

2010 óta a kerékpárt vezetőkre is az általános jobbratartási szabályok vonatkoznak a KRESZ szerint, így nem kell a kétkerekűekkel szorosan jobbra tartani. Ez - a jogász állításával ellentétben - egyáltalán nem balesetveszélyes, sőt, sokkal nagyobb biztonságot nyújt:
Az ugyanabban a forgalmi sávban haladó, vagy a sávra jobbról bekanyarodó gépjárművezetők így sokkal jobban észreveszik a kerékpárral közlekedőt.

Sok esetben az út széle rossz minőségű, a karbantartás hiánya miatt balesetveszélyes.

Az út szélén szorosan közlekedő kerékpár arra csábítja a járművezetőket, hogy a megfelelő oldaltávolság tartása nélkül sávon belül előzzenek.
A szegedi Dugonics téri kettős körforgalomban a forgalmi sáv középgörbéjére jelölték ki a kerékpáros nyomot. Ez egyrészt a kerékpár vezetőjének jelzi, hogy hol ajánlott közlekednie, másrészt a többi közlekedőnek azt, hol számíthat a bringások forgalmára. A kerékpáros nyomon haladó járművezetők ezáltal jobban együtt tudnak működni, a kerékpárral közlekedő kisebb valószínűséggel kerül a körforgalomból kihaladó gépjármű holtterébe.

A legnagyobb hazai kerékpáros szakmai civil szervezet, a Magyar Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy a kerékpáros közlekedés elterjesztésével és biztonságosabbá tételével élhetőbbek legyenek a magyarországi települések. Kerékpárosklub Kisokos című kiadványában a hatályos jogszabályok és a közlekedésben összegyűjtött tapasztalatai alapján, közlekedési szakemberek és jogászok közreműködésével ad tanácsot a közlekedőknek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk a hétvégén

Több ezren keresik fel szombaton és vasárnap, mindenszentek és halottak napja alkalmából a temetőket Csongrád megyében is. Tovább olvasom