Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

˝Nem fogjuk őket beengedni˝

Magyaroroszág - A Fidesz tegnap benyújtotta a déli határszakasszal kapcsolatos módosító javaslatát az Országgyűlésnek. Szeretnék visszaállítani a 2012 előtti állapotot a határszakaszon, amikor az idegenrendészeti őrizet működött, vagyis őrizetbe vehették a tiltott határátlépőket.
 420 ezer kérdőív

Eddig 420 ezer, bevándorlásról szóló, kitöltött konzultációs kérdőív érkezett vissza postán a kormányhoz. További 15 ezer ember az interneten válaszolt a kérdésekre. A Napi Gazdaság arról írt: a 200 ezer feldolgozott kérdőívből világosan látszik, hogy a magyar állampolgárok több mint 80 százaléka szigorítaná a bevándorlással kapcsolatos törvényeket.

– Nem lesz vaskerítés a határon, „egyszerűen nem fogjuk őket beengedni" – mondta a bevándorlókról Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kedden a Napi Gazdaságnak. A képviselő hozzátette: a déli határ védelmének szigorítása arról szól, hogy Magyarország Szerbiát egy biztonságos harmadik országnak tekinti, aki innen érkezik Magyarországra, már nem lehet menekült, csak illegális határátlépő. A migránsokat a magyar hatóságok tehát mindenféle vizsgálat nélkül Szerbiába visszatoloncolhatják.

A KSH adatai szerint idén májusig 33 ezer 500-an kértek menedékjogot hazánkban, legálisan 128-an maradhattak – alig 4 ezrelékük. A menedékért folyamodó, elfogott migránsokat az elbírálásig a befogadótáborba küldik, elutasítás esetén idegenrendészeti eljárás indul ellenük – ennek az eredménye a kitoloncolás. Ugyanakkor kérdéses, hogy a határsértő megvárja-e a kitoloncolási határozatot, a legtöbben továbbállnak Nyugat-Európába.

Szerbia nem biztonságos
Szerbia hiába uniós tagjelölt ország, jelenleg nem minősül biztonságos harmadik országnak, mert egyáltalán nem működik a menekültügyi intézményrendszer – mutatott rá a hvg.hu-nak Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője. Nincs elég kapacitás a menedékkérők ellátására; se szállást, se élelmet, de még megfelelő papírokat sem kapnak az eljárás idejére, de nagy a rendőri korrupció is: a menekülőket több száz euró fejében sokszor futni hagyják. A Magyar Helsinki Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság országjelentése is azt állapította meg: Szerbia nem nyújt biztonságos menedéket a menekülőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Özönlenek a menekültek Ásotthalomnál és Röszkén, de nem kérnek a szögesdrótból

A rendszerváltás előtti időkre emlékeztető megoldás lenne, ha a bevándorlók távoltartására fizikai akadályokat telepítenének az ország szerbiai határszakaszán. Tovább olvasom