Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Nem ismétlődhet meg a holokauszt

Szeged - Több ezer zsidót hurcoltak el Szegedről 70 éve: a holokauszt tragédiájának áldozataira emlékeztek vasárnap a volt téglagyári gettónál és az Új Zsinagógában. Beszédet mondott Botka László polgármester és Kiss-Rigó László püspök.
– 70 évvel ezelőtt mintegy 11 millió ember – ebből 6 millió zsidó – halt meg azért, mert vallása, etnikai és szexuális hovatartozása más volt, mint amit a hitleri német birodalom elvárt – idézte fel a Cserzy Mihály utcában, a hajdani téglagyári gettónál tartott megemlékezésen és koszorúzáson vasárnap Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Úgy fogalmazott a holokausztról, hogy az nemcsak a művelt Európa, hanem Magyarország tragédiája is. Visszatekintett Drucker Tibor túlélő is, aki kistestvérét és édesanyját vesztette el. – Nem lehet megérteni az emberi szörnyűségnek azt a katakizmáját, amely bekövetkezett – mondta.

Mártír istentiszteleten emlékeztek meg a 70 évvel ezelőtt deportáltakról az Új Zsinagógában Markovics Zsolt, a Szegedi Zsidó Hitközség főrabbija vezetésével. Beszédében rámutatott, hogy lassan 1 millió antiszemita van Magyarországon, és 2-3 millió embernek fogalma sincs a holokausztról. De úgy véli, ez már nem zsidó, hanem magyar ügy. Hangsúlyozta, 70 év arra sem volt elég, hogy Magyarország második legnagyobb zsinagógáját, a szegedit helyreállítsuk. Lassan már életveszélyessé válik az állapota.

A holokauszt tragédiájának áldozataira emlékeztek Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

Botka László, Szeged polgármestere elsősorban a jelen felelősségéről beszélt: – A szembenézés, az igazság feltárása, a felelősség vállalása ma fontosabb, mint eddig bármikor. Ez – és csak ez – állíthatja meg az ordas eszmék uszulását, azt, hogy egyesek képesek ismét és sokadszor gyalázatos ideológiából szégyenteljes barikádot építeni. Nekünk adatott, hogy kiáltsunk: nem kérünk semmilyen, embert és embert megkülönböztető, szégyenteljes barikádból. Nekünk adatott, hogy elismételjük: a történelemnek ez a legsötétebb fejezete soha, semmilyen körülmények között nem ismétlődhet meg újra. Nekünk adatott, hogy tudatosítsuk: a gyalázat mindig az első, legkisebb lépéssel kezdődik, s az út az első kimondott szóig mindig hosszabb, mint az első szótól a tettig – hangsúlyozta.

Kiss-Rigó László megyés püspök három érzést fogalmazott meg a holokauszt kapcsán: a szolidaritást, a frusztrációt és a hiányérzetet. – A hívő ember, zsidó és keresztény tudja, hogy sem a tudomány, sem a társadalom fejlődése önmagában nem garancia, hogy ilyesmi újra ne forduljon elő. Egyedül a Teremtővel fennálló harmonikus kapcsolat megélése, az embertárssal való harmonikus kapcsolat megélése. Ennek következtében a saját magunkkal való, illetve a természethez való kapcsolatunk harmóniáját egyedül a Teremtő tudja garantálni – hallottuk a püspöktől. Az istentisztelet zárásaként a gyászolók imáját, a kaddist mondták el a mártírok emlékcsarnokában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhek fészkeltek be egy villanyoszlopba

Több ezer méh épített magának egy két méteres kaptárt egy villanyoszlop belsejében Szegeden. Órákig tartott a rovarok kifüstölése és befogása. Tovább olvasom