Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nem kérték – megkapják évente 150 ezerért

A vértói dombon álló „A fény a magyar föltámadás emlékjele" című kompozíciót a városnak adja a Független Városi Szövetség. Az ajándék évente várhatóan 150 ezer forintba kerül.
Mint kés a vajban, úgy ment át a jogi, pénzügyi és városüzemeltetési bizottságon az az indítvány, amely szerint a sokat vitatott vértói dombi szoborcsoport a város tulajdonába kerül. A végleges döntéshez kellett a közgyűlés jóváhagyása is, de a szakbizottságok egyhangú egyetértését látva ez nem volt kérdéses. Egyedül a városüzemeltetési bizottságban váltott ki némi fintorgást a fából faragott alkotás elnevezése: „A fény a magyar föltámadás emlékjele".

A városé lesz a ˝A fény a magyar föltámadás emlékjele˝ című kompozíció a vértói dombon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Megvan a véleményük

– Bár megvan az egészről a véleményünk, de miután közterületen elhelyezett alkotásokról van szó, amelyeket térítésmentesen felajánlottak az önkormányzatnak, és nincs más, aki kezelhetné, ezért az önkormányzat nem tud kibújni a felelősség alól – mondta érdeklődésünkre Solymos László alpolgármester. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az újonnan kezelésébe kerülő faszobrok tisztítására, festésére, a kisebb rongálások javítására előzetesen évi 150 ezer forintot kalkuláltak. A szegedi szobrok ellenőrzésére és általános takarítására a társaság 1,5 millió forintot költ évente.

A képviselői reakciók láttán Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester megjegyezte: „Humorosan álljunk hozzá!". Egy városházi tisztviselő azt mondta, most jutott eszébe Apró Juhász Jánoséknak, hogy rálőcsöljék az önkormányzatra a fenntartás, gondozás, tartósítás költségét, ami nem lesz kevés. A székely kapuk voltak az első váratlan ajándékok a Független Városi Szövetség Magyar Egyesülettől. Az első gombócot az önkormányzat benyelte, majd jött a többi, most ez.

A kompozíció történetéről az előterjesztésben az olvasható, hogy az egyesület saját pénzéből 2008-tól többéves ütemezéssel nemzeti emlékhelyet alakított ki. Először az Életfát, valamint a Magyar oltárt, 2009-ben A székely himnusz emlékművét építette meg. Az emlékhely 2010-ben a Turul emlékszoborral, valamint 8 székely kapuval bővült. Ezen objektumok átadása, kezelésbe vétele megtörtént. 2012 szeptemberében „A fény a magyar föltámadás emlékjele" című többalakos szoborcsoporttal fejeződött be az emlékhely kialakítása.

A városé lesz a ˝A fény a magyar föltámadás emlékjele˝ című kompozíció a vértói dombon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A kompozíció közepén Anahita, az anyaság istennőjének szobra áll, négy oldalán címerek, szimbolikus jelek, Deédes Aranyasszony, Szöged vezér, Vászoly, Koppány vezér, valamint Nekese fősámán látható. A szakmai irányítást Kalmár Márton szobrászművész vállalta. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakvéleményt adott ki, amelyben javasolja az önkormányzatnak a kibővített emlékhely tudomásulvételét. Az egyesület azzal kereste meg a városüzemeltetési irodát, hogy a befejezett emlékhelynek ezt az alkotását vagyonjogilag és kezelésre, fenntartása átadja a városnak. A közfeladatok ellátását a környezetgazdálkodás végzi a területen, ezért a szoborcsoport átadása indokolt részére. Az egyesület összesítése szerint a szoborcsoport értéke 13 millió forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„Ki kellene, hogy hagyjanak belőle"

Harminchat kárpátaljai diák érkezett Szegedre. A Perényi Zsigmond Középiskola tanulói és tanárai csütörtökön a város nevezetességeivel ismerkedtek. Tovább olvasom