Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem mindenki takarékoskodik

Szeged - A panellakásokban a hőszolgáltató adatai szerint még nem, a nagyobb bevásárlóközpontokban viszont már lejjebb vették a fűtést. Spórol a szegedi önkormányzati képviselő, a cégvezető, a vendéglős és a zöld tárca is.
A magyar lakosság, a boltok, bevásárlóközpontok az elmúlt napokban lejjebb vették a fűtést. Ennek eredményeként 3 millió köbméter gázt takarított meg az ország, melyből 2 millió köbmétert Szerbiának adott el a kormány. Ha csak annyit teszünk, hogy 18-20 fokot tartunk a lakásban és a boltokban, akkor ezt a mennyiséget mindennap tudjuk biztosítani Szerbiának.

Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a 27 ezer 250 szegedi panel lakásra az elmúlt napokban ugyanannyi gázt használtak, mint egy évvel ezelőtt. A hőszolgáltató minden panellakást el tud látni a szükséges fűtéssel. Az igazgató mégis azt tanácsolja, hogy azokban a lakásokban, ahol megosztó van felszerelve – ez 10 ezer háztartást jelent – 20 foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet.

A szegedi Cora Áruházban már lejjebb csavarták a fűtést: egy átlagos napon 22 fok körüli a hőmérséklet, míg a napokban ezt információink szerint másfél fokkal csökkentették.

A szegedi Skálában, az egykori Centrumban az igazgató, Varga Péterné elmondta: az áruházban a gazdasági válság miatt a takarékosság jegyében már a múlt év utolsó napjaiban lejjebb vették a fűtést. A Skálában jelen pillanatban 20 fok van, s mivel rendszerük nem teljesen automatizált, az igazgatónő nézi, hogy a hőmérséklet ne menjen a fentebb említett érték fölé.

Szegedi hőközpont. A szolgáltató minden panellakást el tud látni a szükséges fűtéssel. Fotó: Schmidt Andrea
Szegedi hőközpont. A szolgáltató minden panellakást el tud látni a szükséges fűtéssel.
Fotó: Schmidt Andrea

– A Szeged Plazaban a belső hőmérsékletet 24 fokról 20 fokra csökkentettük hétfőtől – tudatta lapunkkal Nagy Éva igazgató. A bevásárlóközpontban addig nem csavarják vissza a fűtést, ameddig nem rendeződik megnyugtatóan az ukrán–orosz gázvita.

A zöld tárca is spórol

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium klímavédelmi akciója a héten az energiatakarékosságra hívja fel a lakosság figyelmét. Ha csak 1 fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió köbméter gázt tudunk megtakarítani. A zöld tárca is példát mutat: az irodák hőmérsékletét 2 fokkal csökkentette, és nem fűti feleslegesen a folyosókat és a mosdókat sem, ahol a melegvíz-használatot is korlátozta.

Képviselő, cégvezető, vendéglős:

Kalmár Ferenc, önkormányzati képviselő: – A lakásunkat alapból gázzal fűtjük, de a mostani helyzetben lejjebb vettük a fűtést. A kiesett hőt egy elektromos olajradiátor beállításával pótoljuk, illetve van egy cserépkályhánk is, amihez a hét végén fát kell vennem. Gáz-, illetve elektromos tűzhelyünk is van, a hétvégén az utóbbit használjuk majd.

Varga Gusztáv, a Szilánk cégcsoport vezetője: – Otthon van egy fűtött melléképületünk, ahol most éppen csak annyira van felcsavarva a fűtés, hogy ne fagyjon benne. A lakásban két fokkal csökkentettük a levegő hőmérsékletét. A Rotary-klub tagjaként társaimmal elhatároztuk, hogy mindenki a cégénél, illetve otthonában is két fokkal csökkenti a hőmérsékletet. A Szilánk egyébként abban a szerencsés helyzetben van, hogy a fűtést döntően a hulladék eltüzelésével végezzük, így nem vagyunk annyira rászorulva a gázra.

Kovács Zsolt, a Vendéglő a Régi Hídhoz tulajdonosa: – A miniszterelnök egy fokkal kérte csökkenteni a hőmérsékletet a lakásokban, én kettő fokkal vettem lejjebb. Jelenleg 17 fok van nálam, de szittya magyarként bírom a hideget. Az étteremben távfűtés van, így ott nem mi döntünk. Az utóbbi napokban azt vettük észre, hogy tovább kell főzni az ételeket: mintha rosszabb lenne a gáz fűtőértéke.

Olvasóink írták

 • 13. Papucsos 2009. január 17. 18:16
  „Halak33!
  Neked aztán sok eszed van...”
 • 12. SP 2009. január 13. 14:06
  „Nem kellett volna 10cm -ben maximálni a hungarocell hőszigetelő réteget a panel programban.( a németek már nem 10 centiznek)
  Kvázi passzív házzá lehetett volna alakítani az épületeket. 5-10 év múlva esedékes az a koncepció, ami a passzív házzá alakításokat célozza meg, és egy újbóli panelprogramot jelenthet majd.
  Ha most megcsináltuk volna előre, egy füst alatt, jobban jártunk volna.
  Pl feleslegessé váltak volna a fűtőművek már most.

  http://hvg.hu/panorama/20090113_passzivhaz.aspx”
 • 11. Hibiszkusz 2009. január 12. 16:16
  „Nem értem,valószinű az én hibám.Ha 18-20 fokot javasol Básthy úr a lakásokban, akkor mi a fészkes fenéért kell nekünk 26fokot elviselnünk éjjel nem lehet aludni a melegtől,mert még akkor is nyomatják ezerrel./ nincs hőfokszabályzó,tehát legfeljebb marad az ablak nyitás,a sűrű szellőztetés,fűtjük az utcát.Nevezetesen a Csongrádi sgt-on,de a József A. sgt-on szintén ez van.Akkor miről beszél kedves Básthy úr??????????????”
 • 10. dova 2009. január 12. 16:06
  „#9 Piki!
  Az esti VTV hírekben mutatok egy megoldást, amivel kb. 3-4 fokot tudsz csökkenteni a zárószinti (körbecsövezett) lakás hőmérsékletén.
  Nálam csak átmenő csövek vannak, így 1 fokot csökkentett.
  Ne is túl drága. 128Ft/m”
 • 9. Piki 2009. január 12. 15:42
  „Tarján, zárószinti panel. 4.emelet (középső lakás)
  Fűteni sem kell, mert minden oldalról körbefűtenek a szomszédok! Dögmeleg van, pedig nincs a közelben a Fűtőmű épülete.”
 • 8. halak33 2009. január 12. 10:11
  „Spilernek igaza van! Mondjuk én hőmennyiségmérősben lakom, s csak a nagyszobában van feltekerve napközben, s az is 20 fokra, azért ennél lejjebb már nem fogom! Azokban a lakásokban kellene spórolni, ahol a SZETÁV adja a hőt, ők tudják ott csak korlátozni!!??”
 • 7. dova 2009. január 12. 02:22
  „Ha valaki szeretné hogy a probléma megoldásakor a saját házuk is szóba kerüljön, akkor írja már meg a címet a következő fórumba!
  http://www.delmagyar.hu/forum/a_szetav_meg_mindig_esz_nelkul_fut/26/2002555/?action=kifejt

  Melyik ház küzködik még a fölösleges meleggel?
  "Becsomagolt" házról van-e szó és van-e szabályzószelep a radiátorokon?

  Úgy tűnik a VTV ráindul a témára.
  Hétfőn délelőtt jönnek hozzánk és az esti hírekben lesz szó róla, talán a megoldásról is.”
 • 6. dova 2009. január 12. 01:16
  „Básthy Gábor nagyon messzire dobta el a pöttyöst.
  Sokba fog ez még a cégének kerülni.
  Csak gyűlnek, csak gyűlnek a bizonyítékok.”
 • 5. spiler 2009. január 11. 21:34
  „PANELBA NEM LEHET TAKARÉKOSKODNI CSAK HA KEVESEBB HŐ ENERGIÁT ADNAK AZ ÉPÜLETNEK,DE EZ NEM ÉRI MEG A SZOLGÁLLTATÁST NYUJTÓNAK .............NA AKKOR KINEK IS KELLENE TAKARÉKOSKODNI?”
 • 4. Mil 2009. január 11. 15:51
  „Tesóméknál a felújított panelben full el van zárva a radiátorcsap, mégis melegük van..”
 • 3. KolompárRómeó 2009. január 11. 14:26
  „Őszödöt azért befűtötték, hogy az elFtársak fel tudjanak melegedni a korizás után.”
 • 2. zombor 2009. január 10. 21:07
  „Szerintem akkor is takarékosabban kellene ....ha nem volna ez a"hidegháboru" !!!”
 • 1. SP 2009. január 10. 20:30
  „Termál kutat gázmotorra cserélték. "Duplán szívunk." A kipufogó gázt és a gázárt. Az alacsony kéményből az égéstermék a panelházaknak csapódik. Hőszolgáltatás csökkentésével hűvösebb is lesz. Egészségünkre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő berendezést kapott ajándékba a Gyermekklinika

Szeged - Speciális életmentő berendezést kapott ajándékba a szegedi Gyermekklinika az egyik hazai… Tovább olvasom