Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Nem tudnak versenyezni az importtejjel

Szeged - Az olcsó importtej ellen tiltakoztak tegnap a tejtermelők Budaörsön, Pécsen és Nagytarcsán. Csongrád megyéből mintegy 50-en csatlakoztak az országos demonstrációhoz.
– Magyarországon átlagosan 100 forint a tej felvásárlási ára, Szlovákiában 103 forint. Hogy lehet az, hogy a drágább tejet 50–70 forinttal olcsóbban vehetik meg az emberek a boltokban? – kérdezi az egyik tüntető, László Róbert, annak a Makói Hagymakertész Kft.-nek az egyik tulajdonosa, amelyiknek 300 fejőstehénből álló tehenészete is van.

László Róbert hozzátette: a tejtermelők nem demonstrálónak születtek, tejet akarnak termelni, ebből szeretnének megélni. 100 milliókat költöttek arra, hogy hatékonyan működjenek, és minőségi árut adjanak el. „Áfacsalt" termékkel azonban nem lehet versenyezni. Problémájuk mindaddig nem oldódik meg, amíg a hatóságok nem ellenőrzik az importőrcégeket.

A frissen fejt házitejnek nincsen mása. Fotó: Schmidt Andrea
A frissen fejt házitejnek nincsen mása. Fotó: Schmidt Andrea

Ismét utcára vonultak tegnap a tejtermelők. Pécsen például a Mecsek Füszért Zrt. telephelye elé egy kocsira való trágyát borítottak. Nagytarcsán több mint 100 termelő tiltakozott, a fele Csongrád megyéből érkezett. Sikerült petíciót átadni a Foltin Globe Kft. vezetőjének, és vittek magukkal szalmabálát, a cég által importált, tejet szinte nem is tartalmazó sajtot, valamint tartós tejet. Ott volt Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Termelők Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szövetségének titkára is, aki elmondta: mivel a cégvezető átvette a petíciót, a demonstráció elérte a célját, és 11 óra körül hazaindultak.

 2015-ben még rosszabb lesz

A MOSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy 2015-ben megszűnik a tejkvótarendszer, ami kiszámíthatatlan piaci helyzethez vezet. Miközben a kormány kiemelt területként kezeli az állattenyésztést, az új földforgalmi törvény előírásai az állattartók jelentős hányadát megfosztja takarmánytermő területeiktől. Teszi mindezt annak tudatában, hogy a hazai tejtermelő tehenek több mint 80 százalékát ezek a gazdasági szervezetek tartják.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) sajtóközleménye szerint a tejtermelők elkeseredésükben vonultak utcára.

Hiába termelnek jó minőségű, olcsó, egészséges tejet, a boltok polcain a hazai termékek hátrányba kerülnek a sokszor kétes eredetű importtermékekkel szemben. Európa egyik legalacsonyabb termelői árát kapják a felvásárlóktól, mégis az import-, több ezer kilométert utaztatott, drágább alapanyagú tartós tej kerül kevesebbe az áruházak polcain.

A magyar termelőknek azzal az importtal is problémájuk van, amelyik az uniós tejfelesleg levezetéseként, dömpingáron érkezik az országba: az ottani gazdák helyzetét javítva, a hazaiakét pedig tönkretéve. A kereskedők olykor az adófizetési kötelezettségüknek sem tesznek eleget, amikor behozzák. Ennek kivédése állami feladat lenne, a NAV, a NÉBIH részvételével végrehajtott – az eddigieknél jóval hatékonyabb – ellenőrzésekre lenne szükség.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazságtalan a reklámadó

A reklámadót június 11. óta kétszer is módosították, és mára egyértelművé vált: a teher elsősorban a médiavállalkozásokat sújtja. Tovább olvasom