Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Nemzetek babái az Agórában

Szeged - „Az édesanyám is gyűjtötte a babákat... de ha ezt látná!" – írta egy látogató a vendégkönyvbe a Nemzetek babái című kiállításon a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában.
Fodor Anna mintegy 700 darabos gyűjteményéből 450 babát csodálhatnak meg az érdeklődők augusztus 31-éig.

– Már óvodás koromban is imádtam a babákat. Az első balesetem ennek köszönhető. Felmásztam a szekrényre, hogy levegyek a polcról egy babaruhát, leestem, és elrepedt a bokám. Édesapám akkor jött haza Budapestről, és adott nekem egy katonababát, mondván, hogy katonadolog az egész – mesélte Fodor Anna. A nyugdíjas tanárnő fél évszázadon át gyűjtötte a különféle nemzetektől származó babákat. Két éve a városnak ajándékozta a teljes kollekcióját, hogy biztosítsa annak megmaradását. Amíg nem jön létre a szegedi babamúzeum, a gyűjtemény egy részét otthon őrzi.

Nemzetek babái az Agórában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Gyűjtőként az első babámat, egy Natasa babát egy kolléganőmtől kaptam, a Szovjetunióból hozta. Az öcsémék Hollandiában élnek, ők adták az első fapapucsos babámat. Utazásaim során is vásároltam, és vannak, amelyeket ajándékba kaptam a családtagjaimtól, rokonoktól, barátoktól, tanítványaimtól és szüleiktől. A gyűjtemény leggazdagabb része Romániából, Erdélyből való, de van köztük texasi indiánbaba és ausztrál figura is – mondta a babagyűjtő. Ez az ötödik kiállítása, és reméli, hogy hamarosan meglesz az állandó múzeum, mert a vitrinből ki-be rakosgatással sérülnek a babák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözik a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv

Hétfőtől újabb ügyfélszolgálat kerül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Deák Ferenc utcai épületébe. Tovább olvasom