Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Nincs ingyen a nagytakarítás

Csongrád megye - A tavaszi nagytakarítás ecetes vízzel fillérekbe kerül, de ha profikat hívunk a gépek teljes arzenáljával, és mindent beleszámolunk, több tízezer forintot is kifizethetünk.
Trükkös ügynökök

A megvásárolható vagy kölcsönözhető vizes takarítógépek sokak szerint nem végeznek tökéletes munkát, csak „felületi kezelést". Szidják azokat a porszívóügynököket is, akik 200-300 ezer forintos gépeket próbálnak rásózni az ügyfelekre azzal a trükkel, hogy előbb valamilyen granulátummal teleszórják a szőnyeget, majd helyszíni bemutatót tartanak. A por fele aztán benne marad a szőnyegben, és a pórul járt ügyfél végül kénytelen profi takarítókhoz fordulni.
– Egyedül takarítom a lakást, évente kétszer minden ablakot, ajtót lemosok, a szőnyegeket és a sötétítőket tisztítóba viszem, a fényáteresztő függönyöket magam mosom, de vasalni nem vasalok – mondta Elvira.

– Az ülőgarnitúra kárpitját csak 2-3 évente tisztíttatom, ehhez szakembert hívok. Tavasszal kiveszek egy nap szabadságot, ősszel a hétvégékre osztom el a munkát. Elfáradok, de legalább tudom, hogy minden sarokba eljutottam.

Aki megengedheti magának, segítőt, takarítót fogad. A bejárónők általában feketén dolgoznak, az órabérük 800 és 1200 forint között van. Ők általában nincsenek „gépesítve", ha szőnyeget kell tisztítani, napi 5000 forintba kerül a berendezés kölcsönzése.

– Mielőtt elvállaljuk egy lakás teljes kitakarítását, felmérjük a terepet, és csak utána adunk árajánlatot – magyarázta Varga Róbert, egy takarítással foglalkozó vállalkozás, a Clean Star Kft. ügyvezető igazgatója.
Munkában a profik. Alapos kitisztítják a szőnyeget. Fotó: Karnok Csaba
Munkában a profik. Alapos kitisztítják a szőnyeget. Fotó: Karnok Csaba

– Nincs négyzetméterárunk, látnunk kell, mi fogad a helyszínen. Nem mindegy például, hogy régi, szétszerelhető faablakot mosunk-e, vagy műanyagot, az utóbbi természetesen olcsóbb. Sok múlik azon, hogy a tulajdonos telezsúfolta-e bútorokkal, dísztárgyakkal a lakását. Csak a kárpitot tisztítjuk a helyszínen, a szőnyegeket elvisszük: átlagosan 1000 forintot kérünk egy négyzetméterért, és 1000 forint a szállítás költsége.
 

Kiszámoltuk, mennyibe is kerülne egy 60 négyzetméteres lakás tavaszi nagytakarítása. Ha magunk dolgozunk meg vele, a tisztítószerek körülbelül 3000-4000 forintos ára csak az aprópénz. A mintegy 10 négyzetméternyi szőnyeg, a 10 kiló függöny mosása, vasalása, valamint az ülőgarnitúra kárpitjának tisztítása akár 30 ezer forintba is kerülhet. Ehhez még 20-30 ezret nyugodtan hozzáadhatunk, ha mindent egy vállalkozásra bízunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fociológiával villogni

Fociológiával villogni
Balog Iván az SZTE Szociológia Tanszékén oktat, szenvedélye pedig a labdarúgás, előadásain is gyakran említi példaként a hallgatóinak. Tovább olvasom