Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nincs kilométerhiánya a pincéreknek

Szeged - Egy év alatt a Budapest-London távolságot teszik meg gyalogosan oda-vissza a szegedi Roosevelt téri halászcsárda pincérei munkahelyükön. Egy asztaltársasághoz minimum ötször kell kimenniük.

Csúcsra járnak turistaszezonban a szegedi éttermek, egy-egy erősebb napon a Roosevelt téri halászcsárdába több százan térnek be.

– A pulttól a legtávolabbi asztal 15-20 méterre van, egy társasághoz a pincérnek minimum ötször kell kimennie – mondta Száz Zoltán felszolgáló. A pincér először kiviszi az étlapot, megkérdi, mit akarnak inni a vendégek, majd az ital felszolgálása után következik az ételrendelés, ennek a feltálalása, az esetleges újabb rendelés, majd a tányérok leszedése az asztalról. – Valamint egyszer megtudakoljuk, hogy mindennel elégedett-e a vendég, idejében ugyanis még orvosolni lehet a felmerülő problémákat – magyarázta a 32 éves pincér.

A személyzet arra a kérdésünkre, hogy vajon hány lépést tesznek meg egy nap alatt, azt mondta, a napi 8-10 kilométer gyaloglás borítékolható. – És ez csak nőhet, mert ha egy nagyobb asztaltársaságot kell kiszolgálni, vagy svájci tányérokon szervírozzuk az ételt, akkor többször kell fordulnunk – mondta a felszolgáló. Mitől különleges a svájci tányér? – Kisebb tányérokból egyszerre 4-5 darab is elfér egy kézen, ám a svájciak olyan nagyok, hogy abból csak három fér egy karra – magyarázta a csárdában hét éve felszolgálóként dolgozó fiatalember.

Száz Zoltán hét éve tesz meg napi 8-10 kilométert munkahelyén, a Roosevelt téri halászcsárdában. Fotó: Schmidt Andrea
Száz Zoltán hét éve tesz meg napi 8-10 kilométert munkahelyén, a Roosevelt téri halászcsárdában. Fotó: Schmidt Andrea

Kiszámoltuk, hogy ha egy pincér hetente 70 kilométert tesz meg munkahelyén, egy év alatt ez a távolság 3640 kilométer, ami közúton oda-vissza megfelel a Budapest–London távolságnak. Mennyire fáradnak el a pincérek egy nap alatt? – Az biztos, hogy nem szenvedünk kilométerhiányban, de a többség a munka után biciklivel vagy gyalogosan megy haza. Én ráadásul hetente kétszer még focizom is. A felszolgálás jó állóképességet biztosít a futballhoz – mesélte Zoltán. Elvárás, hogy egy pincérnek udvariasnak kell lenni a vendégekkel, de ez fordítva is igaz?

– Ha nagyon éhes vendég tér be hozzánk, az kicsit türelmetlenebb az átlagnál, más probléma szerencsére nem szokott adódni – közölte a pincér, aki tavaly rekordsebességgel, egy perc alatt vitt ki három adag halászlét egy asztalhoz. – Nagyon siettek a vendégek, étlapot sem kértek, így sikerült elérnem ezt a jó eredményt – mosolygott.

Nehéz a halászlé

Kiderült, hogy a felszolgálóknak nemcsak a lábuk, a karuk is komoly megterhelésnek van kitéve. – Egy halászlé súlya 1 kiló 18 deka, az ételekben a húsok szintén 18 dekásak, a köret pedig 20-30 deka. Ehhez jön még a tányér vagy a bogrács súlya. Csodálom azokat a pincéreket, akik még 50-60 évesen is a szakmában vannak – a térdet, derekat megviseli ez a munka – magyarázta Zoltán.

Olvasóink írták

  • 1. peterslounge 2009. június 18. 23:02
    „Maximális tisztelet az összes pincérnek és felszolgálónak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó: akciós sörért taposták egymást Szegeden a vásárlók

Szeged - A You Tube-ra került egy felvétel, amelyiken az látszik, amint a vásárlók egymást taposva tülekednek a boltban. A tömeg az olcsó sör miatt alakult ki. Tovább olvasom