Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Novák Péter izzó vastrónon

Szeged - Novák Péter táncolja a parasztfelkelés mitikus vezérének szerepét az idei szabadtéri Dózsa-produkciójában. A történelmi nagyság izgalmas, vibráló személyiségének története keveredve a néptánc romantikájával könnyen meghódíthatja a nézőket.
Novák Péter és Zsuráfszky Zoltán koreográfus 2005-ben dolgozott együtt a Dóm téren a Boldogasszony vendégség néptáncelőadáson – ekkor fogalmazódott meg bennük: Dózsa György hőstettei, szegedi vonatkozása megér egy egész estés produkciót. Régi közös terv tehát a szabadtéri idei előadása, amelynek Zsuráfszky rendezője, Novák címszereplője lesz.

– Dózsa története örökké vibráló mítosz, az elveiért életével fizető forradalmár története, úgyhogy mindenképpen izgalmas téma – mondja Novák Péter. – A tánc igazán szabad műfaj, amely alkalmas arra, hogy számos minőséget jelenítsen meg. A Dózsában szeretnénk kibontani a parasztfelkelés korának mélységeit, ám egyúttal reflektálni saját korunkra is. Lehet, hogy a történet a jelentől már távol van, de értékrendje minden időben érvényes.

A táncos családból származó Novák gyermekkorának meghatározó helyszíne a Dóm tér, hiszen édesapja, Novák Ferenc a szegedi néptáncfesztiválok állandó koreográfusaként dolgozott a szabadtérin édesanyjával, Foltin Jolánnal együtt, aki szintén koreográfus és táncpedagógus. – Szeged szívem kedves városa, gyerekkorom kalandjainak színhelye, úgyhogy várakozással tölt el mindig a visszatérés. Izgalmas, hogy amit gyerekként átélhettem, felnőtt fejjel is megtapasztalhatom.  

Novák Péter alakítja a címszerepet a szabadtéri Dózsa-produkciójában. Fotó: Schmidt Andrea
Novák Péter alakítja a címszerepet a szabadtéri Dózsa-produkciójában. Fotó: Schmidt Andrea

Életében – ahogyan ő fogalmaz – „búvópatak" a tánc, hiszen kicsi korától kezdve átitatta a műfaj szeretete, később több kortárs produkció fellépője és koreográfusa volt, majd egy komoly sérülés eltérítette a tánctól, így a Dózsa „érzelmi-fizikai visszatérés" lesz számára.

Az autentikus, élő színpadi zenében Szarka Tamás a Ghymes együttesből a dalok szerzőjeként és színpadi zenészként, énekesként is közreműködik, mellette dudásokat, furulyásokat, síposokat, török, szlovák, orosz, román és szerb együttesek táncosait, zenészeit és a Csík Zenekar tagját is láthatjuk és hallhatjuk július 16-án és 17-én.

Legnevesebb festőink a REÖK-ben

Mától már a nagyközönség is megcsodálhatja a XIII. Táblaképfestészeti Biennále alkotásait, köztük a hazai kortárs képzőművészet legnevesebb festőinek műveivel. Konkoly Gyula, Keserü Ilona, Aknay János, Vojnich Erzsébet és Fehér László mellett kiváló szegedi alkotók képeit is láthatják a REÖK-be látogatók a nyár egyik legfontosabb művészeti eseményén.

(x)

Olvasóink írták

 • 3. vallie 2010. augusztus 15. 00:48
  „Trimedia Novákról beszél az alapján, amit a médiából gondol róla. Úgy tűnik, még a háétterét sem tudja, és nem az előadásról beszél. A dátumból látszik,nem is látta a darabot. Akkor miről is van véleménye?”
 • 2. Laura82 2010. július 19. 10:58
  „Engem meghódított a darab teljesen! :)

  nem értek egyet az előttem szólóval, tehetségesen, lenyűgözően játszott a főszereplő, nem is lett volna jobb szereplő Dózsa alakítására!

  ez olxan darab, amit vissza kell hozni a Dóm térre máskor is!”
 • 1. Trimedia 2010. május 19. 22:04
  „Novák, mint táncos főszereplő? Viccesen hangzik. Ehhez szakirányú tehetség, és művészi elhivatottság kellene. Novák csak egy a médiás másodhegedűsök közül (mint Jáksó, Ördög, Havas, stb.), aki próbálja egyeztetni az értékeket meg az üzletet, de súlyosan be van határolva saját maga és az elfogadott környezet által. Jobb, ha marad a produceri szférában, és nem mutatkozik a fronton.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talicska, pénz, politika

Szeged - Csatlakozott a város is Botka László vezetésével azokhoz a szocialistákhoz, akik állami… Tovább olvasom