Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyerjen jegyet a MET-operára!

Szeged - Játsszon velünk és nyerjen jegyet a Belvárosi Mozi MET-koncertjére. Csupán egy kérdésre kell helyesen válaszolnia.

Egy fantasztikus este emlékéből született az ötlet: közel 10 éve (?) David Bowie londoni koncertjét 20 ország 88 mozijában vetítették élőben. Ami működött a könnyűzenében, miért ne működne az operában is? – gondolta Julie Borchard-Young, aki ma a The Met – Live in HD nemzetközi igazgatója. A kifejezés, „The Met – Live in HD" bombaként robbant, amikor három évvel ezelőtt először megjelent a köztudatban. Kilépve a szentélyek szentélyéből az opera a mozilátogató nagyközönséget akarja meghódítani? Márpedig ez történt, a 2006/07-es évadban az operaház repertoárjának hat darabját csúcsminőségű, élő közvetítésben láthatta és hallhatta több nagy amerikai mozi közönsége. A siker akkora volt, hogy a következő szezonban már nyolc előadást közvetítettek háromszor annyi helyszínre.

Tavaly nyáron merült fel először annak lehetősége, hogy a MET operaelőadásait a szegediek is élő, digitális adásban nézhessék, ám a technika felszerelés akkor még nem felelt meg a világ legnagyobb hírű operaháza által állított szigorú követelményeknek.

A mozi korszerűsítésével, a nagy felbontású HD (High Definition) projector beszerelésével, a hatalmas, tökéletes képminőséget adó vetítővászonnal, az 5.1-es Dolby hangrendszerrel azonban lehetővé vált, hogy a szegediek is bekapcsolódjanak az adásba, amely Észak-Amerikában több mint egymillió emberhez jutott el, és Amerikán kívül Kanada, Európa, Ázsia és Ausztrália immár 600 helyszínén fogható. A műholdról sugárzott adások vételéhez csupán egy műholdvevőt kell beszerezni.

Magyarországon a budapesti Művészetek Palotájában tekinthették meg a rajongók az igazi csemegéket, világsztárokat felvonultató előadás-sorozatot a 2008/09-es évadban. A sikerre jellemző, hogy az idei évad budapesti előadásaira 5 és fél óra alatt elfogytak a bérletek. Ám nem kell szomorkodnia annak, aki lemaradt: 2009. október 10-étől a szegedi operabarátok, ínyencek is részesei lehetnek a 17 országban fogható adásnak. Sokan a legmerészebb álmaikban sem gondolták, hogy valaha is eljutnak a Metropolitan Operába, arra pedig végképp nem, hogy akár egy évad összes előadását láthatják és hallhatják. Igaz, az élő színház varázsa nélkül, a kép- és hangminőség viszont olyan lesz, amilyet valószínűleg csak a MET legdrágább, legjobb helyeiről élvezhetnének. Mindezt egy töredékéért annak, amibe egy ottani belépőjegy kerül: jegyenként 3490 Ft-ért. Mint mindenütt a MET-vetítéseken, a jegyek nem székre szólnak, a nézők érkezési sorrendben foglalhatják el helyeiket. A kilenc előadásból álló sorozatra bérletet is árulnak a Belvárosi moziban és a Ticketportal országos hálózatában, sőt az interneten is megvásárolhatók (www.ticketportal.hu). A 3 előadásra szóló bérlet ára 9000 Ft (igazán szép ajándék lehet jeles alkalmakra, de akár karácsonyra is). Az előadásokat mindig szombatonként közvetítik, és úgy alakították a kezdést, hogy az európai nézők a színházakban megszokott este hét órától élvezhessék a műsort.

És mit láthatunk 2009/10-ben?

Október 10-én Giacomo Puccini: TOSCA c. operájával indul az évad, a címszerepben Karita Mattilával, a Met finn származású csillagával.

Verdi AIDA c. műve október 24-én látható-hallható, az etióp hercegnőt az olasz operák drámai szopránszerepeiben sikert sikerre halmozó Violeta Urmana énekli.

November 7-én újra egy Puccini darabot, a TURANDOTot sugározzák a világhírű olasz film- és operarendező Franco Zefirelli rendezésében Maria Guleghinával a címszerepben. Puccini utolsó operája a Met repertoárjának kedvenc darabja.

Turandot szerepe a világ operairodalmának egyik legnehezebb drámai szoprán szerepe. Puccini utolsó operájának címszerepét a minszki születésű Maria Gulegina alakítja, aki az elmúlt két évtizedben a világ legrangosabb operaházaiban énekelt. A MET színpadára 1991-ben lépett először, ahol azóta több mint 130 alkalommal szerepelt. Énekelt Pavarottival, Domingoval, Renato Brusonnal és José Curával.

A számos versenydíjjal nemzetközi porondra lépő Marina Popjavszakaja, aki Liu szerepét formálja meg ezen az előadáson, 2005-ben nyerte meg az athéni Callas-verseny nagydíját. A londoni Királyi Operaházhoz szerződött fiatal orosz énekesnőről így ír a szaksajtó: "hangja esős, optimálisan vibráló, végtelen sok finomításra képes. Érdemes odafigyelni: sztár születik!"

Marcello Giordani alakítja Kalafot, minden bizonnyal teret engedve erőteljes, karcsú tenorjának. Timurként a világhírű basszbaritont, Samuel Rameyt láthatjuk.

A sztárok közül nem szabad kifelejteni a rendezőt, Franco Zeffirellit sem, aki zenei témájú és operafilmjeivel, prózai éa operaszínpadokon alkotott produkcióival ugyanúgy beírta magát a zenetörténet aranykönyvébe, ahogy a filmvilág almanachjába.

Az előadást eredeti nyelven, angol és MAGYAR felirattal közvetítjük.

Az évet december 19-én Offenbach: HOFFMANN MESÉI c. darabja zárja, Hoffmannt Rolando Villazón, Olympiát Kathleen Kim, Antoniát Anna Netrobko énekli.

2010. január 9-én A RÓZSALOVAG c. Richard Strauss-darabot tekinthetik meg a nézők a világhírű, fantasztikus amerikai szopránnal, Renée Fleminggel a főszerepben.

Minden idők talán legnépszerűbb operája, amely a rendező, Richard Eyre szerint „ a szexről, az erőszakról, a rasszizmusról – és ebből kifolyólag a szabadságról" szól január 16-án lesz látható-hallható. Carmenként a világ egyik legismertebb drámai szopránját, a román származású Angela Gheorghiut csodálhatjuk meg, aki 1994-ben, a Solti György vezényelte Traviata Violettájaként tett szert a világhírnévre. Verdi SIMON BOCCANEGRA c. „politikai thrillerében" a címszerepet a legendás tenor, Plácido Domingo énekli február 6-án.

A francia Ambroise Thomas HAMLET-je március 27-én következik. A dráma megannyi operai feldolgozása közül a Jules Barbier és Michel Carré szövegére írt Hamlet futotta be a legnagyobb karriert. Ebben a műben minden benne van, amit a rajongók egy romantikus operától elvárnak: túláradó áriák, őrülési jelenet, bordal, zengő ariosó – vagyis minden, ami vájt fülnek ingere. A dán királyfi szerepében Simon Keenlyside-t, Ophéliaként Natalie Dessy-t nézhetjük meg.

Az évadot Rossini operája, az ARMIDA zárja. A két felvonásos opera címszerepében, damaszkuszi hercegnőként és boszorkányként újra Renée Fleminget hallhatjuk.

2008 tavaszán a Met közvélemény kutatást végeztetett néhány moziban egy-egy HD-közvetítés után. Kiderült, a megkérdezettek ötöde az elmúlt két évben, öt százalékuk még soha életében nem volt operaelőadáson. 92% nyilatkozott úgy, hogy elégedett a látottakkal és operaházba is el akar látogatni a közeljövőben. Sikerült tehát felkelteni az emberek érdeklődését a műfaj iránt. A hírek szerint az angol Royal Opera House és a milánói Scala is elkezdte előadásainak közvetítését, és hasonló vállalkozást tervez a San Franciscó-i Opera is.

És még egy csemege: a szünetben spontán beszélgetéseknek lehetünk tanúi: egy riporter bemegy a kulisszák mögé, faggatja a résztvevőket, bemutatja, hogyan készül az előadás. A riporter gyakran nem más, mint Renée Fleming – amikor éppen nem valamelyik opera főszerepét énekli, általában ő megy az öltözőkbe vagy a színfalak mögé, és folytat érdekes, bensőséges, műhelytitkokat feltáró beszélgetést kollégáival.
A hírek szerint az amerikai városokban csinosan felöltöznek az emberek és úgy mennek a Met-közvetítésekre a mozikba, annak ellenére, hogy az időeltolódás miatt matiné-előadást láthatnak.

További információkat ide kattintva talál.

Játsszon velünk és nyerjen jegyeket az előadásokra!

Válaszoljon az alábbi kérdésre, majd a helyes választ küldje be az online@delmagyar.hu címre.

Beküldési határidő:
2009. nevember 6. 12 óra

Kinek a darabja a Turandot?

a.) Verdi

b.) Puccini

c.) Rossini

A helyes megfejtők között 2x2 db jegyet sorsolunk ki az november 7-i Turandot előadásra.

A nyertesek: Hollós Imre és Tanács Éva.

Kérjük,  az üzenetben tüntesse fel telefonszámát is, hogy minél hamarabb értesíthessük, ha Önre mosolyog a szerencse illetve a tárgymezőbe írja be: MET játék

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolaundor - a szülőknél

A végzős diákokat féltik leginkább a szülők a szőregi iskola most is folyó átalakítása miatt. Tovább olvasom