Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyíltan hirdetik a feketeutakat

Szeged - Bárki, bárhová szervezhet turistautat és húzhat belőle hasznot anélkül, hogy lebukástól kellene tartania. Legfeljebb a fogyasztóvédők eredhetnek az utaztatással foglalkozó magánszemélyek nyomába és ha azoknak nincs jogosítványuk a tevékenységre, ha nem megfelelő a szolgáltatásuk minősége, bírságolhatják őket. Holott az utaztatásból valahol, valakinek adózatlan jövedelme is keletkezik.
Csak egy hirdetési újságot kell elővennünk ahhoz, hogy összeszámoljuk, mennyien szerveznek autóbuszos utakat. Olyan magánszemélyek szednek be az összetoborzott emberektől pénzt, akik ilyen tevékenységre nem kaptak engedélyt, és természetesen nyugtát sem adnak.

Az álca az, hogy a buszon ülők baráti társaságot képeznek, akik gyakorta kirándulnak, síelnek együtt, továbbá ugyanazzal a közösséggel kedvenc csapatuknak is szívesen szurkolnak idegenben. Egy 1994-es kormányrendelet értelmében ugyanis lehet utazásokat szervezni nonprofit jelleggel, és ezt nagyon sokan kihasználják. Kivételt képeznek az önköltségi alapon szervezett iskolai tanulmányi kirándulások, vagy például a nyugdíjasklubok, amelyek mögött ténylegesen egy nonprofit jelleggel működő egyesület áll.

Százezer szabálysértésért

Utazásszervező, illetőleg utazásközvetítői tevékenységet Magyarországon csak az az utazási vállalkozó folytathat, aki a 213/1996. kormányrendeletben előírt feltételeknek megfelel, és kérelme alapján a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az általa vezetett közhiteles hatósági nyilvántartásba bejegyezte. Aki utazásszervező, illetőleg utazásközvetítő tevékenységet jogosulatlanul végez, szabálysértést követ el, és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható – közölte lapunkkal Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédő Hatóság sajtószóvivője.

Igen ám, de ki ellenőrzi, hogy a szervezőnek származott-e bevétele az útból? Senki. Roczkov György, a Magyar Utazásszervezők Országos Szövetsége elnökségének tagja szerint könnyű úgy utazásszervezésből élni, hogy nem kell hozzá súlyos milliókat kaucióként letenni, nem kell irodát fenntartani, nincs engedély és természetesen számlatömb sem, vagyis minden megkeresett pluszforint feketén űzött tevékenységből származik. Ezzel szemben a hivatásos utazásszervezőktől még a megfelelő iskolai végzettséget és a devizahatósági engedélyt is elvárják. Az ÁNTSZ is csak akkor ad engedélyt a nyitásra, ha megfelel a helyiség az előírásoknak. Amikor pedig hirdetést tesznek közzé, azt csak teljes névvel és címmel tehetik meg.

Mi magunk is próbát tettünk, hová utazhatnánk kellemes baráti társasággal, olcsón, számla nélkül.

Az egyik telefonszámon egy kedves férfihang jelentkezett, aki sofőrként éppen ötnapos szilveszteri erdélyi utazást szervez. A Székelyudvarhely környéki kirándulásért csaknem ötvenezer forintot kér: az árban az autóbusz bérlése, a szállás, továbbá a szilveszteri vacsora is benne foglaltatik. A közlékeny „utazásszervező" azt is elmondta, húsz embert szeretne felejthetetlen élményekben részesíteni. Kisbusszal mennénk, mivel negyven főt manapság nehéz összeszedni. Neki utoljára a nyáron sikerült, amikor „görögbe" utaztatott. Egy másik útra is szívesen bejelentkeztünk volna: holnaputáni indulással Isztambulba csábítottak – két éjszaka szállodában, a többi a buszon –, ám kellő számú érdeklődés hiányában a terv meghiúsult. A megadott számon egy nő vette fel a telefont, aki közölte, a szervező külföldön van éppen, és nem tudni, mikorra hirdet meg egy újabb programot. Mint megtudtuk, a „barátnak" van egy neoplan busza, amit ekképpen hasznosít. Sajnáltuk az elveszített lehetőséget, hiszen az öt napért mindössze 18 ezer forintot és 60 eurót kellett volna fizetni.

Olvasóink írták

 • 2. volános 2007. november 26. 10:47
  „Az a gond, hogy a Tisza Volánnál továbbra is elterjedt, hogy a vidéki nyugdíjas kubok tömegévek állítják ki az igazolást bármilyen korú csoport részére, az általuk ismert sofőr kérésére. Ezt a volán főnökei seholsem ellenőrzik, így továbbra is virágzik a szürkegazdaság. Ez ellen kellene tenni valamit, nem sírni. Ébresztő!!!”
 • 1. El Nyomottka 2007. november 20. 08:18
  „Csodálkozol, hogy senkinek nincs kedve adót fizetni? Dehogy! Te is tisztán látod mi folyik itt:

  "Fütyülünk a szabályokra? FAIR PLAY!"
  Közben a politikusaink saját fizetésemelésükről szavaznak, eladják az országot, új kormányzati negyedet építenek maguknak, és...
  Jóreggelt Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összművészeti pezsgés a szegedi Reök-palotában

Szeged - Száz nap alatt 15 ezren fordultak meg az augusztusban átadott szegedi Reök-palotában, ahol kilenc kiállítást láthatott eddig a közönség. Tovább olvasom