Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Nyilvánosság a diszkrimináció ellen

Csongrád megye - A legtöbbet a nyilvánosság segíthet a hátrányos megkülönböztetés ellen – véli Kiss Éva, az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referense. 2009 szeptembere óta 248-an keresték fel a szentesi ügyvédnőt, és 28 esetben indult eljárás diszkrimináció miatt.
Szentesen lesz fogadóóra

Kiss Éva havonta négyszer tart fogadóórát Szegeden, az Eszperantó utca 1.-ben. Makón, Hódmezővásárhelyen, Mindszenten és Szentesen 3–4 havonta tart. Legközelebb csütörtökön fogadja a panaszosokat a szentesi gondozási központban, a Horváth Mihály utca 10. szám alatt.

– Telt ház van! Nem mehettek be! – utasították a roma fiatalokat Csongrád egyik szórakozóhelyén, miközben a hoppon maradtak azt látták: mások vígan sétálnak be a diszkóba. Az is Csongrádon fordult elő, hogy etnikai hovatartozásuk miatt nem szolgálták ki a vendégeket. Mindkét ügyben Kiss Évához, az Egyenlő Bánásmód Hatóság megyei referenséhez fordult a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

– Az egyik esetben először megegyeztek a panaszosok a szórakozóhely üzemeltetőjével. Az egyezséget viszont a vendéglátóhely nem tartotta be. A hatóság folytatta az eljárást, megállapította: megsértették az egyenlő bánásmód követelményét. A szankció: félmillió forint pénzbírság. A másik esetben is elmarasztalták a vendéglátóhelyet, és arra kötelezték, hogy az erről szóló határozatot 90 napig a saját weboldalán tegye közzé – ismertette a referens. Bár a hatóság a jogsértés elkövetőjét 50 ezertől 6 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja, az ügyvédként dolgozó Kiss Éva szerint a nyilvánosság nagyobb visszatartó erő.

Tréning

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerdán 10 órától Szegeden, az IH Rendezvényközpontban civilszervezeteknek tart tanácskozást, Csütörtökön pedig háromnapos antidiszkriminációs tréning kezdődik, valamint megnyílik az Esélyegyenlőség gyerekszemmel című kiállítás.

– Kifizetik a pénzt, és úgy vannak vele, hogy ezzel a dolog el van intézve. Az viszont más, ha mindenki értesül arról, mit tettek – jegyezte meg. 2009 szeptemberétől, az európai uniós program indulásától a megyében eddig 248-an keresték fel a referenst, és 28 esetben indult hátrányos megkülönböztetés miatt eljárás.

Miért csak ennyi? – Nehéz a bizonyítás. Vannak viszonylag egyértelmű esetek, mint a fent említettek. Vagy amikor az állásinterjún arra kíváncsiak: kisgyermekes édesanya-e a jelentkező, ha igen, rá tudja-e valakire bízni, ha beteg lesz a kicsi, vagy akar-e még szülni. Azt már nehezebb bizonyítani, hogy az azonos végzettséggel, szakmai múlttal rendelkező nők közül azért vették fel az egyedülállót, mert a többi jelentkezőnek gyereke van – magyarázta Kiss Éva. Az elmúlt két évben legtöbbször az etnikai hovatartozás, valamint az anyaság kapcsán érte hátrány a Csongrád megyeieket. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság referense sikertörténetként említi azoknak a szegedi nőknek a példáját, akiknek azért nem akarta a munkáltató meghosszabbítani a munkaszerződését, mert gyermeket vártak. A hatóság eljárást indított, és munkaügyi per is lett a panaszból.

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2012. január 27. 13:22
  „Én vagyok hátrányos helyzetű !

  40-60 év közötti fehér, családos ( 3 gyerek, 1 unoka) két munkahelyes, diplomás, mérnök, vállalkozó (23 év) , bal kezes, házasságban élő, diplomás, adófizető és jobboldali !

  Na basszus, ez a hátrányos helyzet !”
 • 6. Kircsi 2012. január 26. 06:28
  „Nem nyilvánosság kell a diszkrimináció ellen, tetszettek volna megtanulni viselkedni! Majd megint elköltünk rájuk néhány ezer miliót és minden marad a régiben. Kb. ötszáz éve illeszkednek, ha edddig nem ment ezután sem fog...”
 • 5. szentmiki 2012. január 24. 18:28
  „"Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerdán 10 órától Szegeden, az IH Rendezvényközpontban civilszervezeteknek tart tanácskozást" Két civil szervezetnek vagyok tagja, egyiknek a vezetője, itt hallok erről először (vagy nekik is fáj az ördög ügyvédjének lenni?)”
 • 4. magyarock1 2012. január 24. 12:25
  „Pénteken kisebbségiek vertek magyart a belvárosi szórakozóhelyen.”
 • 3. sügér63 2012. január 24. 12:13
  „Mozgássérült gyereket dobáltak meg a romák,mert az engedély nélkül épült épületük előtt haladtak el a kocsival,szabályosan. Semmi részvétvagy segítö készség nem volt bennük ( ez a roma)”
 • 2. racionalitás? 2012. január 24. 09:48
  „jaja a tapasztalat tudásá válik....messziről kerülni a csak joggal rendelkezőket.....---amúgy meg előreváltott jegyük volt és na....jobb helyeken így csinálják...ebbe még bele sem köthetnek.....az igazi véleményem máshol írom....mert itt moderálnának.”
 • 1. 751510 2012. január 24. 09:40
  „Ez a félmillió még mindig "kifizetődőbb", mint ha a beengedett más kultúrájúak vendégeket késelnének...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlatnyitóval kezd a Móra-múzeum

Szeged - A téli szünet után mától ismét fogadnak látogatókat a Móra-múzeum szegedi kiállítóhelyei. Tovább olvasom