Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Nyomozónak is kell a rafkó

Szeged - Márton Istvánt, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóját is faggathatják ma a krimirajongók a Somogyi-könyvtár Agatha Christie előtt tisztelgő programján. A főnyomozó szerint nem csak a könyvek és filmek Miss Marple- és Poirot-figurái csavaros eszűek.
Ritkán olvas és néz krimit a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, Márton István. Úgy érzi, az Agatha Christie-éhez hasonló külföldi bűnügyi történetekhez nagyobb helyismeretre lenne szüksége. A helyszínelős sorozatok kapcsán pedig, szakmai ártalom, mindjárt analizálni kezdi a látottakat, összehasonlítja vele a valóságot. Ám egy krimibe illő legendás szegedi esethez már gyerekkorában közel került a most 56 esztendős ezredes: a Paprika utcai gyilkosság tettesét az ő házukban is keresték a rendőrök, bár a gyanúsított férfiról kiderült, hogy nem ő ölt. Kollégáinak erről és más esetekről szóló visszaemlékezéseit elolvassa, hiszen az ügyeknek és a mellékelt fotóknak nemegyszer maga is szereplője.

A főnyomozó 35 éves bűnügyi területen szerzett tapasztalattal a tarsolyában úgy látja: a hétköznapok Agatha Christie fifikás – bár nem profi – detektívjeihez hasonló spirituszt követelnek a hús-vér nyomozóktól. Átlagon felüli képzelőerőre van szükségük, az áldozatok iránt elengedhetetlen a szociális érzékenység, és kivételes emberismeret is kell ahhoz, hogy akár sértettet, akár elkövetőt hallgatnak meg, ráérezzenek a történetük igazságtartalmára, mozgatórugójára.

Márton Istvánt, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóját is faggathatják ma a krimirajongók a Somogyi-könyvtár Agatha Christie előtt tisztelgő programján.
Márton Istvánt, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóját is faggathatják ma a krimirajongók. Fotó: DM/DV

– Akadt olyan feljelentőnk, aki azzal jött, hogy leütötték, kifosztották. Két napunkba telt, mire kinyomoztuk, hogy a táskáját bent hagyta a munkahelyén, a pénzét részegen a kocsmában szedte el tőle a nőtársasága. Mivel a feleségének otthon nem merte bevallani az igazat, helyette kitalálta ezt a mesét – idéz fel Márton István egy esetet a praxisából. Rengeteg élettapasztalatot, információt is magába gyűjt a nyomozó az évek során, amolyan „szemetesládaként". Példának egy húsz évvel ezelőtti apátfalvi gyilkosságot említ, amikor is a tetthelyen a környékbeliek körbeállták a nyomozókat, beszélgetésbe elegyedtek velük.

– Valaki mesélni kezdte nekem, hogy szerinte a nőt az egyik szomszédja, alkalmasint a szeretője fojthatta meg. Megmutatta: a szomszéd ház teteje tele van galambokkal, de azok nem mennek be a helyükre, a padlásra. Ebből sejtette, hogy ott bent kell lennie valamilyen gyanús dolognak. És valóban segített a madármegfigyelő; leellenőriztük, ott feküdt az elkövető, megmérgezte magát. Bevitettük a kórházba, túlélte, el is ítélték.

A főzsaru esete a túrós lepénnyel

– Előfordult, hogy túrós lepényt ettem az eredményesség érdekében – eleveníti fel. – Dorozsmán megöltek egy embert, kimentünk, ott is sok érdeklődő gyűlt össze. Egy idős asszony félrehívott, hogy mondani akar valamit, de kísérjem haza, nehogy közben odaégjen a sütőben hagyott lepénye. Elmentem, megvártam, míg kiszedi, felvágja, megkínált, a pite finom volt, és falatozás közben elmondta a véleményét. Beigazolódott a néni gyanúja, a segítségével elkaptuk a tettest.

Olvasóink írták

 • 5. maug 2010. szeptember 12. 20:22
  „Ha mindig megmondják nekik, hogy ki a tettes, akkor nem lehet túl nehéz elkapni!”
 • 4. kakoszeged 2010. szeptember 12. 09:54
  „...belügyben ez valóban félre rakás...és valóban azért...
  ...és a lepény után kapott mást is a hölgytől?... :D”
 • 3. farkas0808 2010. szeptember 12. 00:36
  „Makón kapitány volt.Mi ebben a félre rakás?”
 • 2. nyomdasz63 2010. szeptember 11. 15:04
  „Az olajügyek Őt sem kímélték. Félre is rakták pár évre-Makóra.”
 • 1. frakk 2010. szeptember 11. 11:25
  „Ilyen egy kiváló közvetlen ember . Gratula, nélküle, sokat esne a nívó”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juronics Tamás művészeti igazgató az új szezonról - Klasszikusokra építenek

Juronics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója az egységes arculat kialakításának lehetőségét abban látja, hogy minden produkció magas minőségben szülessen meg. Tovább olvasom