Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Nyűgös aratás a megyében

Szeged - Elhúzódó aratásra számítanak a termelők a megyében: kerülgetni kell a kombájnokkal a vizes területeket. A betakarításhoz még 2–3 hétre van szükség – ha nem lesz komolyabb csapadék. Hektáronként 4 tonnás átlagtermés várható.
A Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. hektárjain kerülgettük tegnap a gödröket és a hepehupákat Kállay Péter elnök-vezérigazgató autójával. Szőreg és Újszentiván határában, bent, a búzatábla közepén jól megfigyelhető, mekkora kárt tett az esőzés: messziről láthatók azok a foltok, ahol vagy nem termett semmi, vagy még mindig vízben áll a gabona szára.

Elsüllyed a kombájn

– Nyűgös az idei aratás – magyarázta az elnök –, sok helyen ugyanis még mindig vizes a talaj. – Ezekre a részekre nem szabad rámerészkedni, mert elsüllyedhet a kombájn. Egyet lehet tenni: körbearatjuk a vizes részt, és majd később visszajövünk. Ez azonban sok időt elvesz, mint ahogy az is, hogy általában reggel derül ki: a soron következő hektárokat jobb otthagyni, és átmenni a gépekkel egy másik területre, miközben feleslegesen használunk el üzemanyagot. Holott éppen az lenne a lényeg, hogy egyszerre gyorsan, sok gabonát takarítsunk be, mielőtt nem jön egy újabb esős időszak.

Ha eső jönne

Kállay Péter bevallotta, álmatlan éjszakái vannak, mert tudja, ha újabb esős napok jönnek, tönkremegy a még lábon álló gabona. De gyorsan hozzátette: nem panaszkodik, hiszen mit szóljanak azok a termelők, akiknek nincs mit learatniuk. A Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. 1100 hektáron vetett el őszi búzát, 3,5–4,5 tonna közötti átlagtermést várnak. Ennél pontosabban nem lehet meghatározni a mennyiséget – olyan nagy a különbség az egyes területek között.

Egy-egy hektárról átlág 3,5–4 tonna búzát takarítanak be. Fotó: Shmidt Andrea
Egy-egy hektárról átlág 3,5–4 tonna búzát takarítanak be.
Fotó: Shmidt Andrea

Csongrád megyében a múlt héten kezdődött csak el a búza betakarítása. Kocsis László, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) igazgatóhelyettese elmondta, 2–3 hét múlva fejeződik be az idén késve indult aratás. Sok táblába még mindig nem tudnak bemenni a gépek, és ezeken a helyeken valószínűleg teljesen ki is pusztulhat az elvetett gabona. Nem csoda: 6 hónap alatt annyi csapadék esett – 505 milliméter –, mint amennyi máskor egész évben. Június elején például 2 nap alatt 200 milliméter zúdult le az égből.

Ahol a természet kaszált

Kocsis László adatai szerint tegnapig őszi búzából 19 ezer hektárral végeztek a gazdaságok (összesen 59 ezer hektáron kell aratniuk). Az őszi árpa betakarítása már csaknem befejeződött, a rozs, a tritikálé, a tavaszi árpa aratásának azonban még csak az elején tartanak. Hozzátette: 30 ezer hektáron, Algyő és Pitvaros között egyáltalán nem kell aratni. Minden kipusztult a júniusi vihar során, 6–9 ezer hektáron pedig a belvíz intézte el a termést.

Egy tonna étkezési búza 38 ezer forint

Országosan is lassan halad a búza betakarítása: még csak a várható mennyiség 12 százalékát aratták le. A becsült országos termésátlag 4 tonna hektáronként, az ennél pesszimistább jóslatok azonban csak 3,5 tonnáról szólnak. A jó minőségű étkezési búzáért már most tonnánként 38 ezer forintot ígérnek a kereskedők – tavaly 25–27 ezerbe került egy tonna.

Olvasóink írták

 • 3. szabály 2010. július 15. 13:53
  „1,7-3,5T/ha annyi,hogy egyenlőre a minőséggel nincs baj.Az esésszám kicsit nyűgös,meg az ár is!”
 • 2. Nuts 2010. július 15. 12:30
  „Ja, ja; nekünk több helyen is csak 2t/ha jött le...”
 • 1. jurigeller 2010. július 15. 11:15
  „Jó ha országos átlagban 3 tonna átlagtermés lessz!
  A 38 ezer ft /tonna ár bruttóban értendő! Csak a pontosság kedvéért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltörölnék a különadót a Homokhátságon

Homokhátság - Igazságtalannak tartják a homokháti gazdák, hogy különadót kell fizetniük a… Tovább olvasom