Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Ön is járt már így? 5 idegesítő hiba, amit elkövethet egy ingatlanos

Ön is járt már így? 5 idegesítő hiba, amit elkövethet egy ingatlanos
Összegyűjtöttük azt az 5 idegesítő dolgot, amivel az ingatlanosok próbára teszik a leendő lakásvásárlók türelmét.
Tavaly 103 ezer 700 lakást adtak el Magyarországon, 15 ezerrel többet, mint 2013-ban. Az értékesített lakások túlnyomó része használt volt, amelyek átlagosan 10 millió forintért cseréltek gazdát, 300 ezer forinttal többért, mint 2013-ban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett adatokból. Az új építésű lakások részesedése a lakáspiaci forgalomból csupán 2,8 százalék volt, ami 2900 lakást jelent. 2014-ben 3411 új lakás épült értékesítési céllal, ami 8 százalékkal több, mint az előző évben, és ennek hatása érzékelhető az új lakások emelkedő értékesítési adataiban. A használt lakások piacán 2014-ben 3,9 százalékos tiszta áremelkedés következett be a megelőző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ebben az évben ugyanazokat adták volna el, mint egy évvel korábban.

A számok azt mutatják, feléledt az ingatlanpiac. Az ingatlanbazar.hu-n található hirdetésekből csemegéztünk, megmutatjuk, mi az 5 legidegesítőbb dolog, amit egy ingatlanos az eladó lakással elkövet.

1. Nincs alaprajz. „1997-ben épült társasház 3. emeletén eladó egy jó alaprajzi elrendezésű téglalakás" – írja az ingatlanos. A hirdetéshez mellékelt 12 képből minden kiderül, kivéve az, hogy milyen a lakás kiosztása. Ennél már csak az a jobb, amikor a panorámáról, mennyezeti stukkóról több információt kapunk, mint az alaprajzról. Az sem jobb, amikor teljesen használhatatlan rajz kerül a hirdetés mellé.

 2. Igénytelen, kupis fotók. Ezt talán nem is kell magyarázni: ki akar olyan lakást venni, ahol kosz és kupi van? Ha az ingatlanos csinálta a képeket, miért nem pakoltatott össze, ment vissza újra fotózni? A lakásokról készült ferde, nem egyszer életlen képek felvetik a kérdést, ezért a munkáért van, aki fizetett?

 3. Bruttósított lakások. Tetőtéri lakásoknál egyre gyakoribb, hogy az ingatlanos nem a nettó négyzetmétert, hanem a bruttót adja meg. Ezzel egy gond van: a tulajdoni lap nem ismeri a bruttó alapterület fogalmát, azaz a 65 négyzetméteresnek hirdetett lakásból csak 54 négyzetméter lesz a mienk. Igaz, az árhoz viszonyítva sokkal jobban mutat a 65-ös szám, különben kiderülne, iszonyatosan túlárazták a miniatűr lakást.

 4. 12 millióért keresel? Van 16-ért! Megadjuk az ingatlanosnak, hogy 12 millióig keresünk lakást, erre küld 5 ajánlatot: mind jóval 12 millió forint feletti. Nem tudunk rájönni, mit értett félre az ingatlanos.

 5. Téglából épült panel. Tudjuk, hogy nehéz az internetes portálokon bejelölni, hogy miből készült a lakás, az viszont már nehezen hihető, hogy, ha a szövegbe 10 emeletes panel kerül, akkor az téglából épült.
A vevő is idegesítő?

Ön ingatlanos, és úgy érzi, a vevők is kitesznek magukért, ha lakásvásárlásról és variálásról van szó? Írja meg nekünk az online@delmagyar.hu-ra, és a legjobbakból egy újabb cikkben szemezgetünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó egy színész-lak Szegeden

Eladó egy színész-lak Szegeden
Bár nem világos, kire, vagy mire vonatkozik a színész jelző, azért megnéztük a 160 nm-es, 31 millió forintért kínált házat. Tovább olvasom