Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Önálló estje lesz a Műpában Szilasi László írónak

Szeged - Szilasi László írónak, tanszékvezető egyetemi tanárnak hétfőn a budapesti Műpában lesz önálló estje, ahol többek között A harmadik híd című nagy sikerű regényéről is faggatják. Lapunknak azt is elárulta, tényleg olvasta-e Jókai Mór összes írását.
– Én csak egy kis csavar vagyok a gépezetben. Balog József lesz a rendező, DJ Arab fog zenélni, lesznek színészek, én is felolvasok, valamint viszem az egyik barátomat is, aki piackutató – mesélte lapunknak Szilasi László József Attila-, Déry Tibor-, Bródy-, Mészöly Miklós- és Rotary-díjas szegedi író, tanszékvezető egyetemi tanár, irodalomtörténész, akinek hétfőn önálló estje lesz a Műpában. Közreműködik még Veiszer Alinda műsorvezető, Keresztury Tibor sorozatszerkesztő, valamint Fátyol Kamilla és Terhes Sándor színművészek is.

– Az ember lélekben készül egy ilyen előadásra. Állítólag az irodalomfogyasztók legfelső rétege látogatja az esteket. Legutóbb Márton László volt a vendég, tehát ez egy előkelő hely. Készülni nem készülök, de lélekben ott kell lenni – mondta az író. Hétfőn többek között azt is megkérdezik majd tőle, hogyan fér meg egy személyben a szépírás és a tudományos munka, valamint azt is, tényleg olvasta-e Jókai Mór összes művét. Utóbbiról lapunknak azt mondta: mikor elvégezte Szörényi László négy féléves szemináriumát, szinte az összeset elolvasta, a regények közül talán mindet.
 
A derűsen depressziós Szilasi Lászlónak hétfőn önálló estje lesz a Műpában. Fotó: Kuklis István
A derűsen depressziós Szilasi Lászlónak hétfőn önálló estje lesz a Műpában. Fotó: Kuklis István

– Az egészségem tökéletes. Jól vagyok, visszatértem, újra tanítok, írok. Nagyon szeretek tanítani, ez számomra boldogság. Tavaly, február 10-én lettem rosszul az egyik előadáson, nem sokkal később megműtöttek. Három évig nem fogyaszthatok alkoholt, és nem vezethetek autót. Az alkohol nem hiányzik, de a vezetés ad egyfajta szabadságot – mondta Szilasi László, amikor arról kérdeztük, teljesen felépült-e, hiszen tavaly komoly műtétje volt. Jelenleg új regényén dolgozik, melyet három kisregényből fűz össze.

– Szegeden, Pusztakovácsiban és Tardonán játszódik majd. Egyet a 20. század elejére, egyet a 19. század közepére, egyet pedig a 18–19. század fordulójára helyeztem időben. Németh Gábor és Darvasi László íróbarátaimnak szoktam elküldeni az írásaimat. Ők könyörtelenül kritikusak. Darvasi például azt mondta a múltkor, hogy egy mondatban ne történjen túl sok csoda. Azt hiszem, ez háromnál kezdődik – osztotta meg velünk az író. Azt is elárulta, hogy, hasonlóan A harmadik hídhoz, ebben is számos szegedi helyszín jelenik meg, például a Tisza-part, a Tisza Szálló és a József Attila sugárút. A főhős pedig – mint mondta – hozzá hasonlóan derűsen depressziós.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc éve nem tudják visszaköttetni az áramot

Kilenc éve nem tudják visszaköttetni az áramot
Kilenc éve él áram nélkül Ganyi Norbertné és beteg férje. A kübekházi családnál 19 ezer forintos tartozás miatt kötötték ki a szolgáltatást annak idején. Tovább olvasom