Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Óriási a különbség városi és városi kórház között

Szeged - Egy nagytérségi központ és három kis városi kórház – ez jellemzi Csongrád megye egészségügyi ellátórendszerének felsőbb régióit. Nálunk hiányzik a köztes megyei kórházi szint, ami például Bács-Kiskun vagy Békés sajátja. De betegségével merre terelik a pácienst? Annak néztünk utána, milyen különbség mutatható ki kórház és kórház között.

Az aktív ágyak száma jellemzi, hogy egy kórházban mekkora a műtéti kapacitás. Ha ennél a számnál a rehabilitációs- és krónikuságy-szám nagyobb, az arra utal: az adott intézményben szűk az elvégezhető beavatkozások köre.

– A szakmai kollégiumok pénteken ülnek össze, várhatóan a hónap végéig határozzák meg véglegesen, melyik kórház milyen műtéti beavatkozásokat végezhet – közli Hajnal Ferenc professzor. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnökhelyettese szerint leginkább a szentesi kórház Semmelweis-tervbeli helyzetét kell átgondolni. – Városi és városi kórház között óriási különbség lehet – hangsúlyozta. Példaként említette Bács-Kiskun megyét, ahol a kecskeméti megyei kórház árnyékában visszafejlődött a kiskunfélegyházi, míg virágzik a kiskunhalasi intézmény. A személyzet fölkészültségében, az intézmény fölszereltségében egyaránt jelentős a különbség.

Nem az ágy kevés. DM/DV GRAFIKA
Nem az ágy kevés. DM/DV GRAFIKA

Ágyak és betegek

A műtött betegeknek fenntartott ágyakat nevezik aktívnak. A rehabilitációs ágy a súlyos betegségből hosszú javulással felépülők gyógyhelye. A krónikus ágyat olyan páciensek számára tartják fenn, akik olyan betegségtől szenvednek, amelyből a teljes felépülésre kicsi a remény.

Csongrádban a szentesi kórház rangjának alapja, hogy a hatvanas évek végéig megyei kórházként, utóbb súlyponti intézményként működött. A hetvenes évekig országos profilként például a tbc-s nők egyetlen szülőhelye volt. Tavaly 16 ezer fekvő- és félmillió járó beteget látott el 417 ágyat, 15 újszülött ágyat működtetve. A Szolnok megyéhez tartozó Tiszazug 16 ezer lakójával együtt Szentes hagyományos vonzáskörzetébe közel 150 ezer páciens tartozik, 17 szakterületen nyújtanak színvonalas ellátást – sorolja a számokat Baráth Lajos. A szentesi és makói kórház főigazgatója szerint a térség közlekedési hálózata is ehhez a hagyományhoz igazodik, ide telepítették például a mentőhelikopter leszállóhelyét. Az ország többi megyéjét jellemző tipikustól eltér a Semmelweis-terv, ha Csongrád megyében nem jelölnek ki megyei kórházat – például Szentesen. A megye északi részén élők számára hátrányos, az OEP-nek és a családoknak utazási költségben sok lenne, ha például egy kisebb vakbél műtéttel, vagy agyvérzéssel a 60 kilométernél is messzebb fekvő Szegedre kellene szállítani minden pácienst. De a főigazgató szerint nem is az ellátási szint elnevezése számít, hanem hogy Szentesen megmaradjon a kialakult progresszív szaktudás. Még nem zárultak le a tárgyalások.

Gát a teljesítmény volumenkorlát

– Vegyes típusú, tipikus városi kórház a makói. A jelenlegi aktív ágyszám elég. Nem ez a gátja a munkának, hanem a teljesítmény volumenkorlát, amivel nem foglalkozik a Semmelweis-terv. Így a helyzet változatlan: akkor sem fogadhatunk az OEP által engedélyezettnél több pácienst, ha lenne szabad ágy és felkészült szakember – említ egy új szempontot Dehelán Aurélia orvosigazgató. – Ma még a bonyolultabbnak számító vastagbélműtéteket is elvégezzük Makón. Ez szakmai kihívás az itt dolgozó sebészeknek, miközben tehermentesítjük a szegedi klinikai központot.

Olvasóink írták

 • 17. L0GARITMUS 2011. június 08. 06:00
  „10 %”
 • 16. L0GARITMUS 2011. június 08. 05:59
  „szegeden is inkabb a 2000 ágyat kellett volna létrehozni
  és nem
  a látvány villamosokat eröltetni
  10 5-os utasforgalom csökkenéssel...
  elzavarnám aki ilyet eröltett”
 • 15. L0GARITMUS 2011. június 08. 05:58
  „norikam ne irj mar butasagokat
  az a 300 ft nem 300 volt
  hanem alappbol 900
  pszt”
 • 14. L0GARITMUS 2011. június 08. 05:56
  „Óriási a különbség falusi és szolnoki kórház között”
 • 13. TELSTAR 2011. június 08. 00:45
  „Az új klinikai tömb körül is mély csönd...”
 • 12. queenmargareth 2011. június 07. 18:00
  „főváros: sem dicsekedhet iszonyú jó ellátású kórházakkal, klinikákkal már. pénzért igen, mindenhol még a meghalt röntgengép is újraéled egy 10000-s után”
 • 11. Nórikám 2011. június 07. 17:51
  „De mekkora harc volt -meg nép szavazás- a 300 ft-os vizit díj miatt! Juj de föl volt mindenki háborodva! És most mit kell lenyelnünk? Gondolom sokan vissza vonnák a szavazatukat!”
 • 10. DMagóg 2011. június 07. 15:28
  „Ma egy sokkal rosszabat kell lenyelnünk, mint amit Ők megakadályoztak! Igaz, akkor még névszavaztunk is, most nem fogunk, csak símán benyeljük! De, rájuk fogjuk!”
 • 9. zuzuz 2011. június 07. 14:09
  „Inkább legyen kevés kórház, maximális fejlettséggel, mint a mostani sok szar. Ha kell zárják be Makón, Vásárhelyen Szentesen is. A z egészségügy pénzkérdés volt mindig is és az is marad, amíg világ a világ. A tudományos fejlődés lehagyta a gazdasági fejlődést. Aki gyógyulni akar, annak fizetni kell MINDENHOl a FEJLETT VILÁGBAN.”
 • 8. deszkás 2011. június 07. 13:52
  „És a főváros az meg mi? Ja ott nincs kórház.Az összehasonlitás kedvéért.”
 • 7. queenmargareth 2011. június 07. 13:20
  „bocs jav. Az Új klinika fennállásától nem 92-től”
 • 6. queenmargareth 2011. június 07. 13:19
  „tényleg kritikán aluli én rengeteget voltam, nagyon sok kórházban, de bődületes. Anno 1992-1994-ig még az ÚJ klinika gyermekosztálya szinte üdülés volt és igen sokan meg is gyógyultak!”
 • 5. Léni 2011. június 07. 13:08
  „Ma reggel az egyik hiradóban beszélltek az új eü.-i programról.
  Azt mondanom sem kell, hogy azzal kezdték, hogy mit akartak ezek az akármilyen
  szocik véghezvinne, de mi nem úgy nevezzük, csak ugyanazt csináljuk! Röhej!
  Ismét elővették újra azt a szerencsétlen alkoholista férfi esetét, aki meghalt a mentőben
  /mintha még soha azelőtt senki meg nem halt volna mentőben való szállítás közben/,
  mint a véres rongyot úgy mutogatják, csak azt hallgatják el, hogy aznap már saját
  felelősségére elhagyta a szentesi kórházat és ismét eszméletvesztésig ivott!
  Most is az elsődleges célja a kormányzatnak a visszamutogatás ahelyett, hogy végre
  érdemben próbálna valamit az eü-ben tenni!”
 • 4. hasika 2011. június 07. 12:44
  „Igen szerintem a tudáson is nagy hangsúly van, nem csak a pénzen.”
 • 3. Én2 2011. június 07. 11:54
  „Kritikán aluli az egészségügyi ellátás és ki a felelős meg kell keresni.A vásárhelyi kórházban is ugyanez van, mivel orvosok sincsenek.De aki nem tud átjárni Szegedre azzal mi lesz. Ég és föld a szegedi orvosok és a vásárhelyi orvosok között a szegediek javára.Ők tudnak is és kedvesek is.”
 • 2. katryn 2011. június 07. 11:09
  „Igen óriási a különbség ! kórház és kórház között - ezt azok tudják legjobban akik már feküdtek a makói kórház valamelyik osztályán ...Az orvosok véleményem szerint megteszik ami az ő szakmai munkájukba tartozik, de az ápolás az kritikán aluli.Tisztelet néhány középkorú ápolónőnek akik még ebben a lehetetlen alul fizetett helyzetben is a betegek ápolásáért vannak és dolgoznak.
  De megszeretném kérdezni , hogy azok akikkel csak a lépcsőház gomolygó füstjében találkozni és az erkélyen piknikeznek miközben a betegek a látogatóktól kérnek segítséget mert ápolónőt nem találni ....velük ki foglalkozik ? ki ellenőrzi a munkájukat szerintem senki !! szólni nem merünk mert véletlen kimegy dolgozni külföldre ötszörös jövedelemért és akkor még ők se lesznek...mi lesz ennek a vége ? aki kórházba kerül annak annyi”
 • 1. gavallér 2011. június 07. 10:59
  „Ebből adódik , hogy vásárhelyre tök fölösleges a kórház.
  Ezt már egyszer a Szőke szdsz-es lány is elmondta.Azonnali nyilvános felkoncolását
  vetették fel vásárhelyen akkor azok akik most ugyan azt mondják.
  Most ezt Semmelweis tervnek hívják akkor meg Horváth Ágnes tervnek hívták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat napja keresik a családapát

Felesége és egyéves kisfia vár haza lassan egy hete egy szegedi férfit. Azután tűnt el, hogy azt gondolta: elveszítette munkáját. Tovább olvasom