Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Öt órán át várakoztak a hőségben Röszkénél

Röszke - Négy kilométeres kocsisor alakult ki tegnap délután a röszkei határnál, a zömmel Németországból Törökországba utazó autósoknak 5 órát kellett várniuk. Sokan nem akartak Tompa felé kerülni, hiába irányították őket arra a rendőrök.
Nem hajlandók Tompa felé kerülni a Németországból hazafelé tartó török családok, inkább várnak öt-hat órát a Röszkei határátkelőnél. Nem akarnak letérni az autópályáról, nem ismerik az utat, a GPS-is Röszkének vezeti őket – ezzel indokolnak. Tegnap a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Mórahalmi Rendőrőrssel együttműködve próbálta terelni a forgalom egy részét Kisszéksósiút– Mórahalom–Tompa felé, de kényszeríteni nem tudták az autósokat. Késő délután már értelme sem lett volna, Tompánál 4, Röszkénél 5 órát kellett várni.

Az autópályán négy kilométeres sor állt. Szinte kizárólag törökökkel találkoztunk, mert a magyarok és a szerbek előtt a tiszaszigeti átkelő is nyitva áll 8 és 18 óra között.

Torlódás az M5-ösön - KÉPGALÉRIA

A forgalom gyakorlatilag állt, időnként araszolt. Ha mozdult a sor, az autókat a legtöbben csak tolták – néhány méter miatt nem érdemes beindítani a motort. Az Aydin család a betonon piknikezett. Pizzaszelet, uborka, paprika, takarók. Kipufogógőz, hőség, beton.

– Öt és fél órája várunk. De nem vagyok ideges, mert hazamegyek. Egyszer vagyok szabadságon egy évben, egyszer látom a hazámat. Visszafelé már dühös vagyok, ha várni kell – magyarázta németül Deriz Aydin, aki Kölnben, egy Renault-szalonban dolgozik. Két napot utazik családjával, hogy hazaérjenek egy Isztambul melletti településre. A szerb határig zavartalan az út, Röszkénél és egyszer még Belgiumban akadnak meg. Deriz egyik fia egy biciklibalesetben nemrég megsérült, a kisfiú felpolcolt lábbal utazik 30 órán át.

– Dortmund mellett dolgozunk, Izmir mellett lakunk. Tegnap dél óta utazunk – foglalta össze a legfontosabbakat egy Arstan nevű férfi. Kérdésünkre, hogy normális-e, hogy ennyit várnak, csak nevetett. Tavaly állítólag könnyebben átjutottak.

Volt, aki nyolc hónapos gyerekkel várakozott – a baba jól viselte, apuka kevésbé. Sok férfi félmeztelenre vetkőzött, sok nő kendőt viselt.

– Ha itt állna egy fa, alatta is hűvösebb lenne – illusztrálta csöppet sántító példával egy asszony, hogy számára kendőben komfortosabb, mint nélküle.

A kilométeres sorban vesztegelő családok egyébként viszonylag türelmesek voltak, bár se információt, se vizet, se ételt nem kaptak. Igaz, mindenki azt mondta: fel van szerelve folyadékkal, élelmiszerrel. A sor végén magyarok dolgoztak, a várakozó járművek szélvédőjét mosták. Nem mondták meg, mennyit keresnek.

Ha menteni kell

Mára és szombatra várhatóan tovább romlik a helyzet, vasárnap délután és hét közben viszont 1-2 óra alatt át lehet majd jutni a határon. Jövő hétvégén – gyakorlatilag szinte egész nyáron minden hétvégén – újra torlódásra lehet számítani. A teherforgalom zavartalan, a rendőrök a teherautók átjutását biztosítják Röszkénél. Ha valaki rosszul lenne, a mentő a leállósávon jutna el hozzá. Erre eddig nem volt szükség – tájékoztatott Pál János rendőrségi szóvivő.

Olvasóink írták

  • 1. bo 2009. július 03. 13:36
    „"A szerb határig zavartalan az út, Röszkénél és egyszer még Belgiumban akadnak meg." Az bizony rohadt nagy kerülő! Itt az ideje frissíteni a GPS programját. Meg vannak verve ezzel az autópályával, Amennyi időt ezen a szakaszon várakoznak, annyi alatt Románián átérnek Pitestiig, onnan megint autópálya. Mondjuk nem hiányzik a török vendégmunkás-áradat a 43-asra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íjász rekordkísérletek

Ópusztaszer - A szombati és vasárnapi III. Íjásztalálkozó szervezői a világ legnagyobb (4 méteres),… Tovább olvasom