Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Otthon is lehet sört főzni

Zsombó - Január óta bárki főzhet otthon sört évi 10 hektóig. A hozzávalók nagykereskedője szerint egyszerű a művelet; a sörfőzde-tulajdonos kétli, hogy házilag minőséget lehet előállítani.

Szigorúan ellenőrzik

2010 szeptemberétől szabad otthon pálinkát főzni. A NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának adatai szerint tavaly 171 esetben kereskedelmi egységet ellenőriztek. A lefoglalásokat követően a pénzügyőrök több mint 25,5 millió forint bírságot szabtak ki. 2010-hez képest a lefoglalások száma és a kiszabott bírság emelkedést mutat, a lefoglalt mennyiség viszont minimálisan, de csökkent. A hatóság nem rendelkezik olyan adattal, hogy a szabad pálinkafőzés miatt nőtt-e a jogsértések gyakorisága. Tavaly és jelenleg is fokozottan ellenőrzik, hogy az otthon főzött párlat megjelenik-e kereskedelmi egységekben.

Otthon is szabad saját felhasználásra sört főzni január óta – 1000 literig. Meginni csak családi körben vagy barátokkal lehet, és már az elajándékozást is tiltja a törvény. Főzés előtt az adóhatósághoz be kell jelenteni a főzés címét és a mennyiségét. Becslések szerint az országban közel 6 millió hektó sör fogy évente. A nagy gyárak forgalmát valószínűleg nem veszélyeztetik a hobbi sörmesterek.

– Egyszerű elkészíteni a házi sört, nem is kell hozzá különösebb beruházás – mondta a hozzávalókat értékesítő diósdi cég ügyvezető, tulajdonosa. Daczi Balázs kiszámolta: a 24 ezer forintért beszerezhető főzőkészlettel egyszerre 23 liter sört lehet előállítani. Egy főzésre való malátasűrítmény 4300 forinttól kapható. Ebből 115 forintért hoz ki egy üveg vagy korsó sört. Ez a bolti 450-es és a vendéglői 800-as árhoz képest a cégvezető szerint megéri. Nem érdemes az interneten ajánlott lábasos–üvegballonos módszerrel kísérletezni. Hozzáteszi: végre tisztázódott a félreértések sorozata, és a mostani törvénnyel megint szabad a sör, mint ahogy az uniós csatlakozásunk előtt is volt, csak a törvényhozók elfelejtették automatikusan átvenni az Európában érvényes jogszabályt. Úgy látja, aki élményt akar, vagy mániákusan ragaszkodik a kézműves, egyedi ízekhez, ki fogja próbálni, és egy hónap alatt finom sörhöz jut. Címlistájukon már most 1800 érdeklődőt tartanak nyilván.

Otthon is lehet sört főzni. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– Kíváncsiságból biztos sokan kipróbálják, de ebből csak alkoholtartalmú, sörnek látszó zavaros lé lesz. Nem tartok tőle, hogy a házi főzés elviszi a forgalmunkat. Kinek lesz ehhez a bonyolult művelethez ideje, türelme? – nevetett kérdésünkön a zsombói Fenyves Sörház és Sörfőzde tulajdonos ügyvezetője, Juhász Antal. – Mi reggel 5-től este 7-ig főzzük a sört, holott a főzés 4–5 óra alatt megvan, a többi idő a takarítással megy el. Minden főzés előtt és után az egész csőrendszert, szivattyút, tartályt és az összes szűrőt ki kell pucolni savas, lúgos és ecetsavas vízzel, órákig keringetve. A berendezésben baktérium nem maradhat. Főzés, erjedés, ászokolás, vagyis ellenőrzött nyomás alatt kondicionálás, hűtés, szűrés után egy hónap alatt kész a sör. A kilencvenes években 460 sörfőző működött az országban; főzött boldog-boldogtalan. Mostanra 47-en maradtunk a szigorú előírások miatt. Sok öröm van benne, bár a piac nagyon kemény.
Régen 11–12 boltban elkelt a készlet, most több mint 50-et fel kell keresnem hozzá. Idén 19 éves az üzem, pályázni fogok, fejlesztem. 126 forintért adom tovább a sört a nagykernek, 180 nálam a kiskereskedelmi ár. Fiataloknak való vöröses ír jellegűt és világos pils típusút készítek.

Olvasóink írták

 • 3. SP 2012. február 03. 08:55
  „Jön a nyár a kánikula . "Lökd ide a sört!" - szezon.

  A sörfesztivál új értelmet kaphat.”
 • 2. szatyi 2012. február 01. 12:12
  „"Ebből 115 forintért hoz ki egy üveg vagy korsó sört. Ez a bolti 450-es és a vendéglői 800-as árhoz képest a cégvezető szerint megéri."

  Azért a bolti "450-es" sörhöz ne hasonlítsuk már!”
 • 1. majdénmegmondom 2012. február 01. 12:06
  „ezt szeretem én is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Westie az ablakban

A Csongrádi sugárút legkíváncsibb lakója egy fehér westie kutyus: hosszú hónapok óta napestig néz kifelé egy első emeleti ablakból. Tovább olvasom