Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Óvatosan a gyerekbringákkal

Szeged - Ezer darab két-, három- és négykerekű gyerekbiciklit vizsgált a fogyasztóvédelmi hatóság: több száz nem felelt meg az előírásoknak. Sokról hiányzik az első fék, szabálytalan a lánc, a sárvédő, a pedál – több százat vonnak ki a forgalomból.
Négyszáz különböző típusból, majdnem ezer darab két-, három- és négykerekű gyerekbiciklit vizsgált a fogyasztóvédelmi hatóság. A hibás kerékpárok egyes alkatrészei olyan élesek, hogy megvághatják a gyerekeket, de olyan játékot is találtak, amelyikbe beszorulhat a kicsik keze vagy lába. A vizsgálat során kiszűrtek olyan triciklit, ami nagyon könnyen felborul, ha egyenetlen talajon használja a gyermek, némely járgánynál pedig a rögzítőcsavar okozhat hámsérülést. A vizsgált kerékpároknál a legnagyobb gondot az jelenti, hogy nincs rajtuk első fék, vagy a kontraféket úgy alakította ki a gyártó, hogy az megnövelte a fékutat. Szabálytalannak találtak sok láncot, sárvédőt, pedált is. Azokat a bicikliket, amelyek nem mentek át a vizsgán, bevonják a forgalomból. A gyártók és a forgalmazók büntetésre számíthatnak.

– Folyamatosan töltjük fel a honlapunkra a veszélyesnek ítélt kerékpárok és triciklik fotóit és leírásait – tudtuk meg Fülöp Zsuzsannától. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője elmondta: gyer mekkerékpárt ajánlott szak- vagy játékboltban vásárolni. A szülőknek érdemes odafigyelni a jelentésben összefoglalt veszélyforrásokra.

A vizsgált kerékpárok többségén nem volt első fék: Ungi Gergely kétkerekűje ebből a szempontból biztonságos. Húgával, Katával játszik. Fotó: Frank Yvette
A vizsgált kerékpárok többségén nem volt első fék: Ungi Gergely kétkerekűje ebből a szempontból biztonságos. Húgával, Katával játszik. Fotó: Frank Yvette

A fogyasztóvédelem honlapján egyelőre egyfajta tiltott gyermekkerékpár leírását találtuk: a Mali márkajelű, Daisy típusú, HDSY12P modellszámúét. A veszélyforrást itt is az első fék hiánya jelenti. A sajtószóvivőtől megtudtuk: bár több médium is kétkerekű műanyag motorral illusztrálta a vizsgálatról szóló hírt, ezt a fajta gyermekjárművet nem vették górcső alá. Fülöp Zsuzsanna azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a kismotoron való közlekedés fokozott szülői figyelmet igényel.

Ungi-Pogonyi Ildikó másfél éves kislánya, Kata is szívesen közlekedik a kétkerekű műanyag járgányon, fia, a három és fél éves Gergely azonban már biciklivel jár. – Két fajtát is vettünk neki, de ő inkább a pedál nélkülit szereti. Sajnos biztonsági szempontból nem ez az előnyösebb, mert ha elesik, a kormány megüti az oldalát – magyarázta a fiatal anyuka.

Olvasóink írták

 • 6. Sandman 2011. június 21. 23:46
  „Ha már a szabályosságot próbálja bemutatni a kedves cikkíró, jó lenne azt tényleg szabályos kerékpáron, bármennyire is "csak" futóbicaj! Ugyanis egy kerékpárnak kettő darab, egymástól független fékberendezéssel kell rendelkeznie. Másrészt a gyerkőcök nem közúti közlekedésben használják és egyetértve THK-val: valóban kicsi a kezük a négy év alattiaknak az első fék hatékony használatához. A nagyobbaknál már nincs és nem is lehet pardon, mert kb. 20km/h-ról nem egyszerű megállni egy fékkel, arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha az egyik meghibásodik.”
 • 5. allwin 2011. június 21. 15:59
  „Pogonyi Ildikóhoz van link,

  de a vonatkozó honlaphoz nincs....”
 • 4. cselac 2011. június 21. 15:14
  „A műanyag motor tényleg nem a legjobb, a balesetin rendszeres a felrepedt állú méreten aluli szelíd motoros :)...szóval tényleg óvatosan, tapasztalat...a futóbicikli meg jó dolog :)”
 • 3. THK 2011. június 21. 15:07
  „nem véletlenül nincs első fék gyakran: egyszerűen olyan gyenge még a kezük ebben a korban, h nincs értelme fölrakni, úgysem használnák...

  ezért fontos, h a kontrafék jó legyen, azt tudják megfelelően alkalmazni
  (a tempójuk pedig úgysem olyan, h okvetlenül szükség legyen az elsőre is)”
 • 2. Szecskamester 2011. június 21. 14:52
  „jaj, hagyjuk már... Nincs annak semmi baja!”
 • 1. Smerdis_of_Arshak 2011. június 21. 12:35
  „nem kell sajnálni a lóvét normális bringára, ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterkurzusok muzsikushallgatóknak

Neves művész-tanárok közreműködésével hetedik alkalommal szervez július 7–15. között mesterkurzust fiatal muzsikusoknak az SZTE Zeneművészeti Kara. Tovább olvasom