Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Pap nélküli templomok a megyében

Szeged - Csongrád megye hatvan településének mintegy száz temploma és kápolnája közül ötvenkettőnek nincs „saját" papja. Az érintett községek, városrészek lakói mégsem nélkülözik a lelki gyógyítást, helyettesítéssel mindenütt meg tudják tartani a szertartásokat.
– Jelen pillanatban úgy látom, hogy ez az évek óta tartó tendencia megállíthatatlan és visszafordíthatatlan. Nem Csongrád megyei sajátosság, hanem országos jelenség, hogy egyre több településen nincs vagy nem lesz ott lakó, azaz rezidens lelkipásztor. De a falvakban egyre kevesebb az orvos, a tanár, sőt iskola is – nyilatkozta lapunknak Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi Egyházmegye megyés püspöke a paphiányról.

Plébánosi feladat

A korábbi időszakhoz képest jelentősen kibővült a plébánosok feladatköre – hangsúlyozta Kiss-Rigó László megyéspüspök. A lelkipásztorok már nemcsak egy szűk közösséggel érintkeznek, hanem az egyházközség világi tagjaival, elnökeivel, valamint tágabb környezetükkel is napi kapcsolatban állnak.

„Csongrád megyében ötvenkét templomnak nincs helyben lakó plébánosa." Ezt már Bartucz Katalin mondta lapunknak. A Szeged-csanádi Egyházmegye médiareferense huszonkét olyan kisebb települést említett, ahová máshonnan jár lelkipásztor. A további harminc olyan város vagy község, ahol több templom (misézőhely) is van, de nem mindegyikben lakik helyben plébános. Ők a saját pap nélküli templomokban „oldallagosan" látják el az egyházi feladatokat. Ez mellesleg nem a városokban, hanem inkább a kisebb településeken okoz nehézségeket.

A földeáki püspöki tanácsos Katona Pál címzetes prépost a helyi Szent László-templom mellett még további két településen, Óföldeákon a Szűz Mária Keresztények Segítsége és Maroslelén a Magyarok Nagyasszonya-templomban is ellátja a papi teendőket. Az atya hozzátette, hogy rengeteg segítséget kap világi emberektől, akiknek többségük nő. Katona Pál a paphiány okai között első helyen említette, hogy szerinte a társadalom nem csekély része nem tartja fontosnak a neveltetést.

A szeged–tápéi Szentmihály-templom plébánosa, Perlaki György atya 2006. augusztus 1. óta látja el oldallagosan a petőfitelepi Jézus Szíve-templom papi teendőit. Sőt amire a megyés püspök is utalt, emellett még számos feladata is van, szentszéki ügyvéd és a cigánypasztoráció referense.

– Isten kegyelméből el tudom látni a feladataimat, de természetesen jó lenne, ha idővel minden miséző helyen lenne pap – mondta az 52 éves Perlaki atya. A pásztor kérdésünkre elmondta, hogy Petőfitelepen szeretettel fogadták a hívek, és némi csökkenést követően a korábbinál többen járnak misére, egyházi rendezvényekre, ünnepségekre, lelki gyakorlatokra.

Olvasóink írták

  • 1. saispas 2007. október 30. 10:50
    „"Jelen pillanatban úgy látom, hogy ez az évek óta tartó tendencia megállíthatatlan és visszafordíthatatlan. Nem Csongrád megyei sajátosság, hanem országos jelenség, hogy egyre több településen nincs vagy nem lesz ott lakó, azaz rezidens lelkipásztor. De a falvakban egyre kevesebb az orvos, a tanár, sőt iskola is - nyilatkozta lapunknak Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi Egyházmegye megyés püspöke a paphiányról."
    Ez igy van, olyannyira, hogy meg csak nem is kell képben lenni ahhoz, hogy közhelyszerűen ismétlődőnek érezzük ezeket a mondatokat. De az mégiscsak furcsa, hogy egy egyházmegye felelős vezetője nem mond a puszta sablonos ténymegállapításnál többet. Ha ő nem, akkor ki lehet illetékes valami megoldási javaslat, modell, ötlet, útmutatás megfogalmazásában...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óraigazítás vasárnap

Szeged - Idén október 28-án, vasárnap hajnali 3-kor 2 órára állítjuk vissza egy órával a mutatókat… Tovább olvasom