Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Patkánykísérletek a migrén ellen

Szeged - A szegedi egyetem neurológiai klinikájának fejfájás és fájdalom ambulanciáján 16 éve dolgozik, emellett állatkísérleteket végez, egyetemen oktat, és szakfolyóiratokat is szerkeszt. Tajti János rengeteg munkája ellenére élvezi, amit csinál, és bízik a migrénkutatások eredményességében.
Családorvos volt az édesapja Tajti János egyetemi docensnek. A Békés megyei falu, Medgyesbodzás orvosi rendelője mellett nevelkedve, szülői példa alapján indult el a doktori pályán, s tanulmányait summa cum laude végezte el a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. A gyógyítás náluk azért is családi vonás, mert mindenki az egészségügyben dolgozik vagy tanul: felesége és idősebb fia orvos, kisebbik fia medikus.

– Nagyon jólesett a jelölés, és én is ugyanolyan szeretettel gondolok a betegeimre, mint amilyennel ők javasoltak engem erre az elismerésre – mondja Tajti doktor a Jó kezekben akcióról.

A fájdalom és a fejfájás kutatási szinten már a kezdetektől foglalkoztatta, s részt vett az ország második fejfájás és fájdalom ambulanciája alapításában, amelynek már 1995 óta vezetője.

– A klinikán Vécsei László professzor koordinálja a munkánkat, amit próbálunk közösen, csapatban végezni. Az ambulancián orvos kollégáimmal – Ungurean Auréliával, Szok Déliával és Párdutz Árpáddal – dolgozunk együtt, illetve két asszisztensünk, Andor Ildikó és Kállai Éva is segít minket.

Tajti János a fejfájás és fájdalom ambulancián: Magyarországon 1,2 millióan szenvednek migréntől. Fotó: Karnok Csaba
Tajti János a fejfájás és fájdalom ambulancián: Magyarországon 1,2 millióan szenvednek migréntől.
Fotó: Karnok Csaba

Továbbra is Jó kezekben

Jó kezekben akciónk folytatódik. Várjuk olvasóink történeteit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző.

Medikusként minden szabadidejét az anatómiai intézetben töltötte, és patkánykísérleteket végzett. Jelenleg migrénkutatásokat folytat, amit nagyon fontosnak tart, hiszen Magyarországon 1,2 millióan szenvednek a féloldali görcsös fejfájástól. A betegség egyes fajtái több napig is eltarthatnak, akár minden héten megismétlődhetnek. A kísérleteket hisztokémiai módszerrel végzik: metszetet készítenek egy állati, rendszerint patkányból nyert anyagból, és mikroszkóp alatt vizsgálják. Ezek a modellek nagy segítséget nyújtanak, hiszen így lehet következtetni, mi zajlik az emberben. Egy állatmodell kifejlesztése sokszor évekbe telik, de ha sikerül, fel lehet használni gyógyszerek tesztelésére is. Ugyanakkor nagyon sok kutatás veszendőbe megy, ha rossz irányba indulnak el, s az ember könnyen kiéghet. Ennek ellenére sok a pozitív eredmény is.

– Az elmúlt években olyan gyógyszerek kerültek piacra, amelyek hirtelen tudják megszüntetni a migrénes fájdalmat, de a betegség alapmechanizmusa máig nem ismert.

A kutatások mellett Tajti János a Magyar Fejfájás Társaság kiadványa, a Cephalalgia Hungarica szerkesztője, valamint a hazánkban legjelentősebb idegtudományi lap, az Ideggyógyászati Szemle felelős szerkesztője több mint tíz éve. Utóbbi megkapta az impakt faktort is.

– Ez a lap tudományos erejét mutatja, ami egyelőre alacsony – teszi hozzá az egyetemi docens –, de a hazaiak közül egy sem rendelkezik ilyennel, erre büszkék lehetünk. 

Olvasóink írták

 • 10. tol 2011. október 13. 22:53
  „a részegség ollan, mint a migrén; ha nem volt benne részed, nem tudhatod mivel jár és igen hálás lehetsz annak, aki segít akkor...”
 • 9. Elvira 2011. október 13. 17:24
  „3. gyukolac! A migrénről hallottál már?????!!!!! Van ám ilyen is, örülj neki, hogy neked nincs ilyen bajod!!!!!”
 • 8. heró 2011. október 13. 00:52
  „7. tol! Neked igazán megható és szép emléked akadt a Doktor úrral kapcsolatban!”
 • 7. tol 2011. október 12. 22:09
  „soha nem fogom elfelejteni a doktor úrnak, hogy betakart, mikor olyan részeg voltam a sátorban, hogy nem találtam a pokrócom sarkát!”
 • 6. eleonóra 2011. október 12. 20:54
  „Akinek még nem volt migrénje fogalma sincs róla, hogy mivel jár.Nekem a dr.Úr tudott gyógymódot és azóta kb 15 éve tudom kezelni és egyre ritkábban jön elő.Minden elismerésem Neki !”
 • 5. Streeter 2011. október 12. 15:53
  „Kedves gyukolac olyan dologrol beszélj ilyen magabiztosan és elitélően amit magad már megtapasztaltál. A gyümölcsök közül is vannak amelyek bizonyos anyaga - a hisztamin- okozhat migrént. Ha egyszer megtapasztalnál egy háromnapos hányással kisért migrént, a kutyaszart is megennéd, hogy elmuljon. Köszönet a fájdalomambulancia munkájáért. Én is itt kaptam hatásos gyógyszert. További eredményes munkát nekik.”
 • 4. igazságkereső 2011. október 12. 15:29
  „Igen, Dr.Párdutz Árpád professzorral együttműködve komoly sikereket lehet elérni! Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában neves kutatók komoly eredményeket érnek el! Büszke lehet mindannyiukra Szeged város lakossága!!”
 • 3. gyukolac 2011. október 12. 14:16
  „A fejfájás oka a rossz táplálkozás, kevés folyadékbevitel. Ilyen egyszerű az egész. Sógornőm egyáltalán nem eszik gyümölcsöt, de több ezer Ft-os fájdalom csillapítót szed, ha rátör a frász. Megkérdeztem, hoyg nem kellene-e változtatni az utóbbi néhány évtizedes rossz étkezési szokásán, mire felháborodva közölte, hoyg ő igenis helyesen táplálkozik. Fogékony a változásra, mi?

  <moderálva>”
 • 2. TUTI 2011. október 12. 14:03
  „Hány migrénes van köztük??? :):):) Az ambulancián dolgozók közül hánynak fájhat a feje rendszeresen???

  UI: Impaktra magyar lapot felhozni??? Ezt hogyan lehet? Gondolom sokat fájt a fejük emiatt is!! :)”
 • 1. Queenmargareth 2011. október 12. 12:14
  „minden elismerésem és sok sikert kívánok, hátha majd rajtam is segítenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalomra a lengyelek is kíváncsiak

Hazánk rendszeresen bemutatkozik külföldi turisztikai vásárokon, fesztiválokon. Tovább olvasom