Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Pavlovits Dávid Skype-on is tanít gitározni

Szeged - Tizedik nyelvként az arabbal ismerkedik az egyiptomi koncertjeire készülő Pavlovits Dávid gitárművész, az SZTE ZFK tanára, aki New Yorktól Szentpétervárig bejárta már a világot. Izraeli mesterkurzusán jelentkezett felnőtt növendékét egyedülálló módon, Skype-on tanítja gitározni.
Pavlovits Dávid gitárművész Izraelben, Galileában tavaly októberben fellépett egy nemzetközi fesztiválon, közben mesterkurzust is tartott. Egy negyvenes izraeli hölgynek, aki valaha Amerikában zeneszerzést is tanult, de ma már egy kibucban mozgásterápiával foglalkozik, annyira megtetszett tanítási módszere, hogy rögtön magánórákat is vett.

– Néhány óra után közölte: szeretne továbbra is nálam tanulni. Gondoltam, biztosan kéthavonta intenzív kurzusra átugrik majd Budapestre. Kiderült azonban, erre nincs ideje, ezért azt kérte, hogy interneten, a Skype segítségével, webkamera és mikrofon közbeiktatásával tanítsam. Semmilyen tapasztalatom nem volt ezen a téren, ezért először kicsit kételkedtem. Mára bebizonyosodott: ha megfelelő az internet kapcsolat, akkor jól bejön a kép és a hang, látjuk és halljuk is egymást, meg tudom mutatni a hangszeren, amit kell, ő pedig bankon keresztül átutalja az órákért a pénzt. Minden rendben megy így, az is mindegy, hol vagyok: amikor decemberben Moszkvában koncerteztem, akkor onnan, amikor januárban New Yorkban jártam, onnan tanítottam. Egyszerűen vittem magammal a laptopomat – meséli Pavlovits Dávid, aki szerint növendéke rengeteget fejlődött, mert komolyan veszi az órákat. Roppant muzikális és a zeneelméletet is jól tudja. Zeneszerzés órákat is vesz: elküldi PDF-ben elküldi a darabokat, a szegedi gitárművész-zeneszerző pedig kijavítja.

Pavlovits Dávidnak világszerte koncertező muzsikusként nincs sok ideje a tanításra, ezért több hasonló tanítványt nemigen vállalna. Egyre több helyre hívják, izraeli fellépései előtt például Ankarában járt, és valamennyire törökül is megtanult. Élvezte, hogy Törökországban rendkívül népszerű hangszer a gitár.

A török után az arabbal is ismerkedik a hét nyelven beszélő muzsikus.
Fotó: DM/DV

Világjáró koncertkörútjain nagy hasznát veszi különleges nyelvérzékének, amit kereskedelmi utazó dédapjától örökölt. Ő is hét nyelven beszélt. 1901-ből fennmaradt róla egy dagerrotípia, ami Szentpétervárott készült – félévvel később egy hasonló New Yorkból. A két metropoliszban Dávid is megfordult már – és ő is hét nyelven beszél: anyanyelvén kívül angolul, oroszul, németül, franciául, olaszul és spanyolul. A lengyelen, a törökön és a görögön kívül mostanában arabul is tanul – készül az őszi egyiptomi turnéjára.

Szegedi tervek

A szegedi közönség legközelebb áprilisban a Reök-palotában hallhatja Pavlovits Dávidot, aki büszkén mondja: a zeneművészeti kar gitár tanszéke nemrégiben megkapta a jogot a művész master képzés beindítására, amivel eddig csak a Zeneakadémia rendelkezett. Május 1-től 4-ig rendezik meg a Szegedi Gitárfesztivált, ami összekapcsolódik az országos gitárversennyel.

Olvasóink írták

 • 3. prozsa reka 2008. augusztus 20. 14:21
  „szerintem David Pavlovits egy nagyon de nagyon tehetseges gitaros..ahogy a cikbol is megertettem s ahogy tapasztaltam is!!
  Orulok,h megismerhettem ot mert sokat tanulhattam otolle!!
  S remelem,hogy viszont fogom latni a gitarfelett kontrolazasat es a szep dalait amit jatszik!!Legyen mindhalalaig boldog es egeseges!!
  Szeretettel irta az egyik diakja Kolozsvarol!!Prozsa reka!S tanarja Biro Lajos!:):X:X puszilom ot!!”
 • 2. sevenof9 2008. március 17. 04:03
  „mi a jobb?”
 • 1. zurov 2008. március 17. 00:03
  „Kicsit furcs azért ez. Ha valakinek olyan szélessávú netje van, az szerintem már tudhatna jobbat is Skype-nál. Egyetmi szinten már elvárható lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Varga Endre a Kölykök nagydumás kiscsávója

Szeged - Szegedi kisfiú is igyekszik kínos helyzetbe hozni a sztárokat a Viasat3 televízió Kölykök című műsorában. Varga Endre hatéves, a gyerek-talkshow-n kívül már Hajdú Péter is vendégül látta az Esti Frizbiben. Tovább olvasom