Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Prah - kis magyar abszurd a lottóötösről

Szeged - A Színházi esték sorozatban Spiró György Prah című komédiáját játssza Müller Júlia és Korognai Károly pénteken és szombaton 19 órától az Újszegedi Rendezvényház színpadán.
Állandó társulat nélkül, visszatérő szereplőkkel befogadó teátrum szerveződött Korognai Károly művészeti vezetésével a felújított Újszegedi Rendezvényházban (Közép fasor 1–3.). A Színházi esték sorozatban szeptember közepén már nagy sikerrel játszották Egressy Zoltán darabját, a Portugált. Pénteken és szombaton 19 órától Spiró György Prah című komédiájával vendégszerepel a Miskolci Nemzeti Színház két Szegedről elkerült színésze, Müller Júlia és Korognai Károly. Miskolcon már több mint ötven előadást tartottak az egyrészes, kétszemélyes produkcióból, amely korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit képes megnevettetni.

Egy házaspárral megtörténik a Spiró-darabban az, amiről a legtöbben csak álmodunk: öttalálatosuk van a lottón. Álmodozni könnyű, örülni nehéz. A házaspár nem tud mit kezdeni az ölébe hullott lehetőséggel: már nem vásárolhatják vissza az elmúlt éveket, és már nem válthatják meg a közös jövőjüket sem. Hirtelen nem tudják, mitévők legyenek, de amíg gondolkodnak, tervezgetnek – biztos, ami biztos –, egy jugoszláviai nyaralásból hazahozott régi kakaóprahos, azaz kakaóporos dobozba süllyesztik a nyertes szelvényt.

Müller Júlia és Korognai Károly a Prahban. Fotó: Karnok Csaba
Müller Júlia és Korognai Károly a Prahban.
Fotó: Karnok Csaba

– Tervezgetnek, de nem tudnak dűlőre jutni, kiderül, hogy a több száz millió forinttal csak baj van. Közben megismerjük az egész életüket, társadalmi hátterüket, szocializációjukat. A legtöbb ember elgondolkodik azon, mit csinálna, ha megnyerné a lottóötöst. Nem állítom, hogy mindenki ugyanide jut, de az biztos, hogy önmagában a pénz nem változtatja meg az életünket. Ezek nagyon egyszerű emberek, primitív közegben élnek, de tulajdonképpen mindegy is, hogy milyen figurákról van szó, a többség ugyanide jutna hasonló helyzetben. Azért zseniális Spiró darabja, mert ezt mutatja meg. Tudjuk, nem boldogít a pénz, ugyanakkor ha nincs, nagyon boldogtalanok vagyunk – beszél a produkcióról a darab főszerepért is játszó rendező, Korognai Károly.

A 2003-ban távozott egykori szegedi színidirektor az utóbbi években többször is fellépett itt a kassai Thália Színház társulatával, akkor derült ki számára, hogy az Újszegedi Rendezvényház 208 férőhellyel rendelkező nagyterme ideális kamaraszínházi tér. Jó az akusztikája, kényelmesek a székei, alkalmas arra, hogy odaszoktassák a közönséget.

Évadonként 60 előadás

– A Színházi estékre megpróbálunk olyan produkciókat hozni, amelyeket szerethet a közönség. Artur Mcdonagh vígjátékát, a Leenane szépét, John Fowles A lepkegyűjtő című regényének színpadi változatát és a Szabadon foglak című darabomat kínáljuk még ebben a szezonban. Bérleteket is hirdettünk, szeretnénk gazdagítani Szeged színházi kínálatát – fogalmaz Korognai Károly, aki abban bízik, évadonként akár 60 előadást is tarthatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás fagykárra

Szeged - Az idei májusi fagykárok enyhítését szolgáló egyszeri, csekély összegű támogatásra 5345… Tovább olvasom