Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Rehabilitálják a pitbullokat

Csongrád megye - Egy miniszteri rendelettervezet szerint a jövőben nem minősülne veszélyes állatnak a pitbull terrier. Az Orpheus álláspontja: egy állat viselkedése mindig attól függ, hogyan neveli gazdája. Egy csongrádi amerikaipitbull-tenyésztő szerint az eb igazi családi kutya, és kisgyermekek mellé is szívből ajánlja.
Kikerülhet a veszélyes állatok köréből a pitbull terrier a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete szerint. A kormány honlapján megjelent dokumentum szerint „egyetlen ebet sem lehet veszélyesnek tekinteni csupán fajtájánál fogva". Eddig szigorú szabályokhoz kötötték, hogy milyen körülmények között tartható egy veszélyes állat: tartójának gondoskodnia kell arról, hogy az állat közterületre vagy más magánterületére ne juthasson, a jegyző az önkormányzat illetékességi területén tartott veszélyes állatokról pedig nyilvántartást vezet. E körből kerülhet most ki a pitbull és minden keveréke – amely a kutyafélék közül egyedül volt tagja a lajstromnak –, az emu és az ametiszt kígyó.

A súlyosabb kutyatámadásokat Csongrád megyében – amelyekről lapunk is beszámolt – nem harci, hanem főként juhászkutyák követték el. – Az állat viselkedése mindig attól függ, hogyan nevelte a gazdája. A pitbullok valóban erősek, de egy apróbb kutya kisebbrendűségi érzése miatt általában hamarabb harap. Megyénkben sokan foglalkoznak harci kutyák tartásával, de ezek általában keverékek – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

A kutya viselkedése attól függ, hogyan neveli a gazdája – hangsúlyozzák az állatvédők. Fotó: DM/DV
A kutya viselkedése attól függ, hogyan neveli a gazdája – hangsúlyozzák az állatvédők. Fotó: DM/DV

„Játékosak, igazi gyilkosok, rendkívül jó idegrendszerűek, élénk kölykök, rongyoznak, játszanak egész nap" – így hirdeti amerikai pitbull terrierjeit egy csongrádi tenyésztő. – A külföldi csatornákon látható és velük foglalkozó műsorokból is kiderül: Amerikában igazi családi kutya a pitbull. Ezt én is megerősítem, hiszen 5 éve foglalkozom velük. Gyerekek mellé is sokat adtunk már el, legutóbb pár napja vittek el egy kölyköt Lajosmizsére, egy kisgyerekes családhoz. Soha semmilyen panasz nem volt még a kutyáinkkal kapcsolatban. Persze szigorúan kell nevelni őket: az a legjobb, ha minél kisebb korukban családba kerülnek, hogy legyen idejük alkalmazkodni. Az amerikai pitbullokon már 4-5 hetesen látszik, hogy melyikből lesz jó kutya, és esetleg melyik a félénkebb, instabilabb egyed. Neki még nagyobb odafigyelésre van szüksége. Az emberek elleni támadások statisztikáját a német juhászok vezetik, amelyek – magyarázta a tenyésztő – sokkal kiszámíthatatlanabbak a pitbulloknál.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. mityok 2012. augusztus 10. 04:48
  „Allport egyik vonzo elmelete: gen x kornyezet = szemelyiseg
  Nos, ha az egyik tenyezo 0, akkor a szemelyiseg sem alakul ki. Nem kell tulzott kovetkeztetest levonni ebbol, mert tudom, hogy nem a kutya szemelyisegerol van szo, hanem viselkedeserol, de felelotlen es hozza nem erto emberek azok, akik kijelentik, hogy csak a nevelesen mulik egy allat viselkedese. A donteshozokat odahaza mikor fogjak rehabilitalni?”
 • 28. yin-yang 2012. augusztus 09. 18:42
  „Más véleménye bárkinek lehet, de a kutyák általános és kiadós ismerete annál kevesebbnek. Ha lenne statisztika a kutyatámadásokról emberre és gyerekre akkor világosan kiderülne, hogy ott nem a bull típusuak vezetnek, sőt!!!
  De a médiát ez már nem érdekli, csupán, hogy legyen mit szajkózni és írogatni itt.
  Továbbra is egy igazság van ebben a kutya témában, hogy minden baj forrása az ember. A kutya sosem hibás!”
 • 27. Lacusch69 2012. augusztus 09. 18:31
  „25. Maradjunk annyiban, hogy a véreb olyan vadászkutya, amelyik vérnyomot követ.

  Nem tudom, hogy jön ide...”
 • 26. Jackhammer 2012. augusztus 09. 17:50
  „25. Marona

  Most ne térjünk el attól a témától amiről a sok buta beszél, hogy így gyilkos úgy gyilkos kutya a pitbull. Sokkal jobban nevelhető a pit, mint sok más kutyafajta és arról nem tehet, hogy erős testfelépítésű. Az már megint más, ha valaki elhanyagolja de ilyen erővel bármelyik kutyából lehet véreb és míg a pitek általában csak más kutyákra veszélyesek addig sok más fajta emberekre inkább. Az a baj, hogy Magyarországon sajnos nagyon sok naív, ostoba ember van amiben sajnos a médiának nagy szerepe van.”
 • 25. Marona 2012. augusztus 09. 16:53
  „22.czindi Vajon mi lett volna, ha két rossz körülmények között nevelt Csaucsau császkál az utcán? Talán ugyan az a brutalitás történt volna? Szerintem Ying meg a hasonló állatbarátok nem tudják miaz hogy véreb! Viszont érdekes próba lehetne ha, palota pincsivel mennének vadászni, mert a fajta jelleg, az ugyebár nem számít, csak a nevelés! De szívesen megnézném ezeket az okosokat, amint egy Csau-t vadászvizsgára felkészítenek! De talán hamarab írnák át a történelmet, mint esetleg elfogadják, hogy más vélemény is létezhet....”
 • 24. Narumon 2012. augusztus 09. 13:59
  „22. Czindi: Ez szomorú, de bármilyen "márkájú" kutyával megtörténhetett volna az eset. A valóság az, hogy pitbull támadásból nem regisztrálnak többet mint akármelyik másik kutya támadásból.
  Valamint az emberek 90% fel sem ismeri a pitbullt, hanem összekeverik a bullterrierrel.”
 • 23. yin-yang 2012. augusztus 09. 11:53
  „21. LÁJK!”
 • 22. czindi 2012. augusztus 09. 10:49
  „Mint tudjuk, az emberi jellem két tényezőtől függ: 1. Veleszületett hajlam (tulajdonság) 2. az élete során szerzett,
  (rárakódott, belénevelt ) tulajdonságok. Nos ez így van az állatoknál is. Aki úgy gondolja,hogy egy pitbullban kevesebb a támadási ( veleszületett ) hajlam, mint teszem azt egy puliban ( amelyik terület-védő kutya), az tényleg ne irkáljon itt tovább.
  Történet: a szomszédomba bemászott ( szabályosan, a függőleges kerítésen úgy járkáltak föl-alá, mint ha macska lett volna!!!) két pitbull, és az egyik puliját halálra marták, a másikat sikerült megmenteni - sok kezelés árán. A gazda nem volt otthon, nem tudtam bemenni, a légpuskámmal próbáltam meg elijeszteni a pitbullokat, ( golyóm nem volt hozzá ) de tettek rám. Telefonok, rendőrség, végre előkerült a gazda, erre a pb. átmásztak a kerítésen hozzám, és az én pulimat kezdték gyilkolni, de sikerült kiszednem tőlük. A rendőrök vadászt hívtak, az egyiket sikerült lelőni, a másik ( ismét a kerítésen átmászva ) elmenekült. Valóban, én legszívesebben a gazdáját lőttem volna le, de csak sejtjük, ki volt az, azóta sem jött el bocsánatot kérni, és azóta is látom néha a kutyát az utcán kóborolni!!!”
 • 21. Lacusch69 2012. augusztus 09. 08:17
  „Kedves kutyafób olvtársaim!

  Ekkora marhaságokat már régen irkáltatok össze...

  Minden kutya olyan, amilyennek nevelik. Pont.

  Lehet ökörségeket írni "harci" kutyákról (utoljára a spanyolok használtak ténylegesen harci kutyákat a dél-amerikai hódítások idején, amit most annak hívtok, az gladiátor eb), meg elhinni a a "B"-vel kezdődő nevű bulvár sz@rságok hülyeségeit, illetve bizonyos fajtákra összpontosított szenzációhajhász cikkeit.

  Én személy szerint jobban félek egy neveletlen kuvasztól vagy komondortól, vagy még inkább egy tanyasi kertaljaitól, mint egy megfelelően nevelt pitbulltól (vagy más, szerintetek "harci" kutyától)

  Kvendi: ezt a harapási értéket honnan vetted? Ez egy 4-5m-es krokodilé... (Megjegyzem, a német juhászok, a pitbullok, a dobermannok harapási ereje kb. azonos (230-250 FONT/), a rottweilereké kb. 20-40%-kal több, a nagy testűek (pl. mastiffok) felmehetnek 500font fölé, foltos hiéna 1000 körül. Az emberé 170font... (forrás: többek közt dr.Brady Barr).

  Kalkutta: normálisan tartott kutyát még képen sem láttál, igaz? Régen volt, de a húgom 2 éves kislánya a fülénél fogva húzta egyszerre a két 30+kilós dobermannomat... aztán lovagolt a hátukon... a kutyák meg követelték, hogy játszhassanak a kislánnyal... (persze ez a te agyadban sci-fi)

  Jackhammer, yin-yang: jól látjátok, az itt kommentelők nagy része SEMMIT sem tud a kutyákról, már a gondolattól is kiveri őket a víz, ha egy kutya 20m-nél közelebb kerülhet hozzájuk...

  Ui.: 20évig voltak dobermannjaim, ezt-azt megtanultam róluk...”
 • 20. kvendi 2012. augusztus 09. 07:32
  „A saját portáján - a kerítésén belül, lakásában azt tart ami szükséges a vagyonának a védelméhez, vagy csak egyszerűen állat szeretetből, de közterületen kutyát(négy lábon járó fegyver - 1000 kilopond harapó erő-) az ebrendtartás szabályai /ebet rövid pórázon szájkosárral/ szerint szükséges ezért engedni...!

  Játszótéren lenn voltunk a keresztfiamékkal...szaladgál le föl , körbe körbe egy kutya nagyon idegesen...rámutatok a kutyára-/mivel látom , h kihez futkos vissza/ hogy nem baj , h ez játszó tér...?
  Fél az ismeretlenektől és különben nincs bekerítve -jön a gyors és frappáns válasza a kutya gazdájától...!!!

  REMEK NAGYON JÓ..., akkor talán nekem kellett volna pórázra kötnöm a keresztfiamat...nehogy még idegesebb legyen az a szegény eb az "ismeretlenektől" ..., hát már azért elnézést..., de ez már sok(k)...???

  Szóval minden a gazdától függ..., a felelős kutyatartótól függ...!”
 • 19. yin-yang 2012. augusztus 09. 07:19
  „17.kalkutta, kérlek neked se legyen soha kutyád!”
 • 18. kalkutta 2012. augusztus 09. 03:23
  „5. zehn 2012.08.08. 10:29
  "Változnak az idők. Októbertől vissza lehet állítani Sztálin és Rákosi szobrait és aki rendel az új Alaptörvényből,kap mellé egy kalasnyikovot 30 tölténnyel."

  A kalasnyikov kellene de úgy 300 tölténnyel. Évek óta ásom a kertet mert szegény apám meghalt mielőtt elárulhatta volna hova rejtette a lezsírozott fegyvereket. Ha megtalálom nem négylábú kutyákra fogok lőni. Ezt megígérem.”
 • 17. kalkutta 2012. augusztus 09. 03:10
  „Na már most, ti tényleg észnél vagytok?

  Nem a törvényhozókra vagy politikusokra gondolok (azok alapból nem számítanak az ember kategóriába) hanem a kommentelők jó részére.

  Jártam Sándorfalván annál a családnál ahol pár éve a házi kedvenc széttépte a gyereket. Most legalább 2 újabb kutyájuk van. Ez tetszik nektek?

  De ha nem is tép szét akkor is ezerféle fertőzés forrása lehet. Ti meg csókolgatjátok őket, együtt alszotok vele. Stb! Sőt, gyerekeiteknek is (ha van/vannak) ilyen példát mutattok és ugyanezt megengeditek nekik. Tényleg kötözni való bolondok vagytok? Esetleg gyenge elméjűek?

  Hallottatok-e már arról, hogy az igazi szex és szerelem férfi és nő között kisbabát is eredményezhet? Tudjátok aki 9 hónap múlva jön világra. Kellemetlen egy figura mert szinte mindig oázik meg sok a gond, esetleg költség vele. Mindig ott van, nem lehet többé szabadulni tőle. Sőt, éjjel is gyakran fel kell kelni hozzá. Aztán telnek a hetek hónapok és az évek. Aztán el sem tudod képzelni nélküle az életet. Látod, hogy a pólyásból tipegő lesz, aztán kisgyerek majd nagy és végül felnőtt EMBER!. Közben megnő benne az értelem! Ha szerencséd engedi nem is csak egyben hanem kettőben vagy többen is.

  Ti meg kutyáztok? A gyerekeket teszitek ki veszélyeknek. Hogy b@sznátok meg az összes kutyáitokat!”
 • 16. Jackhammer 2012. augusztus 08. 21:30
  „Ottan viadaloztatták a pitbullkutyákat én láttam...szétmarcangolták egymást meg még tán pár embert is azok a pitbullkutyák azok!
  Ennyi sötét embert komolyan:D
  Van a társaságban argentín dog, amstaff stb., de barátnőmék kertaljai keverékétől ami kb akkora, mint egy macska jobban féltek bárkit, mint az előbb említett kutyáktól, mivel utóbbi nem sok nevelést kapott. Az már az emberi hülyeség ha egy ostoba valaki tart egy pitet, mert ő raj...
  Nem hiszem el, hogy sosem bírják ki kommentár nélkül KamuNeni, busch és a hozzájuk hasonló nagytudású emberek.”
 • 15. tol 2012. augusztus 08. 20:04
  „javasolom, hogy nyilvánítsuk veszélyes állatfajtának - az embert...”
 • 14. tobaccoroad 2012. augusztus 08. 20:00
  „Ez itt a kulcsmondat

  "A kutya viselkedése attól függ, hogyan neveli a gazdája - hangsúlyozzák az állatvédők."”
 • 13. TomTaylor 2012. augusztus 08. 19:26
  „"Egy miniszteri rendelettervezet szerint a jövőben nem minősülne veszélyes állatnak a pitbull terrier."

  Javaslom, hogy minősítsük veszélyes állatnak azokat a politikusokat, akik ezt meg fogják szavazni.”
 • 12. D-dog 2012. augusztus 08. 17:50
  „nagyanyám az összes nagy méretű kutyát BUDMIL kutyának hívja :D gonosz vagyok, hogy kikacagom, dehát vicces.”
 • 11. antiorange 2012. augusztus 08. 16:15
  „Na, vajon melyik képviselőnek van ilyen kutyája? (Szerintem ezzel mindent elmondtam.)”
 • 10. yin-yang 2012. augusztus 08. 16:10
  „7. busch:

  még törpe tacskód se legyen soha kérlek! mindig az ember a hibás! mindig. a kutyákkal , kutyafajtákkal semmi baj nincs.”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tandem, amely összeköt

Különleges módon fejezte ki összetartozását Gróf Péter és Jantner Erika. A fiatalok a hétvégén fogadtak örök hűséget egymásnak a bajai városházán. Tovább olvasom