Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Rejtélyes gázszag okozott riadalmat

Szeged - Fejfájásra panaszkodtak olvasóink, miután pénteken kora este elviselhetetlen gázszag árasztotta el Szeged északi részét. Nem tudni, honnan jött a bűz. Sem a Mol, sem a gázszolgáltató nem tud üzemzavarról.
Északkeleti szél fújt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumától megtudtuk, péntek délután 5 és este 7 óra között enyhe északkeleti szél fújt, időnként szélcsenddel. A szél fél 8 után északnyugatira változott.

– Tömény gázszagot éreztünk. A Kétérköz utcában lakunk, azt hittük, hogy a lakásban történt valami baj – mondta tegnap egy baktói asszony a busz végállomásán. Olvasóink jelezték, pénteken kora este elviselhetetlen gázszag volt Baktóban, többeknek megfájdult a feje a tömény bűztől. – Sötét volt már, amikor megéreztük a bűzt, a gázszag miatt szellőztetni kezdtük, amitől minden még erősebb lett – mondta Tóth Zsuzsanna.

– Néztük a gázórát, nem mozdult, mégis mindent elárasztott a gázszag. Olyan volt, mintha valahol óriási gázömlés lenne – tette hozzá Tóth Zsuzsanna.

Volt, aki az Algyő közelében található gáztelepre gyanakodott. Fotó: Segesvári Csaba
Volt, aki az Algyő közelében található gáztelepre gyanakodott.
Fotó: Segesvári Csaba

Olvasóink közül többen megrémültek, a rendkívül töménynek mondott szag miatt azt hitték, a gáz közvetlenül veszélyezteti az életüket. A hatályos jogszabályok szerint a földgázt a szivárgások észlelése érdekében szagosítják, ennek megfelelően az elosztóhálózatba szagosított földgáz kerül.

– Olyan erős volt, mint amikor sokáig nyitva van a tűzhely csapja, nem sikerül begyújtani, és mindezt közelről szagolnánk – mondta az esetről Paszternákné Edit. Közölte, a lányát egyik ismerőse hozta haza Sándorfalváról, és az autóban végig érezték a szagot. – Telefonáltunk a gázszolgáltatónak, ott azt mondták, Algyőn szagosítást végeznek. Később újra hívtuk őket, akkor már meghibásodásról beszéltek, javasolták, ne nyissuk ki az ablakot – folytatta a baktói asszony, aki elmondta, szombat reggelre már nem lehetett érezni a szagot.

Tévedett, a péntek esti gázszag nem a Moltól jött. Fotó: Segesvári Csaba
Tévedett, a péntek esti gázszag nem a Moltól jött.
Fotó: Segesvári Csaba

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, péntek este az ijesztő jelenség miatt 15 bejelentést kaptak. Intézkedni viszont nem tudtak, a szag eredete ugyanis nem derült ki. A katasztrófavédelmet mind a Mol, mind az algyői térségben is jelen lévő Földgázszállító Zrt. arról tájékoztatta, egységeikben nem történt baleset. A Mol megkeresésünkre megerősítette: az algyői telepeken nem történt szivárgás. A katasztrófavédelem honlapja szerint Szeged térségében a legtöbb veszélyes üzem az algyői térségben található, a városhoz legközelebb egy alacsony küszöbértékű egység esik, a vegyipari Medikémia Zrt.

A gáz szagosítását Csongrád megyében nem az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. végzi: a földgázt az átvételi pontokon már szagosítva veszik át. A cég kommunikációs osztálya azt közölte, péntek éjjel számos bejelentés érkezett társaságukhoz, amiket megvizsgáltak, de nem találtak rendellenességet. „Az említett gázszag oka tehát nem társaságunk felelősségi körébe tartozik" – tették hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik az ivóvízhálózat tisztítása

Hétfőtől péntekig folytatódik az ivóvízhálózat tisztítása a Szeged-Algyő Ivóvízminőség-javító Projektben. Tovább olvasom