Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Répássy szomorú, a volt rektor a Ságvári mellett

Szeged - Szomorúan olvasta Barok Istvánnak, a Ságvári-gimnázium tanárának nyílt levelét Répássy Róbert fideszes államtitkár, aki a szegedi intézményben érettségizett. Répássy szerint nem politizálhat az iskola.
Barok István, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanára az iskola átnevezésével kapcsolatban hétvégén megjelent, és az interneten futótűzként elterjedt nyílt levelében kérdést intézett az intézmény egykori diákjaihoz – azokhoz, akik jelenleg kormányzati pozíciót töltenek be.

Lapunk megkereste a Ságváriban érettségizett politikusokat. Levelet írtunk Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának, Répássy Róbertnek, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának, Sonkodi Balázsnak, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkárának, Czombos Tamásnak, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkárának, valamint Balla György fideszes országgyűlési képviselőnek, a parlament törvényalkotási bizottsága alelnökének.

Mindnyájukat arra kértük, reagáljanak a Barok-levélre. Czombos sajtóosztálya a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz irányított bennünket, amiből nyilvánvaló, hogy nem tudják: a Ságvári az egyetem gyakorlógimnáziuma, s mint ilyen, nem a KLIK-hez tartozik. Répássy, Novák, Balla lapzártánkig nem válaszolt, Sonkodi Balázs a Délmagyarországban elhelyezett hirdetésben közölte véleményét, amit itt olvashatnak.

Répássy Róbert államtitkár a Barok-levélhez kommentet fűzött a szegedma.hu internetes oldalon. Ebben egyebek mellett azt írta, hogy „szomorúan olvastam a nyílt levelet", amiből szerinte az derül ki, hogy „számodra (Barok István számára – a szerk.) nem csak egy név a Ságvári. Te azonosulsz Ságvárival és azzal az eszmével, amit képvisel". „Annak örülök, ha a diákjaidnak nem engeded, hogy véleményt nyilvánítsanak a politikusokról. De ne azért tedd, István, mert bennünket védesz, hanem azért, mert nem lehet. Az iskola nem politizálhat. A nevében sem!" – írta Répássy Róbert.

Novák Katalin ifjúságügyért felelős államtitkár viszont éppen azt hiányolja egy sajtómeghívó szerint, hogy a politikai, társadalmi és közéletben való részvételi hajlandóság igen alacsony az ifjúsági korosztály körében. Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma Rólad szól! címmel párbeszédsorozatot indít fiatalokkal, fiataloknak. Teszik ezt annak érdekében, hogy „a döntéshozatali folyamatokban érvényesülhessenek a fiataljaink szempontjai és javaslatai is". A programról ma délután tart sajtótájékoztatót Novák Katalin a fővárosban.

Keszthelyi-Szabó Gábor: Buta döntés A Ne nevezzék át a Ságvárit Facebook-oldalra tegnap került fel Keszthelyi-Szabó Gábor – aki 2003 és 2010 között volt a Szegedi Tudományegyetem rektora, jelenleg az egyetem mérnöki karának dékánja – néhány sora. Ebben azt írja a volt rektor: „Sok-sok tanítványunk volt/van SÁGVÁRIS az SZTE Mérnöki Karán és annak jogelődjén, a SZÉF-en. Tehetséges, művelt hallgatók. Összetartóak, büszkék intézményükre. Nem kellene ettől az élménytől buta döntéssel megfosztani Őket és sok ezer elődjüket. Szolidáris vagyok a Tanári karral, a mostani és az öregdiákokkal."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vibrátorok mozognak a tanyavilágban

Január elején kezdett el szénhidrogének után kutatni a Mol Csongrád megyében az úgynevezett rezegtetéses módszerrel. Tovább olvasom