Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Rosszabbul járhatnak a tanműhelyek

Csongrád megye - A cégek már nem „pántlikázhatják" a kötelező szakképzési hozzájárulásuk bizonyos hányadát: nem dönthetnek arról, melyik iskolának utalják, január 1-je óta minden a központi kalapba megy.
Hatályba lépett az új szakképzési hozzájárulási törvény. Ez érvágás azoknak az iskoláknak, tanműhelyeknek, amelyeket eddig nagyvállalatok támogathattak a kötelező, adójellegű levonás egy részével.

– Csongrád megyében a szakképző intézmények már 2008. szeptember 1-jétől is csak a TISZK-en keresztül fogadhattak fejlesztési támogatást a vállalkozásoktól – állítja Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető. (Az 1000 Mester TISZK-hez Csongrád megye és Orosháza 19 szakképző intézménye – összesen 40 tagintézménye – tartozik.) – Tavaly ismét változott a szabályozás: így a vállalkozások január 1-jétől a szakképzési hozzájárulást már a NAV-nál vezetett számlára fizetik be. Az intézmények pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészére befizetett összegekből pályázaton juthatnak támogatáshoz.

Megfelezték a fejkvótát
A korábbi, fejenkénti évi 800–900 ezer forintos támogatásra nincs lehetőség a következő években: egy tanulóra átlagosan évi 440 ezer forint juthat. Ezt az anyagigényesebb szakmák esetében 560–580 ezer forintig lehet eltéríteni más szakmák kárára.
A változások miatt 2011-ben az 1000 Mester TISZK és partnerintézményei azon voltak, hogy a lehető legtöbb támogatást gyűjtsék össze, még a közvetlen forrás megszűnése előtt. Az országos tendenciától eltérően a térségben a támogatás összege még közel 3 millió forinttal emelkedett is: a 2010-es 329,5 millióról a 2011-es 332,3 millió forintra.

Hogy érinti az új helyzet a szakmunkásképzés bázisának tartott Szegedi Ipari Középiskola Déri Miksa Tagintézményét? – A törvény változása olyan korszak lezárását jelenti, amelyben kapcsolataink révén szerényen, de lépést tudtunk tartani a korszerű technológiákkal – mondta Németh Géza műszaki igazgatóhelyettes. – Az eddigi rendszerben fontosak voltak a személyes, valamint az iskola és a cégek közötti kapcsolatok, a vállalatok is pontosan megfogalmazhatták, mit várnak tőlünk. Úgy vélem, az új szabályozás a centralizált szakképző iskolák világának jobban megfelel: áttekinthetőbb szakképzési rendszer alakul ki, a támogatások pontosabban „célba találnak".

A Dérinek 10 és 20 millió forint közötti szakképzési támogatás jutott évenként. A régió gép- és villamosipari vállalkozásai segítették: ha munkaerőre volt szükségük, „merítettek" a végzős tanulók közül. Új partnerük a mórahalmi PACAPIME belga tulajdonú papíripari cég, amelyé a Mercedes után a második legnagyobb alapterületű beruházás a régióban. A szakképzési támogatásnak, valamint sikeres pályázatoknak köszönhetően a Dérinek vannak a régióban a legkorszerűbb gépipari tanműhelyei és laboratóriumai– tette hozzá Németh Géza.

Kamarai álláspont
„Egyértelmű, hogy alacsony a törvényben meghatározott normatíva, nem veszi figyelembe a szakmák anyag- és eszközigényét: eddigi felmérésünk szerint a tényleges költségeknek csak az 50–70 százalékát fedezi – fogalmazta meg álláspontját a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Azt gondoljuk, hogy azoknak a cégeknek a támogatása akár differenciáltan is szükséges, amelyek eredményeikkel bizonyítottak a tanulóképzésben."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvoshiány a szegedi fül-orr-gégészeten

Nem tudják már kiállítani a hétvégi ügyeletet a gyerek fül-orr-gégészek: szombaton és vasárnap nincs szakorvos a szegedi gyermekklinikán. Tovább olvasom