Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Silány olasz bor üti ki a minőségi magyar nedűt

Szeged - 3 és fél millió hektoliter hazai bor érik a pincékben a legutóbbi szüret után, de közel 400 ezer hektoliternyit hoztak be különböző vállalkozások Olaszországból. Itthon palackozzák, és elárasztják vele a hipermarketeket.
A legolcsóbb, 260–450 forintos, üveges borok jelentős része Olaszországban terem, csak nálunk palackozzák. Erről bárki meggyőződhet, aki a hipermarketek boros polcainál olvasgat. A Bognár-Vin Kft. Aranykancsó nevű italára (260 forint) az van írva, hogy az „Európai Közösség különböző országaiból származó borok keveréke", a Kiss és társai Kft. Tabdin palackozott borain és a Weinhaus Kft. jó néhány termékén ott áll a felirat, hogy „származási hely: Olaszország". A címkék igényes tervezésűek. A Tabdin működő borászat honlapjának elején Hamvas Béla-idézetet találunk: „A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt." Csakhogy Hamvas mindezt a somlai borról írja, a Somlóhegy a Bakony és a Kisalföld között található – Tabdi viszont Bács-Kiskun megyében.

Aki tehát a szép tálalás alapján dönt, és nem tudja, mit jelent a minőségi, az asztali és a tájbor megnevezés, azt meglepetések érik.

A hazai szőlő árát tartósan lenyomja az importital. Fotók: Karnok Csaba
A hazai szőlő árát tartósan lenyomja az importital.
Fotó: Karnok Csaba

Az Unió statisztikai hivatala mintegy 400 ezer hektoliter olasz bor magyarországi behozatalát becsüli. Mivel nagy mennyiségről van szó – a 2009-es szüret után 3–3,5 millió hektoliter hazai bor érik a pincékben –, az olasz áru befolyásolja a magyar piacát. Erről a témáról az FVM nem kíván nyilatkozni: kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy a probléma felvetése így túl általános, és annyit foglalkozott már ezzel a témával a sajtó, hogy fölösleges lenne a tárcának nyilatkoznia, az álláspontja nem változott.

Tavaly év végén arról írtunk, hogy a csongrádi borvidék gazdái méltatlankodnak az alacsony szőlőfelvásárlási árak miatt. Ez országos jelenség volt: a fehér szőlő kilójáért másutt is kevesebbet adtak a felvásárlók, mint az előző évben, 35–40 forintot, a kék szőlőért 70–75-öt, pedig az évjárat jó. Ha az újságíró kikapcsolta a magnót, kartellről beszéltek. A Gazdasági Versenyhivatal másfél éve eljárást is indított több borászati vállalkozás ellen, mivel fölmerült a gyanú, hogy egyeztették felvásárlási áraikat, de végül erre nem volt bizonyíték.

A címkére apró betűvel írták: Származási hely: Olaszország. 9,5 százalékos alkoholtartalma az erős sörével vetekszik.
A címkére apró betűvel írták: "Származási hely: Olaszország". 9,5 százalékos alkoholtartalma az erős sörével vetekszik.
Fotó: Karnok Csaba

Viszont ezek a cégek legalább fölvásároltak – mert sok vállalkozás inkább az olasz utat választja. Miért rosszabb üzlet a magyar szőlővel bíbelődni, mint elhozni a gyönge minőségű olasz italt? – Azért, mert a gazdaságoknak terhet jelent az álló készletek és a hosszú munkafolyamat finanszírozása: az olasz bort gyorsan lehet behozni, palackozni, szétteríteni az üzletek között, hamarabb megfordul a pénz, törvényesen – felelte kérdésünkre Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Ezt a helyzetet csak rontja, hogy a bankok – a válságra hivatkozva – kivonultak ebből az ágazatból is. Mindez azért tragikus, mert közben a minőségi magyar borok versenyképesek lennének, és az ágazat – a lelkiismeretes embereknek köszönhetően – nagyot fejlődött az elmúlt két évtizedben.

Nem tudunk összekacsintani

A szőlészek szerint az a fajta magatartás hiányzik a magyar hatóságoknál, amely a törvényes keretek között, az áruk szabad áramlása közepette is hatékonyan védi a hazait. Egy említett példa: Szlovéniában a befelé irányuló szőlőszállítmányt hosszabb ideig vizsgálják a határon, amivel elveszik a szállító kedvét. – Nem! Emberibb szabályozás kellene, és azt be kell tartatni. Gyakrabban kellene ellenőrizni, hogy az olasz bort nem megtévesztő felirattal palackozzák-e – mondja erre a hegyközségi főtitkár.

Csiger vagy nem csiger?

Egyes forrásaink szerint az olasz bor nagy része csiger: ez úgy készül, hogy a kipréselt szőlőtörkölyt vízzel fölöntik, újraerjesztik, és újból kipréselik. Ezért van belőle ilyen sok, ezért tud olcsó lenni. A vizsgálatok szerint azonban a behozott ital többnyire még épp megfelel az uniós előírásoknak, és annak a kategóriának, amelyben aztán forgalomba hozzák, vagyis többnyire nem minőségi, hanem asztali borként.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. történész 2010. december 27. 19:18
  „Az a hülye aki megveszi..a Magyart 1300tol fölfelé.Én a napokba vettem volna Makón 3600-ért adtak volna kannást 3 litert..inni meg kelllll !!!!! ?”
 • 55. darch 2010. január 15. 12:14
  „Lehet 300-500 Forint között egészen iható (fröccsnek tökéletesen jó) magyar borokat találni. Ennyi. Aki minőségit akar inni, annak így is-úgy is mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia. Aki ezt szívén viseli, az megtalálja jó ár-minőség arányú magyar borokat. Nem vagyok turbómagyar, de magyar ember magyar bort iszik (általában ;)”
 • 54. csiperke73 2010. január 15. 09:56
  „Az egyik ismerősöm mindenféle bort megiszik. Vettem neki az L*** boltban olasznak kikiáltott bort VINO BIANCO
  annyira szar volt hogy nem itta meg :-)”
 • 53. CID 2010. január 14. 23:13
  „őrgróf : tudod te mennyi a kromofág literje ? :) Nem kellene hasra esni a borért, mert magyar, van nagyon nagyon sok szar, pici pénzért, és sokért is.”
 • 52. őrgróf 2010. január 14. 15:42
  „ha balkániak vagyunk, az ilyenek miatt vagyunk, mint flexi, aki magyar borral mossa le az autóját. javasolnám inkább neki a vitriolt,, vagy a kromofágot. még olcsóbb is! HIHETETLEN EZ AZ ...hm. ember.”
 • 51. CID 2010. január 14. 15:18
  „Jó kis házibor, az a savankás, szódával felhígítva, az az igazi nem a Coca-Cola :)”
 • 50. gavallér 2010. január 14. 11:16
  „Tehát Kecel és vidéke Olaszország területén keresendő?
  A borhamisítás vagy borpancsolás sokkal nagyobb üzlet mint annak idején az olajozás volt.
  Csinált borért nem kell külföldre menni!!”
 • 49. newdog 2010. január 14. 09:24
  „Borban az igazság...”
 • 48. macs 2010. január 13. 22:00
  „zolcsi44,

  tudod, amig a sok magyar sajt izre hasonlít a sósvízbe áztatott radírgumihoz, amig a magyar virsli zömében szója, a hús sütéskor felére ugrik össze, addig inkább a külföldit veszem. Arról nem is beszélve, nem vagyok hajlandó megfizetni a hatékonytalanságukat.
  A biozöldségtől akkor ment el a kedvem, amikor véletlenül megláttam, hogy a mosógépből leeresztett mosóvizet a paradicsomok mellé öntötték.
  A permetezőszerekre vonatkozó szabályok betartásáról annyit, hogy a szomszéd miután lepermetezte a barackfákat, leszedte a közvetlen-közelben lévő ágyásokról az epret és kivitte a picra.
  Egyébként az üzletben senki sem üt a kezedre, ha a drágább magyar terméket veszed, tedd azt.”
 • 47. zolcsi44 2010. január 13. 18:48
  „Tisztelt Uraim! az én véleményem az!! amig két magyar dönt arrol, hogy melyik a jobb minőségü bor, addig a KORRUPTAB véleménye dönt. Itt is , mint máshol ez határozza meg kiss Hazánk ellátását. Lásd német, osztrák felvágott, szalámi, vaj és sok más ocsmány szar keverék.”
 • 46. Pinaman 2010. január 13. 16:27
  „csavaros kupak, 800ft, delafrika/australia/chile occsojert szart de legalabb finomat!”
 • 45. Yossarian 2010. január 13. 16:06
  „flexi már megint hülyeséget írogatsz. bizony a francia alkoholista ugyanúgy issza a bort, mint a magyar, vagy a kirgíz. ez nem ország, vagy nemzet függvénye.”
 • 44. flexsnake 2010. január 13. 14:27
  „Fényévekre van a magyar a francia borkultúrától. Ott a bor nem az alkoholista léhűtők itala :D Minőség? Ugye ezt nem egy olyan országban kell megtárgyalni ahol egyetlen folyadékforrása a hajléktalanoknak? :D”
 • 43. ukk-mukk-fuck 2010. január 13. 13:24
  „43. hozzászólás Yossarian 2010.01.13. 11:27

  vagyon igazad is, meg nem is:-)
  itt alapvetően a gyenge minőségű asztali borokról beszélünk. az olasz éghajlat lehetővé teszi, hogy nagy hozamot termesszenek, aránylag kis ráfordítással. egy 6-8000 tőke/ha ültetvény(350q), évi 4-5 permetezéssel és gépi szüreteléssel nem ugyanazt az árat tudja mint a 2200 tőke/ha(80-120q), 10-12 permetezés és kézi szedés.......
  a prémium borok kategóriában, ahol van terméskorlátozás (zöldszüret) (50-60q/ha), megállja a versenyt a magyar bor a külföldiekkel.
  abban igazad van, hogy nem sírni kell, hanem dolgozni. és ne "kommunistáskodjunk" itt kedves honfitársak.
  szabad a verseny és a piac, meg a vásárló dönt. csókolom.”
 • 42. Yossarian 2010. január 13. 11:27
  „ez a cikk azt sugallja, hogy az olasz bork vacakok, a magyar borok pedig kiválóak. pedig ez nem igaz. az asztali borok kategóriájában nem rosszabb az olasz. sőt! valójában nem az olaszok pancsolják a boraikat, ez inkább idehaza jellemző. a valóság az, hogy a magyar szőlősgazda nem versenyképes. drágán termel, és képtelen eladni a saját borát. felvásárlókra vár, meg állami szubvenciókért tartja a markát, stb.
  a kersekedők pedig behozzák az olasz nedűt, és el is tudják adni, mert olcsó. az a vásárlói kör pedig, amelyik asztali bort fogyaszt, árérzékeny. ha majd a magyar termelő megtanulja, hogyan kell olcsóbban termelni, és alkalmazkodik a modern kereskedelmi metódusokhoz, akkor nem kell félnie az olasz konkurenciától.
  szóval nem nyavajogni kell, meg állam bácsira mutgatni, hanem haladni a világgal.”
 • 41. persona 2010. január 13. 08:04
  „olyan nincs még, hogy a magyar bort kiviszik külföldre, ott bepalackozzák, és visszahozzák ide, mint minőségi pl. olasz bor? csodálkozom.. :D”
 • 40. cselac 2010. január 12. 21:58
  „A mindenki számára elérhető kategóriában a külföldi borok nem verik a magyarokat, csak szét kell nézni picit, csak az kényelmetlen és könnyű zsigerből hülyeséget válaszolni. Nem véletlenül tud amúgy annyiba kerülni az a szerencsétlen újvilági bor. Ha már vannak okos(kodó) hozzászólások, előbb nézzenek szét a net világában tájékozódásképp, nem nehéz rájönni, hogy mi miért van.

  Azt meg kijelenteni a legnagyobb marhaság, hogy kinek van a világ legjobb bora, ennél szubjektívebb élvezeti cikk, mint az ízlés, kevés van. Akkora marhaságot pedig, hogy a szőlő minősége évről-évre gyengébb, én még életemben nem hallottam! Merre nő a szőlő gyökere? Mitől függ a szőlő minősége? Hm? Mentél inkább marhapásztornak, kibic.”
 • 39. CID 2010. január 12. 21:29
  „Bűnbánó magdolnánknak azért igaza van. Hiába szapuljuk a külföldi borokat, és istenítjük a Magyarokat. Mindenki számára elérhető kategóriában a külföldiek verik a magyarokat. Azért nem fogok szar bort inni kétszer annyiért, mert "magyar". A borászoknak meg egymás között kellene e lejátszani, ki a sumák, és ki nem.”
 • 38. macs 2010. január 12. 20:42
  „Nem veszítek észre, ez megint a konkurrenciáról szól. A versenytársat vagy megveszem, vagy tönkreteszem.
  A magyar borászok között is vannak jók, jobbak és legjobbak, de vannak nagyon rosszak, pocsékak. Lásd a tőkét sose látott szőlőből készült borokat.
  A vitát úgyis a vásárlók fogják eldönteni, azzal, hogy melyik bort veszik le a polcról.”
 • 37. rozator 2010. január 12. 19:45
  „Mi Kőbányait iszunk, és Heinekent hugyozunk!”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a hiányszakmákban

Februártól havi 10–30 ezer forintos ösztöndíjat kapnak azok a diákok, akik ritkán választott szakképzési területeken tanulnak. Tovább olvasom