Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Sokan nem törlik adataikat a mobiljukról

Szeged - Amikor eladják használt telefonjukat, sokan rajta hagyják telefonkönyvüket, privát fotóikat és videóikat. A kereskedésekben igyekeznek törölni az adatokat. Érdemes azonban odafigyelni: a titkok rossz kezekbe is kerülhetnek.
„Hát ez a nő meg kicsoda?" A volt feleségem kérdésére igen nehezen tudtam számára elfogadható választ adni, miután a telefonomban megtalálta azt a bizonyos szőke hölgyet, meztelenül – mesélte egyik emlékezetes esetét a 46 éves Zoltán egy szegedi belvárosi használtmobil-kereskedésben. Pedig a ruhátlan nőt ábrázoló fotó ügyében valóban ártatlan volt: benne volt a telefonjában, amikor megvásárolta. Semmi más köze nem volt a szőke szépséghez.

– Régebben két-három naponta lecseréltem a használt telefonomat, mindig kerestem a tökéleteset. Emiatt elég sok készülék megfordult a kezemben. Az a tapasztalatom: az emberek nem törődnek saját titkaik megóvásával – magyarázta a vállalkozó.

Nem árt óvatosnak lenni, és vásárlás előtt meggyőződni arról, valóban tiszta a használt mobil. Fotó: Miskolczi Róbert
Nem árt óvatosnak lenni, és vásárlás előtt meggyőződni arról, valóban "tiszta" a használt mobil. Fotó: Miskolczi Róbert

– Különböző partikat megörökítő videók, családi fotók gyakran maradnak az eladott telefonokban. Sőt olyat is láttunk már, hogy egy férj lefotózta kedvesét a mellplasztikai műtéte előtt és után is. Nem törölt. Mindig külön fel kell hívnunk az eladó figyelmét: mentsék vagy töröljék az adatokat – mondta Balogh Zsolt, az Oskola utcai használt telefonok adásvételével foglalkozó cég munkatársa. Azt is megtudtuk, a telefon három adattároló helyéről – magáról a telefonról, a SIM-kártyáról és a memóriakártyáról – átmenthetők az információk egy számítógépre vagy egy másik telefonra a különböző adathordozók segítségével. – Mi mindig csak akkor töröljük az adatokat, amikor értékesítjük a telefont. Sok eladó ugyanis napokkal a telefon leadása után jön vissza, mert elfelejtette az összes telefonszámot kimenteni a mobiljáról. Gyakori kérés, hogy a diktafonokról, mobilokról mentsük ki a hangfelvételeket, illetve az SMS-eket, a médiaadatokat, azaz a képeket, videókat és a hívásinformációkat. A bírósági eljárások során ezek bizonyítékul szolgálhatnak.

A szakember elmondta: tíz emberből nyolc úgy adja be a telefonját, hogy nem törli a rajta lévő adatokat. Ezekből a következő tulajdonos simán megtudhatja, kié volt korábban a készülék. – Előfordult, hogy féltékeny férfi kért tőlünk segítséget: a kedvese most adta el nekünk a mobilját, kérte, mutassuk meg neki a benne maradt SMS-eket. Természetesen visszautasítottuk: nem lenne etikus, ha megnéznénk.

Mit kezdjünk a régi mobillal?

A telefonok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért nem szabad kidobni, csakis a kijelölt gyűjtőhelyeken lehet letenni. Ilyen gyűjtőhelyek a legtöbb használttelefon-kereskedésben, nagyobb szolgáltatóknál és az elektronikai szaküzletekben megtalálhatók. A telefonok gyorsan értéktelenednek, és az állapotuktól is függ, milyen könnyen lelnek új gazdára. Az esetek többségében ma már csak olyan használt telefonoknak tudnak másik tulajdonost keresni, melyek tartalmaznak videofájlt. A nagyobb szolgáltatók időszakos akcióikban gyakran beszámítják a nem működő, teljesen értéktelen mobilokat is az új árába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeadás nélkül pakolják tele a bevásárlókosarat

Szeged - Háziasszonyokat teszteltünk: mennyire jeleskednek bolti fejszámolásban. A rutinosak… Tovább olvasom